МОТИВИ на решение № 55/21.01.2016 г., постановено по гр.д. № 3403/2015 г. по описа на Районен съд гр. Шумен  

 

            Производство по чл. 7 и сл. от ЗЗДН.

            В молбата си с правно основание чл. 8, т. 1 от ЗЗДН пострадалото лице Р.И.М. твърди, че с извършителя В.Ж.М. са съпрузи. Семейството обитавало жилище, находящо се на ул. „ГГ*. През целия им съвместен живот, М. не изпълнявал съпружеските си задължения, многократно нанасял на пострадалата побои, упражнявал й психическо насилие. Описва, че на 15.12.2015 г. същият отново се прибрал в жилището им в нетрезво състояние. След завръщането в дома им, последният предизвикал скандал, в хода на който и в присъствието и на сина на страните, нанесъл удари на съпругата си в областта на кръста, на главата и на ръката. Моли съда да бъде издадена заповед за защита срещу В.М., като му бъде наложена предвидената в чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗЗДН мярка за закрила.

            Извършителят не взема становище по направеното искане.

            От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното:

            Видно от служебно изисканата справка от Регистър „НБД“ е, че Р.И.М. и В.Ж.М. са съпрузи. Семейството, включващо и низходящия на страните, обитавало апартамент, находящ се в гр. Ш*, собственост на извършителя. През цялото времетраене на съвместното съжителство на страните, М. често употребявал физическо насилие спрямо пострадалата. На 15.12.2015 г., вечерта, извършителят се прибрал в семейното жилище в нетрезво състояние и предизвикал скандал със съпругата и сина си. М. нанесъл удари на М. в областта на кръста, на дясната ръка, по главата. В резултат и на намесата на низходящия на страните скандала бил преустановен. В резултат на действията на извършителя, пострадалата получила следните травматични увреждания: ивицовидно кръвонасядане по задната страна на дясната мишница, над лакътя, палпаторна болка от едната страна на шията, по задната страна на дясна предмишница и лямата задно странична част на седалището. Причинени й били болка и страдание.

            За да приеме горната фактическа обстановка, съдът съобрази приложените писмени доказателства (съставените протоколи от РУ гр. Шумен и СМУ № 399/18.12.2015 г.).

            Предвид така установеното от фактическа страна, съдът намира следното от правна страна:

            Съгласно легалната дефиниция на чл. 2 от ЗЗДН, домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономичско насилие, както и опитът за такова насилие, принудително ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършено спрямо лица, които се намират или са били в семейна или родствена връзка. Установено е по делото, че пострадалото лице М. и В.М. са съпрузи. От събраните по делото доказателства се установи, че на 15.12.2015 г. последният извършил акт на домашно насилие спрямо Р.М., изразяващ се във физическо и психическо насилие.

            Предвид всичко изложено, съдът приема, че спрямо Р.М. е извършено домашно насилие по смисъла на чл. 2 от ЗЗДН, поради което същата следва да получи защита срещу извършителя на насилието – В.М. чрез издаване на заповед за защита срещу домашно насилие с вписано предупреждение за последиците по чл. 21, ал. 2 от ЗЗДН от неизпълнението й.

            Защитата следва да се осъществи чрез следната мярка, предвидена в закона: задължаване на извършителя М. да се въздържа от извършване на домашно насилие спрямо Р. М..

            Относно размера на наказанието „Глоба”, което съгласно чл. 5, ал. 3 от ЗЗДН, съдът е длъжен да наложи на извършителя: съдът, като съобрази тежестта на извършеното от М., както и косвените данни за имущественото и здравословно му състояние, определи размера й на 400,00 лева.

            На основание чл. 11, ал. 2 от ЗЗДН, съдът осъди В.М. да заплати и държавна такса, включително за служебно издаване на изпълнителен лист, и на заповеди в общ размер 40,00 лева.

            На основание чл. 16, ал. 3 от ЗЗДН, съдът постанови преписи от решението и от заповедта да се връчат на страните и на РУ гр. Шумен.

 

                                                                                               Районен съдия: