Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

88/5.2.2016г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, VІ състав в публично заседание на четвърти февруари през две хиляди и шестнадесета година в следния състав: 

Председател: Бистра Бойн

Секретар: Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№3138/2015 г.. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

           Производство по чл. 49 от СК, образувано по искова молба на С.Д.Д. *** срещу Д.Г.Д. ***. Ищцата моли съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака й с ответника като дълбоко и непоправимо разстроен без да се произнасяне по въпроса за вината; да бъдат предоставени родителските права по отношение на детето на нея, като бъде определен режим на лични контакти с бащата и издръжка в размер на 150 лв. месечно, считано от датата на влизане на решението в сила; да и бъде запазено брачното фамилно име; да й бъде предоставено за ползване семейното жилище, като разноските останат в тежест на страните както са направени. В течение на производството по делото страните са постигнали споразумение за прекратяване на брака им по реда на чл.50, представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК, поради което съдът допусна изменение на иска по реда на чл.214 от ГПК. И ответника и ищцата заявиха в съдебно заседание, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак № *** на Община Ш., молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт №*** Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това. С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на интересите на малолетното им дете, поради което и следва да бъде утвърдено.

            Съдът определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 40 лева, като констатира, че е внесена от молителката. Следва да бъде определена държавна такса върху размера на издръжка и върху споразумението за имуществени отношения. Молителят дължи заплащане на държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно за моторните превозни средства, поставени в негов дял сумата от 4,00 лв. и следва да бъде осъден и да заплати държавна такса в размер на 2 на сто върху три годишните платежи на издръжката или сумата от 144.00 лв. Съпругата следва да бъде осъдена да заплати държавна такса в размер на 2 процента върху стойността на своя дял, а именно за автомобила в размер на 9 лв.

          Водим от горното, и на основание чл. 50 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът 

Р Е Ш И :

 

           ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт №*** г., на Народен съвет гр. Ш. между С.Д.Д., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, съдебен адрес:***, пл. „***" №***  и  Д.Г.Д., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

          ОДОБРЯВА постигнатото между С.Д.Д., с ЕГН ********** и Д.Г.Д., с ЕГН **********, споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

1. Упражняването на родителските права по отношение на роденото от брака малолетно дете Е. Д. Г. с ЕГН ********** се възлага на майката С.Д.Д., която ще го отглежда на адрес: гр. Ш., ***.

2. На бащата Д.Г.Д. се определя режим на лични контакти с детето Е. Д. Г. с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета седмица от месеца в петък, събота и неделя от 18 ч. в петък до 18 ч. в неделя с преспиване; - всяка четна година на Коледните празници, съответно от 24 декември от 09.00 часа до 18,00 часа на 27 декември /с преспиване/; всяка нечетна година на Новогодишните празници от 09.00 часа на 30 декември до 18.00 часа на 02 януари /с преспиваме/; първите пет дни от всяка пролетна ваканция на детето с преспиване;  всяка година през лятната ваканция, съответно от 15 юли до 31 юли /с преспиване/ и от 15 август до 31 август /с преспиваме/; на първите два дни от всеки празник Великден /с преспиване/; на всеки рожден ден на детето — 13 юли от 11.00 часа до 15.00 часа, както и винаги, когато страните постигнат устно съгласие детето да бъде при баща си.

            3. На детето Е. Д. Г. с ЕГН ********** бащата - Д.Г.Д. ще заплаща издръжка в размер на 200лв./двеста лева/, считано от датата на влизане в сила на решението за прекратяване на брака, платима до 30 - то число на текущия месец по банков път, по сметка на майката С.Д.Д., ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, до настъпването на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка.

            4. Семейното жилище, апартамент, лична собственост на съпруга, находящ се в гр.Ш., *** ще се ползва от съпруга, като съпругата го е напуснала и няма да има претенции за ползването му.

            5. Съпругата запазва брачното си име: С.Д.Д..

            6. ЛЕК АВТОМОБИЛ марка и модел „Дачия Сандеро” с рег. №***, двигател № ***, рама № ***, цвят: бежов металик, се поставя в дял на съпругата С.Д.Д. и тя става изключителен собственик. Застрахователната оценка на МПС е 900 - /деветстотин/ лева.

            7. ЛЕК АВТОМОБИЛ марка и модел „Рено Меган Сценик ’’ с рег. ***, двигател № ***, рама ***, цвят: светло сив металик, се поставя в дял на съпруга Д.Г.Д. и той става изключителен собственик. Застрахователната оценка на МПС е 400 - /четиристотин/лева.

            8. Съпрузите не си дължат уравняване на дяловете.

            9. След развода съпрузите няма да имат претенции за издръжка един към друг.

            10. Съпрузите нямат други движими вещи подлежащи на подялба.

            11. По време на брака си съпрузите не са придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр.

            12. Задълженията, които е поел всеки един от съпрузите на свое име, си остават лични за него и не ще представляват задължения на другия съпруг след прекратяване на брака.

            13. Разноските по делото се поемат от съпрузите поравно.

 

          ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по молбата, в размер на 40 лв. (четиридесет лева), която констатира, че е внесена от молителката.

           ОСЪЖДА Д.Г.Д., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** да заплати по сметка на ШРС и в полза на бюджета на съдебната власт сумата 4.00лв. (четири лева) представляваща държавна такса върху стойността на неговия дял съгласно споразумението за имуществени отношения и сумата 144.00лв /сто четиридесет и четири лева/ представляваща държавна такса върху определения размер на издръжката.

           ОСЪЖДА С.Д.Д., с ЕГН **********, постоянен адрес: *** да заплати по сметка на ШРС и в полза на бюджета на съдебната власт сумата 9.00лв.(девет лева), представляваща държавна такса на осн.чл.6 т.3 от Тарифа за държавните такси върху стойността на нейния дял съгласно споразумението за имуществени отношения. 

        

           Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: