Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

237/24.3.2016г. , гр. Шумен

 

Шуменски районен съд, в публично заседание на осемнадесети февруари   , през  две хиляди и шестнадесета    година, в състав:

                                                                                                                             Съдия: Зара Иванова  

при секретаря: А.П. , като разгледа докладваното от районния съдия гражданско дело №3362  по описа  за 2015г. за да се произнесе взе предвид следното:

Предявени са обективно съединени искове с правно основание  чл. 143 ал.2 от  и чл.149 от СК

Депозирана е искова молба от С.К.Д. , ЕГН:********** , адрес *** , действаща като майка и законен представител на малолетното си дете С.П.М. , ЕГН:********** , съдебен адрес ***-13 , офис 18 срещу П.  В.М. , ЕГН:********** , адрес *** ,  в която посочва , че ответникът е баща на детето  С.П.М. , ЕГН:**********. С бащата нямат сключен граждански брак , от месец август 2013г. живеят във фактическа раздяла . Детето живее при майка си , която полага всички грижи за него . Бащата не дава никакви средства за издръжка на детето , нито в пари , нито в натура и по никакъв начин не помага в неговото отглеждане , от фактическата раздяла , до настоящият момент . Детето е почти на 4 години и 10 месеца , здраво и жизнено дете . Посещава целодневна детска градина , развива се добре и е любознателна  , като посещава и допълнителни занимания  - английски език и танци . Освен ежемесечната такса  от 45 лева месечно , допълнително е необходимо да се заплаща и за извънкласните занимания  . Тези разходи се поемат изцяло от майката  ,както и такива за облекло , храна и всички други битови нужди . Бащата по никакъв начин не помага при задоволяване на тези нужди . Майката получава месечно възнаграждение от 360 лева , което не е достатъчно за задоволяване на нуждите на детето . Бащата е в трудоспособна възраст  , но не и известно дали работи по трудов договор . Известно и е , че извършва ремонт на автомобили , но не знае дали има официално доходи от тази дейност . Съобразно изложеното моли да бъде постановено решение , по силата на което ответникът да бъде осъден да заплаща на детето , чрез нея като майка и законен представител , месечна издръжка от 130 лв. , считано от 16.12.2014г. , ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска , както и направените деловодни разноски .

В отговора по чл.130 от ГПК , ответникът оспорва иска по размер . Заявява , че е в състояние да заплаща месечна издръжка в минимален размер . Твърди , че не получава доходи  , живее при родителите си и не е в състояние да осигурява много средства за издръжка . Знае , че е длъжен на детето си .  Когато детето е при него , лишавайки себе си и родителите си се опитва да задоволи нуждите на детето .  Първите 7-8 месеца след раздялата осигурявал , понеже имал възможност в пъти повече от месечните разходи на детето , но спрял да дава средства , защото разбрал , че те не отиват по предназначение . Когато в миналото е имал , имало е детето му . Винаги му е купувал подаръци , дори и да е нямал пари , вземал е назаем и е купувал на детето .  Преди известен период вземал детето при себе си през почивните дни , но забелязал , че то се настройва срещу него , че на село има „чудовища“ , при което то не искало да остава вече и бил принуден посреднощ да го връща при баба му . Това продължило 5-6 уикенда , затова престанал да го взема с преспиване . Оспорва иска за минало време  , т.к. в него период , макар и малък е изпълнявал задължението си да осигурява издръжка . В открито съдебно заседание заявява , че може да плаща издръжка за в бъдеще , в размер на 100 лева .

След като се запозна със събраните по делото доказателства и ги прецени по отделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

От Удостоверение  за раждане издадено въз основа на Акт за раждане № ***.  на Община Шумен   се доказва , че страните са родители на детето С.П.М. , ЕГН:**********  . Между страните не е спорно , че от месец август 2013г.  , не живеят заедно  ,  като от момента на раздялата детето живее е при майка си , която полага непосредствени грижи за него .

И за двамата родители не са налице доказателства удостоверяващи реализирани доходи , но са в трудоспособна възраст и съдът приема , че са в състояние да реализират поне минималната за страната работна заплата , която към момента е 420 лева . Следва да се отбележи , че по делото са представени доказателства , че към датата на последното съдебно заседание ищцата е била бременна в 7-8 лунарен месец , което води до вероятност в определен период от време да липсва обективна възможност да полага труд. Не изяснен статутът на майката – ще получава ли обезщетение за отпуск по майчинство или  др. доходи .  Ищцата твърди , че ответникът извършва трудова дейност , работи „на частно“  и получава нерегламентирани доходи за това . В показанията на разпитания по делото свидетел  М. И.  се съдържат подобни твърдения . Тя заявява , че ответникът извършва ремонт на автомобили срещу възнаграждение . Доколкото в показанията не се съдържат конкретни параметри  за реализирани доходи от ответника , съдът поддържа становището си , че той получава минимална работна заплата . Именно във връзка с доходите му следва де коментира и възражението му , че помага финансово на майка си . Това обстоятелство е недоказано  , но дори и да се приеме , че родителят на  ответника има нужда от издръжка и такава се предоставя от него   , същото е ирелевантно , т.к. задължението на родителите да издържат децата си е от по – преден ред , отколкото задължението да издържат своите възходящи (родители), съгласно разпоредбата на чл.141 СК. В този смисъл издръжката на възходящите , доколкото е от последващ ред , и  дори  да се установи , че се дава , не следва да се приспада от дохода на алиментно задължените родители (ППВС №5/16.11.1070г. ). Не се твърди , съответно не се доказва , че ответникът има други алиментни задължения . Както беше посочено по-горе , към датата на последното съдебно заседание на ищцата е предстояло раждане на второто и дете .

От друга страна детето е на възраст 5 години  , необходими са му парични средства за задоволяване на обичайни нужди – храна , облекло , отопление и др.  Необходими са и средства за  заплащане на такса за посещаване на „Детска градина „ , както и за извънучилищни занимания – изучаване на аглийски език и посещаване на школа по народни танци .

Отчитайки изложените по-горе , приети за установени обстоятелства  и разпоредбата на чл.142, ал.1 от СК, според която размерът  на издръжката се определя от кумулативната наличност на две предпоставки, а именно- нуждите на детето и възможностите на родител , съдът счита  , че общият размер на издръжката следва да е  200 лева , от които  130 лева да се заплащат от бащата  и 70 лева от майката , която полага непосредствени грижи за детето .  В този размер следва да е издръжката за минало време , за периода от 16.12.2014г  до датата на подаване на исковата молба – 16.12.2015г.  Между страните не е спорно , че не живеят заедно от месец август 2013г. , но ответникът възразява , че в периода на раздялата е предоставял  различни суми за издръжка на детето .  Тези възражения освен , се опровергават от показанията на разпитаните по искане на ищеца свидетели , които единодушно и непротиворечиво заявяват , че ответникът не е предоставял  средства за издръжка . Посочените от съда обстоятелства имащи значение за определяне на издръжката за бъдеще време са релевантни  и по отношение на издръжката за минал период , ето защо приема , че дължимият и от ответника размер е 130 лева , следователно исковете по основание чл.143 и чл.149 от СК се явяват изцяло основателни  .

                На основание чл. 78 ал.6 от ГПК, ответникът дължи по сметка на ШРС държавна такса върху присъдения размер на издръжката за минало и бъдеще време в размер на 187,20   лева.

                На основание чл.78 , ал.1 от ГПК , ответникът дължи на ищеца извършените деловодни разноски в размер на 200 лева

                Водим от изложеното, съдът

Р  Е  Ш  И :

ОСЪЖДА П.  В.М. , ЕГН:********** , адрес *** ,  да заплаща на малолетното си дете С.П.М. , ЕГН:**********  , чрез неговата майка и законен представител С.К.Д. , ЕГН:********** , адрес *** ,  съдебен адрес *** , офис 18,  месечна издръжка в размер на 130  (сто и тридесет лева )  , лева , считано от 16.12.2014г.  , ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска, с падеж първо число на месеца, за който се дължи.

На основание чл. 242, ал. 1 от ГПК, в осъдителната му част решението подлежи на предварително изпълнение.

ОСЪЖДА П.  В.М. , ЕГН:**********  да заплати  в полза на Бюджета на СВ , по сметка на ШРС , сумата  187,20 ( сто осемдесет и седем лева и двадесет ст. ) лв. -  държавна такса върху уважения размер на издръжката .

ОСЪЖДА П.  В.М. , ЕГН:**********  да заплати на С.К.Д. , ЕГН:********** сумата 200 (двеста) лева – деловодни разноски .

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок от датата на съобщаването му на страните .

 

                                                                                                                             СЪДИЯ: