Р Е Ш Е Н И Е

 

211/17.3.2016г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на седемнадесети март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

                                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№3228 по описа за 2015 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

            Гр.д.№ 3228/2015г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени брачни искове, с правно основание чл.49 ал.1 от СК от В.П.В., с ЕГН **********,*** против С.Д.В., с ЕГН **********,***. Твърди се дълбоко и непоправимо разстройство на брака на двамата съпрузи, който се иска да бъде прекратен без произнасяне за вината и се предявява съединен брачен иск относно фамилното име, което се претендира да бъде възстановено и за семейното жилище, което да не бъде предоставено за ползване.

            В течение на производството по делото страните са постигнали споразумение за прекратяване на брака им по реда на чл.50, и представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК и съдът допусна изменението на иска. И ответника и ищцата, представлявани от адв. С. Т. при ШАК в съдебно заседание, твърдят, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт за граждански брак №*** на Община Шумен, област Шумен. От брака си страните нямат родени деца. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите и вината за това. С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от ищеца. Таксата следва да бъде довнесена от молителката.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен с Акт за граждански брак №*** на Община Шумен, област Шумен между В.П.В., с ЕГН **********,*** против С.Д.В., с ЕГН **********,***     ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

            ОДОБРЯВА постигнатото между В.П.В., с ЕГН ********** и С.Д.В., с ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :

I.                   От брака си страните нямат ненавършили пълнолетие деца.

II.                Семейното жилище по смисъла на СК, изходящо се по административен адрес в град Шумен, община Шумен, област Шумен, ул.*** е напуснато и от двамата молители, които нямат претенции за ползването му.

III.     Отношенията във връзка с правото на собственост върху движимите вещи с характер на семейна имуществена общност са уредени помежду им извънсъдебно, и за в бъдеще по отношение на движимите вещи няма да имат претенции един към друг.

IV. След прекратяване на брака молителката запазва придобитото след брака фамилно име – В..

 

 

Определя окончателна държавна такса в размер на 40лв. /четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

Осъжда С.Д.В., с ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса в размер на 15 лв./петдесет лева/.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: