Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

350/27.4.2016г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесет и пети април 2014 година

В публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 3481/2015г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Иск за развод с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.  

Искова молба от Ф.Н.Б., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу Ф.А.Б., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. Излагайки, че поради продължителна фактическа раздяла и допускане намеса от трети лица в личните отношения, бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, ищецът претендира прекратяването му, по вина на ответника, възстановяване на предбрачното и фамилно име, предоставяне упражняването на родителските права над непълнолетното дете Е.Й., ЕГН : ********** на нея, като на ответника се определи режим на контакти и осъди да заплаща издръжка в размер на 120 лева, считано от предявяване на иска и за една година преди това от 1440 лева.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, подава отговор, чрез особен представител. Счита иска допустим. Не взема становище по основателността му.

В съдебно заседание, страните, редовно призовани, ищцата лично и с представител, поддържа заявеното в исковата молба, а особения представител на ответника счита исковете основателни.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

 

Страните сключили граждански брак на 10.05.2011г., в гр. К.Т., за което е бил съставен Акт № 30/10.05.2013г. на Община Хитрино. От брака си имали родено едно дете – Е. – 3г.. Според показанията на разпитаните свидетели, на които съдът не намери основание, да не даде вяра, се установи, че брачният живот на съпрузите, през последните години не протичал нормално, като конкретна причина за това била участие на съпруга в хазартни игри, допускане влияние на трети лица в личните им отношения, упражняване на физическо  насилие над съпругата, грубо отношение към нея, които довели до фактическа раздяла, от преди три години. Съпругата и детето обитавали част от жилище, собственост на родителите и в с. В., а ответникът живеел в Т.. От раздялата съпрузите не контактували помежду си, а бащата не бил виждал и не се интересувал от развитието на малолетното си дете и не го подпомагал по какъвто и да е начин. Няма данни за формираният доход от съпруга.

При  така  установената  фактическа  обстановка, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен по следните съображения: Установи  се, че между съпрузите са изчезнали взаимното разбирателство, другарски отношения и доверие, характерни за един нормален брачен съюз. Брачното поведение на съпруга може да бъде преценено като тежко провинение, нарушаващо основни принципи, върху които се изгражда брачната връзка, като взаимно уважение, общи грижи за семейството, отглеждането, възпитанието и издръжката на децата, и съвместно живеене на съпрузите, особено първите, чието нарушение – физическото насилие, винаги е считано от доктрината и трайната съдебна практика, за тежко провинение, достатъчно, да обоснове вина, за дълбокото и непоправимо разстройство на брака / ППВС № 1/57г., № 10/71г. /. С оглед на всичко изложено съдът счита, че вина за разстройството на брака има съпругът.

 

Предвид интересите на детето, и че до настоящият момент, майката е успявала да осигури относително благоприятна среда за развитието му, полагайки постоянно дължимата родителска грижа, отчитайки неприемливото поведение на ответника, по време на брака, както по отношение на майката, така и към детето, емоционалната връзка между тях и майката, съобразявайки възрастта му,  счита, че родителските права над малолетния Е., следва да бъдат предоставени на майката, а на бащата, следва да се определи режим на лични контакти, всяка втора и четвърта събота от месеца от 10,00ч, до 18,00ч., в населеното място по местоживеенето му, в присъствието на майката. Значително ограничения режим се налага поради продължителното отсъствие на контакти между детето и бащата.

 

Имайки предвид нуждите на детето и тяхната възраст, възможностите на родителите, както и действащата нормативна база, уреждаща минималния размер на издръжката и влияещи му, формираният от родителите доход и полаганите от майката непосредствени грижи, по отглеждането и възпитанието им, извън страната, настоящият състав счита, че ответникът следва да бъде осъден, да заплаща издръжка, в размер на 120 лева месечно, платима до първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 30.12.2015г., като определя държавна такса, по иска за издръжка в размер на 172,80 лева, платими от ответника по сметка на ШРС.

Основателно е и искането за присъждане издръжка за минало време – година преди завеждане на иска, в претендирания размер от 1440 лева. Както се посочи ответникът не е полагал грижи и не е подпомагал със средства малолетното си дете за период от три години. Той следва да заплати и държавна такса върху присъдения размер, в размер на 57,60 лева.

Съобразно заявеното искане и разпоредбата на чл. 53 от СК, съпругата следва да възстанови предбрачното си фамилно име – М..

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лева, от които констатирайки, че са внесени при завеждане на исковата молба 25 лева, счита, че остатъка следва да бъде внесен от страните, съобразно чл. 329 ГПК, по сметка на ШРС, а именно 25 лева от ответника.

На основание чл. 78, ал. 1 и чл. 329 ГПК, ответникът следва да заплати на ищеца, сумата от 1225 лева разноски в производството на настоящата инстанция.

На основание чл. 242 ГПК, следва да се постанови предварително изпълнение на решението в частта му за присъдената издръжка.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р    Е    Ш    И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 10.05.2011г., в гр. К., Република Т., за което е бил съставен Акт № 30/10.05.2013г. на Община В., между Ф.Н.Б., ЕГН : **********, с адрес *** и Ф.А.Б., ЕГН : **********, с адрес ***, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, по вина на съпруга.

 

ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права над малолетното дете Е.Й., ЕГН : ********** на майката Ф.Н.Б., ЕГН : ********** и определя местоживеенето му при нея на адреса и на пребиваване в Република България – с. В., ул. „.....“.

 

ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти на бащата – Ф.А.Б., ЕГН : **********, с детето Е.Й., ЕГН : **********, всяка втора и четвърта събота от месеца от 10,00ч, до 18,00ч., в населеното място по местоживеенето му, в присъствието на майката.

 

ОСЪЖДА Ф.А.Б., ЕГН : **********, да заплаща издръжка на детето – Е.Й., ЕГН : **********, чрез неговата майка и законен представител – Ф.Н.Б., ЕГН : **********, в размер на 120 лева, платими до първо число на месеца, за който се дължи, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от 30.12.2015г..

 

ОСЪЖДА Ф.А.Б., ЕГН : **********, да заплати издръжка за минало време, за периода 30.12.2014г. – 30.12.2015г. на детето – Е.Й., ЕГН : **********, чрез неговата майка и законен представител – Ф.Н.Б., ЕГН : **********, в размер на 1440 лева.

 

ПОСТАНОВЯВА след прекратяване на брака съпругата да носи фамилно име – М..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по брачния иск в размер на 50 лева, като ОСЪЖДА Ф.А.Б., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 (двадесет и пет) лева.

 

ОСЪЖДА Ф.А.Б., ЕГН : **********, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 230,40 лева, представляваща държавна такса, по присъдената издръжка.

 

ОСЪЖДА Ф.А.Б., ЕГН : **********, да заплати на Ф.Н.Б., ЕГН : **********, сумата от 1225 лева разноски в производството.

 

Постановява предварително изпълнение на решението в частта му за издръжката.

 

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от  връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: