Р Е Ш Е Н И Е

 

152/29.2.2016г. , гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

            Шуменският районен съд, в открито заседание на осемнадесети февруари през две хиляди и шестнадесета година, в състав:

                                                                                                        Районен съдия: Бистра Бойн

            при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№3028 по описа за 2015г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:  

              Гр.д.№3028/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл127 ал.2, чл.143 ал.1 и ал.2 и чл.149 от СК от Д.З.А. ***, в качеството й на майка на малолетното дете П. С. П. срещу С.П.П. ***. Ищецът иска предоставяне на упражняването на родителски права по отношение на детето на нея, първоначално определяне на издръжка в размер на 150 лева месечно от датата на исковата молба и издръжка за минало време в същия размер. Да бъде определен посочения режим на лични контакти с бащата.

             Ответникът е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Предлага изменение в посочения в исковата молба режим на лични контакти и оспорва само искът относно размера на претендираната издръжка, като твърди, че не е в състояние да изплаща размер от 150лв., понеже е безработен. Оспорва искът за издръжка за предходните месеци, понеже бил заплащал такава.

             От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: Съгласно Удостоверение за раждане, издадено въз основа на Акт за раждане № ***. ответникът е посочен като биологичен баща на детето П., роден на ***г., а ищцата, като негова майка. Към настоящия момент родителите не живеят заедно и детето живее при своята майка. Фактическата раздяла между страните датира от пролетта на 2014г. или две години, преди депозиране на исковата молба. Детето е на пет години, посещава детско заведение ЦДГ „Братя Грим“ в гр.Шумен и се намира в добро здравословно състояние. Между него и майката съществува изградена силна емоционална връзка. Ищцата работи във фирма „Адеко-България“ЕООД с доход към 600лв. Ответникът пребивава в Англия и твърди, че не работи. Реализира непостоянни доходи.

              От правна страна, съдът намира следното: С настоящия иск се цели да се разреши спор относно упражняването на родителските права цялостно, а не досежно конкретно право по отношение на детето, между страни, които не са в брак и не живеят заедно, като правното основание на иска се съдържа в чл.127 ал.2 от СК. Трайната фактическа раздяла между страните, която може да продължи дълъг период от време, налага разрешаването на въпроса досежно концентрацията на родителските функции при единия родител и личните отношения на детето с другия родител.

            При установяване на горната фактическа обстановка, съдът съобрази, че беше разпитан един свидетел от страна на ищеца, от чиито показания се потвърждава гореизложената фактическа обстановка. Относно искът за издръжка за минало време безспорно беше установено, че детето не е живяло със своя баща в периода една година преди завеждането на исковата молба.

          По отношение на детето П., с оглед на събраните доказателства съдът смята, че изцяло в полза на детето е упражняването на родителските права да бъде предоставено на Майката. По този въпрос спор не е налице между родителите. Видно от социалния доклад на Дирекция “СП”- гр.Шумен и двамата родители имат морални качества, желание и материалната възможност, както и битови условия да полагат грижи за детето. Съдът намира, че двете страни имат родителския капацитет за отглеждане и възпитаване на дете. С оглед на всичко изложено, съдът намира, че предоставянето на упражняването на родителските права на майката е изцяло в интерес на детето, като местоживеенето му бъде определено при нея.

            Иманентна черта на упражняването на родителските права над детето от единия родител е и режима на лични контакти на детето с другия родител. По отношение на този обективно съединен иск не е налице различие в становищата на страните. На бащата следва да бъде определен подходящ режим на лични контакти с цел успешно създаване на чувството на стабилност и сигурност в детето, който ще гарантира емоционалната връзка между баща и син и израстването му като пълноценна личност, както следва- всяка първа и трета събота от месеца, от 10:00ч. до 17:00ч., в неделя с преспиване; на рождения ден на детето 05 юли от 09 часа до 12 часа на обяд, ако детето не посещава детско или учебно заведение на този ден или от 17.00ч. до 19.00ч., ако детето е на детска градина или училище, всяка четна година на Великден и Коледа и нечетна година на Нова година през първите два дни от официалните празници от 10.00ч. до 18.00ч. с преспиване, както и двадесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск. Съдът намира, че така определения режим съответства на възрастта на детето, съобразен е с неговия интерес и ще регламентира отношенията между страните за в бъдеще. При желание от тяхна страна, той може да бъде изменян извънсъдебно или по съдебен ред.

            Досежно издръжката на детето: Само ищецът е ангажирал доказателства за реализираните от нея месечни доходи. Съдът като съобрази горните обстоятелства, потребностите на детето, обусловени от неговата възраст, материалните възможности на родителите им, липсата на сочени други алиментни задължения, намира, че на детето П. следва да бъде определена обща месечна издръжка в размер на 250 лева, от които 150 лева следва да заплаща бащата, а останалите 100лв. да се заплащат от майката, върху която лежи и непосредствената тежест от грижите по отглеждането и възпитанието на детето. Така определеният размер на издръжката е близък до минимума от 105лв. Същия се дължи считано от депозиране на исковата молба в съда, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата. Следва да бъде определена и издръжка за минало време, считано до една година преди датата на депозиране на исковата молба в съда- 23.11.2015г., като размерът следва да е определения по-горе. Не се доказа възражението, че ответникът е плащал издръжка през процесния период. Видно от представените писмени доказателства за паричен трансфер, осъществен чрез MoneyGram с получател майката на детето, няма посочено изрично като реквизит в графа „съобщение“, че сумите са изпращани като издръжка за детето, поради което не е възможно да се приеме за доказано това твърдение.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК на ищеца следва да се присъдят деловодни разноски / платена държавна такса за един от исковете/- 30.00лв. и 350лв. адвокатски хонорар.

            Ответника следва да бъде осъден да заплати и държавна такса върху определеният размер на издръжката за три годишните платежи в размер на 216.00 лева. и 72.00лв. върху издръжката за минало време или общо 288.00лв.

            Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права върху детето П. С. П. с ЕГН: ********** на майката Д.З.А. с ЕГН: ********** ***, като ОПРЕДЕЛЯ детето да живее при нея.

            ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата С.П.П. с ЕГН: ********** с адрес: *** с детето П. С. П. с ЕГН: **********, както следва: всяка първа и трета събота от месеца, от 10:00ч. до 17:00ч., в неделя с преспиване; на рождения ден на детето- 05 юли от 09.00 часа до 12.00 часа, ако детето не посещава детско или учебно заведение на този ден или от 17.00ч. до 19.00ч., ако детето е на детска градина или училище; всяка четна година на Великден и Коледа и нечетна година на Нова година през първите два дни от официалните празници от 10.00ч. до 18.00ч. с преспиване, както и двадесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

 

              ОСЪЖДА С.П.П. с ЕГН: ********** да заплаща на детето си, П. С. П. с ЕГН: ********** чрез неговата майка и законен представител Д.З.А. с ЕГН: **********, месечна издръжка в размер на 150.00 лв. /сто и петдесет лева/, считано от депозиране на исковата молба в съда- 23.11.2015г., с падеж– 5-то число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпване на законните основания за изменение или прекратяване на същата.           

            На основание чл.149 от СК ОСЪЖДА С.П.П. с ЕГН: ********** да заплати на детето си П. С. П. с ЕГН: ********** чрез неговата майка и законен представител Д.З.А. с ЕГН: **********, издръжка считано от 23.11.2014г. до 23.11.2015г., в размер на 150 лв. /сто и петдесет лева/, месечно или общо 1800.00лв.

 

            ОСЪЖДА С.П.П. с ЕГН: ********** да заплати държавна такса върху определеният размер на издръжката в размер на 288.00лв./двеста осемдесет и осем лева / по сметка на ШРС и в полза на бюджета на съдебната власт.

 

            ОСЪЖДА С.П.П. с ЕГН: ********** да заплати на Д.З.А. с ЕГН: ********** направените по делото разноски в размер на 380.00лв./триста и осемдесет лева/.

 

            Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: