Р Е Ш Е Н И Е

 

235/24.3.2016г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на седемнадесети март през две хиляди и шестнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б.Бойн

            при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№3394 по описа за 2015г., за да се произнесе взе предвид следното:

 

           Гр.д.№3394 по описа за 2015г. по описа на ШРС е образувано по предявен иск с правно основание чл.150 от СК от ищеца Х.А.Х. срещу И.Г.Х., действаща като майка и законен представител на детето А. Х.Х. и А.- А. Х.Х.. Ищецът претендира намаление на присъдената по гр.д. №4049/2010г. по описа на ШРС по споразумение между страните месечна издръжка по 150лв. за всяко дете, като се позовава на съществено изменение на обстоятелствата- оставане без трудови доходи.

            В срока по чл.131, ал.1 от ГПК, ответникът и майка на децата, е подала писмен отговор на исковата молба в който е взел становище и направил възражения по размера на иска. Твърди, че иска е допустим, но неоснователен.

            От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в съвкупност, се установи следното от фактическа страна :

            Видно от приложено решение № 453 от 18.08.2010г. постановено по гр.д.№ 4049/2010г. по описа на ШРС, по споразумение постигнато между страните, в тежест на ответника е присъдено заплащането на издръжка в размер на по 150 лева по отношение на малолетните деца от брака му с ответника И.Г.Х..

            От представените по делото писмени доказателства се установи, че през месец декември 2015г., със Заповед №РД 012-311/15.12.2015г. на Ректор на ШУ е било прекратено трудовото правоотношение с ищеца, считано от 23.12.2015г. с причина- две последователни отрицателни атестации. Твърденията в исковата молба, че ищеца не е трудово ангажиран и не реализира доходи от момента на прекратяване на правоотношението с ШУ се подкрепя от писмените доказателства в оригинал - трудова книжка, от които е видно, че ищецът не се намира в трудово правоотношение и регистрационна карта в Бюро по труда-гр.Шумен, от която се установи, че предстои посещение за поддържане на регистрацията на 16.05.2016г. Поради което, съдът намира, че се установи по безспорен начин, че оставането без работа на ищеца е настъпило след постановяването на съдебното решение по отношение на издръжката, което представлява предпоставка за изменение на решение, в частта за издръжката. 

           По делото се установиха доходи на ответника, видно от Удостоверение от работодател Община Шумен, към средните за страната в размер около 500лв. месечно.

          Фактите за получени и възстановявани парични средства от заемно правоотношение с кредитни институции са ирелевантни по делото, освен ако средствата не са били необходими за децата, каквито доказателства не са представени.

           За доходи, реализирани от бащата не са представени никакви доказателства, включително какво е обезщетението по КСО и колко време предстои да бъде получавано. Няма и доказателства за липса на притежавани недвижими имоти, моторни превозни средства и доходи от граждански правоотношения. Съдът приема, че с оглед на трудоспособната възраст на ищеца, същия може да реализира доходи към средните за страната.

           По отношение на децата беше установено от представените доказателства и свидетелските показания, че същите посещават множество извънкласни учебни форми на обучение и спорт- школа по чужди езици, пеене, баскетбол и киокушин. От постановяване на първоначално определената издръжка е изминал период от пет години, през който техните нужди са се увеличили, като следва да бъдат отчетени и настъпилите инфлационни процеси.

Съдът като съобрази горните обстоятелства, намира за безспорно установено, че факторите, определящи издръжката на децата от първоначалния момент на присъждане с решение по гр.д.№4049/2010г. на ШРС до настоящият момент, са се променили и са налице предпоставките за промяна в размера на присъдената издръжка, поради което искът за намаляване на издръжката, е основателен и частично доказан. Същата следва да бъде намалена на 140лв. за по-голямото дете и 130лв. за по-малкото, считано от влизане на настоящото съдебно решение в сила.

Водим от горното, съдът  

                                                                         Р Е Ш И:

 

            ИЗМЕНЯ размера на издръжката, определена по гр.д.№ 4049/2010г., по описа на ШРС дължима от Х.А.Х. с ЕГН: ********** *** в полза на децата А. Х.Х. с ЕГН: ********** и А.- А. Х.Х. с ЕГН: **********, чрез тяхната майка и законен представител И.Г.Х. с ЕГН: ********** ***, като я НАМАЛЯВА от 150 лева /сто и петдесет лева/ на 140 лева /сто и четиридесет лева/ за А. и на 130лв./сто и тридесет лева/, за А.-А., считано от влизане на настоящото съдебно решение в сила, ведно със законната лихва за всяка закъсняла вноска, с падеж– първо число на месеца, за който се дължи издръжката, до настъпването на законните основания за изменение или прекратяване на същата.

 

          ОТХВЪРЛЯ исковете в останалата им част до пълния предявен за изменение размер, като неоснователни и недоказани.

 

         Решението подлежи на въззивно обжалване пред Окръжен съд- гр.Шумен в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.  

 

                                                                                    РАЙОНЕН СЪДИЯ: