Р Е Ш Е Н И Е

 

166/7.3.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

***ският районен съд, единадесети състав

На десети февруари през две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Ростислава Георгиева  

Секретар: Ил.Д.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3051 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл.266, ал.1 от ЗЗД, във вр. с чл.258 от ЗЗД.

Депозирана е искова молба от “***” АД, с ЕИК***, със седалище и адрес на управление: гр.***, ул.”***” №10, ет.2, представлявано от Д. Т. Р., срещу “***” ЕООД, с ЕИК***, със седалище и адрес на управление: гр.***, ул.”***” №97, ет.4, ап.12, представлявано от Т. Г. М.. Ищцовото дружество твърди, че по искане на ответника извършило определени видове СМР на обект „Бетонова настилка пред сграда“, като количествата и видовете строително-монтажни работи били обективирани в Акт обр. 19. Извършената работа била приета без забележки от получателя на стоката и услугата, като била съставена фактура №0000002907/30.06.2015 год. В последната било записано, че ответникът следва да заплати на изпълнителя за извършената работа сумата от 23431.44 лева с включен ДДС, като плащането следвало да бъде извършено по банков път, по сметка на ищеца. Фактурата била надлежно оформена и подписана от представляващия фирма „***“ ЕООД – управителя Т. М.. Тъй като плащане по фактурата не било получено, ищцовото дружество отправило до ответното писмо с изх.№206/15.09.2015 год., с което го поканило да уредят доброволно отношенията си в 7-дневен срок. Въпреки отправената покана плащане не било получено. 

Моли съда да се произнесе с решение, с което да осъди ответното дружество да им заплати сумата от 23431.44 лева с  включен ДДС, представляваща стойността на извършени СМР, съгласно фактура №0000002907/30.06.2015 год., ведно със законната лихва върху сумата, считано от датата на завеждане на исковата молба до окончателното изплащане на сумата, както и направените деловодни разноски.     

В съдебно заседание за ищцовото дружество се явява упълномощен представител – адв.С. Д. от ШАК, като  оддържа иска и моли същия да бъде уважен изцяло.

Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответника. Връчването на съобщенията е станало на посочения в търговския регистър адрес при условията на чл.50 и сл. от ГПК, като в законоустановения едномесечен срок от страна на ответното дружество не е депозиран писмен отговор.    

В съдебно заседание за ответното дружество се явява управителят, като признава изцяло предявения иск и заявява, че ще изплати дължимата сума при първа възможност.

            ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Страните били в облигационни отношения, като въз основа на искане на ответната страна ищцовото дружество осъществило СМР на обект „Бетонова настилка пред сграда“, като количествата и видовете строително-монтажни работи били обективирани в Акт обр. 19. Извършената работа била приета без забележки от получателя на стоката и услугата, като била съставена фактура №0000002907/30.06.2015 год. Съгласно последната ответникът следвало да заплати на изпълнителя за извършената работа сумата от 23431.44 лева с включен ДДС, като плащането следвало да бъде извършено по банков път, по сметка на ищеца. Фактурата била надлежно оформена и подписана от представляващия ответното дружество „***“ ЕООД – управителя Т. М..

Ищцовото дружество отправило до ответното писмо с изх.№206/15.09.2015 год., с което го поканило да уредят доброволно отношенията си в 7-дневен срок. Въпреки отправената покана плащане не било получено. 

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и по-специално от приетите като писмени доказателства по делото: Справка за размера на паричното вземане, Обратна разписка, Извлечение от Търговския регистър по партидата на “***” ЕООД, Покана за доброволно плащане, Фактура №0000002907/30.06.2015 год., Договор за правна защита и съдействие, ведно  с адвокатско пълномощно, Вносна бележка за заплатената държавна такса.  

            При така установената фактическа обстановка съдът приема от правна страна следното:

Обект на доказване в настоящото производство е наличието на облигационно отношение между страните, забава от страна на длъжника,  началния момент на забавата, както и размера на неизпълненото главно задължение. От материалите по делото се установява по безспорен начин, че страните са били в договорни отношения, като ищцовото дружество е изпълнило изцяло задължението си по сключения договор за поръчка, а именно  възложените му строително-монтажни работи на обект „Бетонова настилка пред сграда“. В същото време ответното дружество не е изпълнило задължението си да заплати на ищеца посочената в издадената им фактура №0000002907/30.06.2015 год. сума в размер на 23431.44 лева. Това обстоятелство не се оспорва и от страна на представляващия ответното дружество, който в съдебно заседание признава изцяло задължението. С оглед на изложеното съдът намира, че така предявения иск се явява основателен и доказан и следва да бъде уважен изцяло, като бъде осъдено ответното дружество на заплати на ищцовото сумата от 23431.44 лева с включен ДДС, представляваща незаплатена дължима сума за извършени строително-монтажни работи по фактура №0000002907/30.06.2015 год.   

С оглед изпадането си в забава ответното дружество дължи и законната лихва върху посочената главница, считано от датата на завеждане на иска – 26.11.2015 год. до окончателното изплащане на сумата.

В същото време на основание разпоредбата на чл.78, ал.1 от ГПК ответникът следва да заплати на ищеца направените от него разноски в размер на 2237.26 лева, включващи държавна такса и адвокатско възнаграждение, съгласно представения списък.

Водим от горното, съдът  

РЕШИ

  

ОСЪЖДА “***” ЕООД, с ЕИК***, със седалище и адрес на управление: гр.***, ул.”***” №97, ет.4, ап.12, представлявано от Т. Г. М. ДА ЗАПЛАТИ на “***” АД, с ЕИК***, със седалище и адрес на управление: гр.***, ул.”***” №10, ет.2, представлявано от Д. Т. Р. сумата от 23 431.44 лева /двадесет и три хиляди четиристотин тридесет и един лева и четиридесет и четири стотинки/ с включен ДДС, представляваща незаплатена дължима сума за извършени строително-монтажни работи по фактура №0000002907/30.06.2015 год.  

ОСЪЖДА “***” ЕООД, с ЕИК***, със седалище и адрес на управление: гр.***, ул.”***” №97, ет.4, ап.12, представлявано от Т. Г. М. ДА ЗАПЛАТИ на “***” АД, с ЕИК***, със седалище и адрес на управление: гр.***, ул.”***” №10, ет.2, представлявано от Д. Т. Р. сумата от 2 237.26 лева /две хиляди двеста тридесет и седем лева и двадесет и шест стотинки/, представляваща направени по делото разноски, включващи държавна такса и адвокатско възнаграждение, съгласно представен списък.

Решението подлежи на обжалване пред ***ски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му на страните.  

                                              

    РАЙОНЕН СЪДИЯ: