Р    Е     Ш     Е     Н     И     Е

 

89/5.2.2016г. , гр. Шумен  

 

Шуменски районен съд, в публичното заседание на четиринадесети януари  ,    през две хиляди и шестнадесета    година, в състав :

                                                                                                                      Съдия: Зара Иванова  

при секретаря А. П.  , в присъствието на прокурор Вълчев     ,  като разгледа докладваното от районният съдия гр.д. №3061  по описа за 2015  година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.19, ал.1 от ЗГР.

Депозирана е молба от М.П.Я. , ЕГН:********** , адрес *** , адрес за призоваване : гр.Шумен , ул.“*** , в която посочва  , че при раждането си е записана с личното име М. . През целия си съзнателен живот , пред обществото , пред своите близки , приятели , роднини и пред държавните административни органи е известна с името  М . С това собствено име е записана и в редица документи . Повече от десет години живее и работи в КИспания , където всичките и приятели , колеги  я познават с името М , така е записана в множество документи съставени в Испания . Твърди , че  М. е много близка по звучене с нецензурна испанска дума  и когато се употреби по повод на жена има крайно негативно , опозоряващо  и обидно значение . Когато се наложело да се представи с името М. , това предизвиквало насмешка  и подигравателно отношение . Неведнъж е била обект на подигравки по този повод  и се отразява негативно на самочувствието и . Подобни проблеми имало  идетето в училище , ако се наложи да спомене името и . Предвид всичко изложено по-горе , счита , че са налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 от ЗГР за промяна на личното и име от М. на М.  , ето защо моли да бъде постановено решение в този смисъл  .

            Заинтересована страна Община Шумен не вземат становище по молбата .

Представител на ШРП заема становище , че молбата е основателна .

Съдът, въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства преценени поотделно и в тяхната съвкупност, прие за установено от фактическа и правна страна следното:

Видно от представеното по делото копие от Удостоверение за раждане , издадено въз основа на Акт за раждане № *** на Община Шумен, молителката при раждането си е записана с имената М.П.Я. . От разпита на допуснатите св Е. Д. Г.  , Р. Ж. С.  се доказва , че винаги в съзнателния си живот , пред приятели , близки , роднини и колеги , тя се е представяла с личното име М. . С това име е вписана и множество официални и неофициални документи , а именно : талон за скиаксопия; искане за клинико-лабораторни изследвания на кръв/урина от 14.12.2000 г.; резултати от първа медикодиагностична лаборатория; карта за диспансерно наблюдение  на бременна и родилка; 2 бр. медицински направления от 13.VІ.; 2 бр. направления до микробиологична лаборатория при ХЕИ Шумен; страница от лична амбулаторна карта от 14.03.2006 г.; епикриза от ОРБК – ОСБЗ Шумен от 1998 г. ; лична здравна книжка издадена на21.01.2002 г., удостоверение за разред № 9781 от 18.05.1990 г.; трудов договор № 10 от 01.12.1998 г. сключен между молителката и ЕТ „Ю.Т.“ Шумен; допълнително споразумение към трудов договор № 22 от 04.01.1999 г.; карта за предварителен медицински преглед от 06.03.2006 г.; 6 страници от трудова книжка на молителката; свидетелство за свето кръщене от 13.VІІ.2006 г. на П. Я. Д.; легализирани преводи от испански на български език  за разрешително за временна резиденция и работа № ОН4506390; разрешително за временна резиденция и работа изх. № 262820000077073 ; на оторизация за временно пребиваване и работа от 08.06.2006 г.; свидетелство за управление на МПС от 03.07.2013 г.; договор за отдаване под наем на жилище от 19.12.2013 г.; частичен превод от испански на оранжева сметка; превод от испански на предварително насрочване на среща    с дата 11.06.2015 г.; фактура за газ със срок заплащане  18.07.2004 г.; договор за доставка на енергия и/или услуги; удостоверение  за преминал курс от молителката през 2011 г.; заявление за сключване на застраховка .  Съдът като съобрази изложените обстоятелства , намира за доказано , че е налице несъответствие между името с което молителката е записана в акта за раждане  и това с което е известна  сред роднини , близки ,  приятели и колеги , т.е. в личния и обществения кръг.  Това несъответствие според съда създава  и ще създава в бъдеще  значителен емоционален и социален дискомфорт , ето защо счита , че са  налице важни обстоятелства по смисъла на чл.19 ал.1 от ЗГР , поради и което молбата се явява основателна .

Водим от горното, съдът 

Р  Е  Ш  И  :

ДОПУСКА промяна на ЛИЧНОТО ИМЕ на М.П.Я. , ЕГН:********** , адрес *** , адрес за призоваване : гр.Шумен , ул.*** , с което е вписана  в Акт за раждане №*** на Община Шумен , от М. на М  .

Решението не подлежи на обжалване .

Препис от решението  да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен , за вписване на извършената промяна.  

                                                                                                          СЪДИЯ: