Р Е Ш Е Н И Е

 

32/18.1.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На петнадесети  януари  две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3107 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството по  чл.127 ал.1 от Семейния кодекс.

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба депозирана от Х.Г.В., ЕГН********** ***, съдебен адрес:*** кантора 14, чрез адв. А. А.срещу В.А.Б., ЕГН**********,***, съдебен адрес ***19а кантора №11, чрез адв. М. П. с правно основание чл.127 ал.2 от СК.

 Препис от исковата молба, ведно с приложенията към нея са били редовно връчени на ответника, като в законоустановения едномесечен срок от негова страна  е  депозиран писмен отговор. Ответника излага, че с ищцата са постигнали споразумение относно местоживеенето на детето, упражняването на родителските права, личните отношения, издръжката на детето. Моли  същото да бъде одобрено от съда. Към отговора  прилага подписано от двете стани по делото споразумение.

В съдебно заседание по същество молителите лично и чрез процесуалните си   представители поддържат депозираното споразумението и молят същото да бъде утвърдено.

Съдът е допуснал изменение на иска от чл.127 ал.2 от СК, в такъв по чл.127 ал.1 от СК..

Съдът, след като обсъди направените доводи и доказателствата по делото, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От представеното заверено копие на  удостоверение за раждане, се установява, че  Х.Г.В. и В.А.Б. са родители на детето Г. В. А., ЕГН**********.

Молбата по чл.127 от СК е подадена от лица, между които  няма сключен граждански брак. Същите са родители на детето  и към настоящия момент не живеят заедно, поради което е процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е основателна. 

 Задължение  на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които детето се нуждае, същевременно да отговорят на  потребностите му от контакти, както с бащата, така и с майката.

Съдът, като взе предвид, че двамата молители поддържат споразумението, че решението им да уредят отношенията по повод на детето си е  сериозно, взаимно и непоколебимо,  че постигнатото споразумение по чл.127 ал.1 от СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на роденото им дете, намира че постигнатото от тях споразумение  следва да бъде утвърдено.

Предвид характера на производството  В.А.Б. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето в размер на 72 лева,  както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.127 ал.1 от СК , съдът  

Р  Е  Ш  И:

  

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Х.Г.В., ЕГН********** и В.А.Б., ЕГН**********, споразумение по чл.127 ал.1 от СК , както следва:

1. МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето Г. В. А. с ЕГН ********** за в бъдеще ще бъде при майката – Х.Г.В., ЕГН ********** на адрес: ***.

2. РОДИТЕЛСКИТЕ права върху малолетното дете Г. В. А. с ЕГН **********, се предоставят за упражняване на майката Х.Г.В., ЕГН **********.

3. Бащата В.А.Б. с ЕГН ********** има право на лични контакти с детето  Г. В. А. с ЕГН **********, както следва:

-  всяка първа и трета събота и неделя от месеца, без приспиване от 9.00 до 16.00 часа в съботния ден и от 9.00 до 16.00 часа в неделния ден до навършване на три години на детето Г. В. А., както и по един ден от Великденските, Коледните и Новогодишните празници за времето от 9.00 до 16.00 часа;

-  след навършване на три години на детето Г. В. А. -  всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 9.00 в събота до 17.00 часа в неделя с приспиване, един месец през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск, както и по двата дни от Великденските, Коледните и Новогодишните празници;

4. Бащата  В.А.Б. с ЕГН **********  ще заплаща на детето си Г. В. А. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законна представителка Х.Г.В., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 100.00 /сто лева/, считано от датата на подаване на исковата молба, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменението й или прекратяването й, с падеж пето число на текущия месец.

5. РАЗНОСКИТЕ по делото остават за страните така, както са направени.

 

ОСЪЖДА В.А.Б. с ЕГН **********, с адрес: ***, да заплати в полза на бюджета по сметка на ШРС държавна такса върху определения размер на издръжката в размер на 72 лева /седемдесет и два лева/, както и 5.00 лв. /пет лева/ в случай на издаване на изпълнителен лист.

 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: