Р Е Ш Е Н И Е

 

342/25.4.2016г. ,        Град Шумен

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А  

Шуменският районен съд                                                            седми състав

На 24 (двадесет и четвърти) март                                              Година 2016

В публично съдебно заседание, в следния състав:

Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар Е.П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 3174 по описа за 2015 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Предявен е иск с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК.

            В исковата си молба до съда Й.М.Й. твърди, че е член-кооператор в Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен. На 12.05.2014 г. било проведено Общо събрание на ответната страна, като едно от решенията му било следното: „. . Общото събрание реши изборът на председател на кооперацията да бъде с тайно гласуване. . .“. Излага, че подобен въпрос от заседанието нито бил предлаган, нито бил обсъждан, както и че такова решение не е вземано. И в съставен протокол от Общото събрание, представен за вписване пред Агенцията по вписванията, това решение не фигурирало. Едва по-късно, тъй като избраният на това заседание нов председател П.Й. взел в себе си протоколната книга на кооперацията, то било вписано в нея. Моли съда да постанови решение, по силата на което да бъде признато за установено, че описаното по-горе решение на ОС на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен от 12.05.2014 г. е нищожно, тъй като такова не е вземано, като му бъдат присъдени направените разноски по делото.

            В срока по чл. 131, ал. 1 от ГПК ответникът подава отговор на исковата молба, с който оспорва претенцията. На първо място счита, че искът за прогласяване на нищожност на взето решение на общото събрание на кооперацията е недопустим, тъй като фактически се предявява претенция за неистинност на документ. Оспорва иска и по същество, тъй като атакуваното решение било взето на проведеното на 12.05.2014 г. ОС. Моли, претенцията да бъде отхвърлена, като му бъдат присъдени деловодните разноски.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: видно от приложената протоколна книга на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен е, че в същата /водена ръкописно/ е отразено проведено на 12.05.2014 г. Общо събрание на член-кооператорите на ответната страна, за което е съставен протокол № 63. В последния е записано следното: „Общото събрание реши изборът на председател на кооперацията да бъде с тайно гласуване.“. След последвалото гласуване, избраната комисия по избора оповестила, че за председател на юридическото лице е избран П.Г. По делото е представено и извлечение от цитирания протокол в печатен вид, съдържащ решения, взети от Общото събрание, подлежащи на вписване в Търговския регистър и представени за вписване пред Агенцията по вписванията. Съдът констатира от приложените от ищеца писмени доказателства, че въз основа на негова искова молба било образувано гр.д. № 1303/2014 г. по описа на ШРС по иск с правно основание чл.58, ал. 1 от ЗК за законосъобразността на решението за избор на нов председател, което понастоящем е висящо. По делото е изискана и представена преписка вх. № 1177/2014 г. по описа на ШРП, образувана по жалба от Й.Й.. С Постановление от 29.09.2014 г. прокурор при ШРП отказал да образува досъдебно производство за престъпление по чл. 311 от НК. Същият се е позовал и на заключение по изготвена съдебно-графическа експертиза, според което не се установяват данни изречението „Общото събрание реши изборът на председател на кооперацията да бъде с тайно гласуване.“ да е добавено след изготвяне на протокола от ОС, проведено на 12.05.2014 година.

            Предвид така установената фактическа обстановка, съдът намира от правна страна следното:

            Не се спори между страните, че Й.Й. е член-кооператор в Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен. Именно като такъв, същият претендира установяване на нищожност на решение на Общото събрание на юридическото лице. Законът за кооперациите не съдържа норми, регламентиращи основания за недействителност на решенията на ОС на кооперацията. Установено е в практиката на ВКС, че такава би била налице при липсващо /невзето/ решение, което е отразено в протокола от общото събрание и решение, взето от ОС извън пределите на неговата и на други органи на кооперацията компетентност. В случая се твърди, че решението, взето на проведено на 12.05.2014 г. решение за провеждане на тайно гласуване при избор на председател на кооперацията е невзето от ОС. В тази насока, по делото бе доказано, чрез отразяванията в приложената протоколна книга на ответната страна, че на 12.05.2014 г. е проведено Общо събрание на член-кооператорите на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен, както и че е взето атакуваното решение. Обстоятелството, че е налице извлечение от протокола в печатен вид не установява липсата на взето решение. Извлечението е изготвено с цел представяне пред АВ за вписване на подлежащите на вписване решения на Общото събрание, между които не попада процесното.

            Предвид изложеното, съдът намира за доказано, че взетото на 12.05.2014 г. от Общото събрание на ответника решение: „Общото събрание реши изборът на председател на кооперацията да бъде с тайно гласуване.“ е действително, поради което претенцията за прогласяване на нищожността на същото се явява неоснователна и следва да бъде отхвърлена.

            На осн. чл. 78, ал. 3 от ГПК, ищецът следва да бъде осъден да заплати на ответника направените разноски по делото в размер на 500,00 лева.

            Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И   :

 

            ОТХВЪРЛЯ предявения от Й.М.Й. с ЕГН **********,*** против КООПЕРАЦИЯ „ШУМЕНСКА ЗАРЯ“ с ЕИК ***, със седалище гр. Шумен, адрес на управление гр. Шумен 9700, обл. Шумен, ул. „***“ № 14, представлявана от П.Г.Й., иск с правно основание чл. 124, ал. 1 от ГПК, за прогласяване на нищожността на взетото на 12.05.2014 г. от Общото събрание на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен решение: „Общото събрание реши изборът на председател на кооперацията да бъде с тайно гласуване.“, като невзето, КАТО НЕОСНОВАТЕЛЕН  И  НЕДОКАЗАН.

            ОСЪЖДА Й.М.Й. да заплати на Кооперация „Шуменска заря“ гр. Шумен направените деловодни разноски по настоящото дело, в размер на 500,00 лева.

            Решението може да се обжалва в двуседмичен срок от връчването му на страните пред Шуменски окръжен съд. 

 

                                                                                     Районен съдия: