П Р О Т О К О Л

 

гр. Шумен, 14.01.2016 година

 

ШУМЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, ШЕСТИ СЪСТАВ в публично съдебно заседание проведено на четиринадесети януари през две хиляди и шестнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: БИСТРА БОЙН

 

при участието на секретаря Т.Т. сложи за разглеждане гражданско дело № 3164 по описа за 2015 година, докладвано от съдията.

 

След спазване разпоредбата на чл. 142, ал. 1, пр. ІІ от ГПК, на именното повикване в 12.15 часа се явиха:

 

Съдът обяви решението си, ведно с мотивите в съдебно заседание. 

 

СЕКРЕТАР:                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

След като съобрази становищата на страните по предявената молба и събраните писмени и гласни доказателства съдът намира следното:

От фактическа страна се установи, че на 06.12.2015 г. ответника В.А.В. е осъществил изпълнително деяние в състав на Закона за защита от домашно насилие изразено в агресия, психическо и физическо насилие по отношение на молителката М.Н.В.. Ответникът направи признание по отношение на изпълнителното деяние, като посочи, че същия е бил афектиран и след употреба на алкохол. Установи се, че молбата е депозирана от легитимирано за целта лице, като двете страни са бивши съпрузи по смисъла на чл.3 от ЗЗДН. Молбата е депозирана в срока посочен от закона и е основателна. Предвид факта, че насилието е извършено в присъствие на дете и усложнените отношения между страните във връзка с упражняването на родителски права и развод между тях от преди два месеца съдът намира, че следва да бъдат наложени исканите от молителката мерки в максимален срок, в който страните биха могли да подобрят своите отношения, което е в тяхна полза и в полза на двете им деца.

Следва да бъде наложена глоба по закон, която предвид факта че ответника дължи издръжка на децата следва да бъде в минимален размер, а именно, 200 лв.

Следва да бъде осъден да заплати разноските на молителката в размер на 400 лв. адвокатско възнаграждение, както и в полза на ШРС държавна такса в размер на 25 лева.

Водим от горното съдът 

Р Е Ш И:

ЗАДЪЛЖАВА В.А.В., ЕГН ********** с адрес: ***, ДА СЕ ВЪЗДЪРЖА ОТ ИЗВЪРШВАНЕ НА ДОМАШНО НАСИЛИЕ над бившата си съпруга М.Н.В., ЕГН ********** с адрес: *** за срок от осемнадесет месеца.

ЗАБРАНЯВА на В.А.В., ЕГН ********** да приближава жилището на молителката, намиращо се в гр. Ш., ***, както и местата им за социални контакти и отдих, за срок от осемнадесет месеца.

ПРЕДУПРЕЖДАВА В.А.В., ЕГН **********, че при неизпълнение на заповедта, констатирано от полицейските органи ще бъде задържан и ще бъде уведомена Районна прокуратура.

НАЛАГА на В.А.В., ЕГН ********** ***, глоба в размер на 200 лева /двеста лева/.

ОСЪЖДА В.А.В., ЕГН **********,***, да заплати по сметка на Районен съд– гр.Шумен държавна такса в размер на 25 лева /двадесет и пет лева/.

ОСЪЖДА В.А.В., ЕГН **********,***, да заплати на М.Н.В., ЕГН ********** с адрес: ***, със съдебен адрес ***, адв. В. от ШАК, сумата от 400.00 лева (четиристотин лева), представляваща извършените от молителката в настоящото производство разноски.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС, в едноседмичен срок, считано от днес.

Заповедта за защита подлежи на незабавно изпълнение, като обжалването й, не спира изпълнението.

На осн чл. 16, ал. 3 от ЗЗДН, препис от решението и заповедта да се връчат на страните, както и на органите на РУ на МВР гр. Шумен.

За наложената глоба, както и за присъдената държавна такса да се издаде служебно изпълнителен лист, след влизане в сила на настоящото решение. 

 

ПРОТОКОЛЪТ е изготвен в съдебно заседание, което приключи в 12,45 часа.

 

СЕКРЕТАР:                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: