Р Е Ш Е Н И Е

 

64/27.1.2016г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, петнадесети  състав

На  двадесет и шести януари  две хиляди и шестнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Пламена Недялкова

Секретар: Цв.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №3397 по описа на ШРС за 2015 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.59 ал.9, във вр. с  чл.127 ал.1 от Семейния кодекс.

Депозирана е  молба от Д.Х.Ш., ЕГН ********** и К.И.Г., ЕГН ********** за изменение на  решение  по гр.д. №…./…г. по описа на ШРС, с което  упражняването на родителските права  по отношение на детето И… Д… Ш., ЕГН ********** са били предоставени на майката, при която е било определено и местоживеенето на детето, на бащата е определен режим на лични контакти и е осъден да заплаща ежемесечна издръжка за детето. В молбата се съдържа и постигнато между страните споразумение, относно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, издръжката и режима на лични контакти.

Молителят Д.Х.Ш. в съдебно заседание се явява лично и с упълномощен представител – адв.С… Д… от ШАК. Поддържат депозираното  споразумение и молят съда да го одобри.

Молителката  К.И.Г.  в съдебно заседание се явява лично  Поддържа депозираното  споразумение и моли съда да го одобри.

             ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становищата на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Д.Х.Ш. и К.И.Г.  са бивши съпрузи като гражданският брак между тях бил прекратен с решение №../11.12.2014г. по гр.д. №…/2014г. по описа на ШРС. Със същото решение родителските права по отношение на сина им И. Д. Ш., ЕГН **********  били предоставени за упражняване на майката К.И.Г.    като бил определен режим на лични контакти с бащата Д.Х.Ш., като последния бил осъден да заплаща и ежемесечна издръжка за детето.

  Така установената фактическа обстановка се потвърждава от събраните по делото доказателства.

 При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното:

От депозираното споразумение и от изявленията на страните направени в съдебно заседание, се установява, че са постигнали споразумение, в което уреждат промяна на първоначално определените от съда мерки по отношение на детето, а именно упражняването на родителските права, местоживеенето на детето, издръжката и режима на лични контакти. Съдът намира, че постигнатото между тях споразумение не противоречи на закона и защитава интересите на детето, поради което  следва да бъде утвърдено от съда.

Молителката дължи държавна такса върху определения размер на издръжката по отношение на детето в размер на 79.20 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

Водим от горното, на основание, съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Д.Х.Ш., ЕГН ********** и К.И.Г., ЕГН **********, споразумение, с което се изменят определените мерки по отношение на детето И. Д. Ш., ЕГН **********   с решение №936/11.12.2014г. по гр.д. №…/2014г. по описа на ШРС, в следния смисъл:

1. МЕСТОЖИВЕЕНЕТО на детето И. Д. Ш., ЕГН ********** за в бъдеще ще бъде при бащата – Д.Х.Ш., ЕГН ********** на адрес: ***.

2. РОДИТЕЛСКИТЕ права върху  дете И. Д. Ш., ЕГН ********** се предоставят за упражняване на бащата Д.Х.Ш., ЕГН **********

3. Майката К.И.Г., ЕГН ********** има право на лични контакти с детето  И.Д. Ш., ЕГН **********, както следва:   всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване от 9 часа в събота до 18 часа в неделя, един месец през лятото, когато бащата не е в законноустановения платен отпуск, три дни през коледните и три дни през новогодишните празници по споразумение между родителите, по три дни през зимната и пролетната ваканция на детето, както и два дни, с преспиване предхождаща всеки рожден ден на детето и всеки рожден ден на майката.

4. Майката  К.И.Г., ЕГН ********** ще заплаща на детето  И. Д. Ш., ЕГН **********, чрез неговия баща и закон представител Д.Х.Ш., ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 110.00 лв. /сто и десет лева/, считано от датата на одобряване на споразумението – 27.01.2016г., платима до пето число от месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменение или прекратяване правото на издръжка.

ОСЪЖДА К.И.Г., ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета по сметка на ШРС държавна такса върху определения размер на издръжката в размер на 79.20 лева /седемдесет и девет лева и двадесет стотинки/, както и 5.00 лв. /пет лева/ в случай на издаване на изпълнителен лист.

 

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                          

РАЙОНЕН СЪДИЯ: