Р Е Ш Е Н И Е

 

362/4.5.2016г. , Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, в публично заседание на двадесет и осми април, през две хиляди и шестнадесета година, в състав

Съдия: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., в присъствието на прокурор Н., като разгледа  докладваното от районния съд гр. д.№3066 по описа за 2015 година, за да се произнесе взе предвид следното:  

Производство по чл.547 и чл.542 от ГПК, във вр. с чл.73 и чл.45 ал.1 т.9 от Закона за гражданската регистрация за поправка на грешка в акт за гражданско състояние.

В молбата си до съда молителят Ш.Р.И., излага, че в Акта й за раждане, в графа „баща“ било записано „неизвестен“, въпреки, че е бил налице акт за припознаване от нейния баща Р. Р. Ч. и в предходно съставен акт същия е бил посочен като баща. Моли съда да постанови реШ.е, по силата на което да поправи допуснатата грешка.

Община–Венец, редовно призована, не изпраща представител. Заинтересованата страна Ф.Т.А., майка на бащата на ищцата, не се явява. Заинтересованата страна Р.И.Т. се явява лично и изразява становище за основателност на молбата. Шуменска районна прокуратура, като контролираща страна, намира искането за основателно.

            От събраните по делото доказателства, изискани и по служебен път, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното: От приложеното по делото Удостоверение №85275 от ***, издадено въз основа на Акт за раждане №19*** на Община В. се установява, че молителката е родена на ***г. от майка Р.И.Т. и баща- посочен като неизвестен. Според Решение №840 от 05.08.1985г. на РС-гр.Шумен, при раждането на детето Ш. не бил изготвен Акт за раждане и било разпоредено съставянето му с установеното в реШ.ето като дата на раждане и родители. Видно от изложеното от заинтересованата страна Р.Т. /майка на молителя/, през 1985г. бащата припознал дъщеря си по надлежния ред и бил съставен нов Акт за раждане, в който същия бил посочен, но документа не бил запазен. Видно от изискания в оригинал личен регистрационен картон на Р. Р. Ч./ Р. М. Ч./ с ЕГН: ********** в т.1 от графа „Деца“ е посочено името Ш.с ЕГН: **********, което съвпада с личното име и ЕГН на молителката. Видно от изисканото и приложено в цялост гр.д.№675 от 1986г., по силата на съдебна спогодба, Р. Ч. се задължил да заплаща издръжка на дъщеря си Ш.Р.Р. чрез нейната майка в размер на 40лв., считано от 10.03.1986г. Представения по делото Акт за раждане бил върнат на майката на 09.05.1986г. и същата се снабдила с изпълнителен лист. С посоченото в съдебния протокол бащино и фамилно име, с което явно ищцата е фигурирала в първоначално съставения си Акт за раждане, същата е посещавала начално училище ОУ „Христо Ботев“- с.Друмево, община Шумен през учебните 1987г.-1989г. и й е била издадена спестовна книжка от ДСК. На 27.12.2002г., бащата починал и оставил за свой законен наследник заинтересованата страна Ф.Т.А., негова майка, видно от Удостоверение за наследници №77 от *** Молителката Ш. И. напуснала страната през 1989г. и се завърнала отново през 2010г., когато при снабдяване с документи за самоличност се установило, че по отношение на нея липсва Акт за раждане. От Общинската администрация бил съставен настоящия, в който като баща е посочено „неизвестен“ и бащиното и фамилно име на Ш. фигурират съставени чрез имената на нейната майка, съгласно разпоредбата на чл.15 ал. 1 на ЗГР.

             От правна гледна точка, съдът установи следното: Молбата е депозирана от активно материално-правно легитимирано лице, имащо качеството на заинтересовано лице по смисъла на чл. 544, ал.2 т.1 ГПК, удовлетворява формалните и съдържателни изисквания за редовност на същата, поради което допустимо ангажира правораздавателната власт на местно и родово компетентния съд и следва да бъде разгледана по същество. Съгласно чл. 45 ал.1 т.9 от ЗГР длъжностното лице по гражданското състояние съставя Акт за гражданско състояние, в който вписва данни за лицето и родителите му. В настоящия случай същите не са верни. Предвид всички събрани писмени доказателства, съдът намира е налице допусната грешка в акта за гражданско състояние по отношение на бащата на молителката, който не е неизвестен, и същата следва да се коригира по съдебен ред. Съгласно чл.73 от ЗГР промяна в данните за гражданско състояние на лицата в съставени актове за гражданско състояние се извършва по съдебен или административен ред. Чл. 542 от ГПК допуска, когато факт с правно значение /в случая произход/ трябва да бъде удостоверен с документ, съставен по надлежния ред, какъвто е актът за раждане и такъв не е съставен или е унищожен, установяването му да стане по съдебен път. В случая такъв документ съществува, съставен след унищожаване или загубване на първоначално изготвения, като чл.542 ГПК дава възможност за поправка на допуснати в него грешки, когато законите не предвиждат друг ред за поправянето им. Съдът приема, че са налице предпоставките по чл. 73 от ЗГР във вр. с чл. 547 от ГПК. Поради което искът се явява основателен и следва да се уважи, като Община В. следва да се задължи да поправи в акта за раждане графа „баща“, като впише имената на Р. Р. Ч. /Р. М. Ч./ с ЕГН: **********, на осн. чл. 547 от ГПК във вр. с чл. 73 от ЗГР.

            По отношение на имената на молителката няма предявено искане за поправка, но по силата на нормативен акт- чл.14 и чл.15 от ЗГР, същите могат да бъда променени по административен ред, съгласно чл.76 ал.2 от ЗГР.

            Мотивиран от изложеното, съдът  

Р     Е     Ш     И  :

 

ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че в акт за раждане № 19 от ***  съставен от длъжностното лице по гражданското състояние при Община-В., обл.Ш. с титуляр Ш. Р.И. с ЕГН: ********** е допусната грешка в частта на извършеното вписване в графата за баща- "неизвестен", което следва да бъде- Р. Р. Ч. /Р. М. Ч./ с ЕГН: **********, на основание чл. 547, вр. чл. 542 от ГПК и чл.73 от ЗГР.

 

ЗАДЪЛЖАВА Община В., обл.Шумен да поправи акт за раждане № 19 от ***  като попълни в графа „баща“ имената на Р. Р. Ч. /Р. М. Ч./ с ЕГН: **********, на осн.чл. 542, във връзка с чл.  547 от ГПК във връзка с чл. 73 от ЗГР.

 

           ПРЕПИС от решението, след влизането му в сила да се изпрати на длъжностното лице по гражданско състояние при съответната Община за сведение и изпълнение, както и до служба „Гражданска регистрация и административно обслужване” на областно равнище за отразяване на промяната в гражданското състояние на лицето и на Бюро съдимост при РС-гр.Шумен.

          След влизане в сила на решението, да се върне на Община В. оригинала на личния картон на Р. Р. Ч..

 

           РЕШЕНИЕТО може да се обжалва пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от връчването му.

 

                                                                              Районен съдия: