Р Е Ш Е Н И Е     № 726/22.12.2016г.

 

В Шуменски районен съд е весено постановление с предложение за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание по отношение на обвиняемия О.Б.В. за престъпление по чл.354а ал.5, във вр. с ал.3, във вр. с чл.63 ал.1 т.5 от НК. Представителя на Шуменска районна прокуратура поддържа внесеното постановление, като излага подробно доводите си за това, по отношение на наказанието изразява становище обвиняемия да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено  административно наказание „Обществено порицание“. Защитника на обвиняемия В. моли по отношение на обвиняемият да бъде наложена възпитателна мярка по Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Обвиняемия се явява лично в днешно съдебно заседание, заявява, че е съгласен с изложеното от защитника му.

Въз основа на събраните в хода на досъдебното производство доказателства, които са приобщени по реда на НПК, съдът намира изложената в постановлението на ШРП фактическа обстановка за безспорно установена, поради което намира, че обвиняемия е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението по чл.354а ал.5 във вр. с ал.3, във вр. с чл. 63, ал.1, т.5 от НК. Налице са предвидените в чл.78а от НК предпоставки обвиняемия В. да бъде освободен от наказателна отговорност, като му бъде наложено  административно наказание, доколкото за престъплението е предвидено наказание „глоба“ в размер до 1000 лева, обвиняемият не е осъждан за престъпление от общ характер, не е освобождаван по реда на чл.78а и в резултат на престъплението не са причинени имуществени вреди, не са налице и предпоставките предвидени в ал.7 на чл.78а от НК, изключващи приложението на разпоредбата.

Към момента на извършване на престъплението обвиняемият О.В. е бил непълнолетен, съгласно ал.6 на чл. 78а от НК на същият следва да бъде наложено административно наказание „Обществено порицание“ или „възпитателна мярка“. Доколкото към настоящият момент обвиняемият е навършил пълнолетие, съдът намира, че спрямо него не могат да бъдат приложени възпитателни мерки по Закона за борба с противообществените прояви на малолетните и непълнолетните, поради което счита, че следва да му бъде наложено наказание „Обществено порицание“, което да бъде изпълнено чрез поставяне на съобщение на таблото на Община Шумен.

В хода на досъдебното производство са направени разноски за изготвените експертизи в размер на 452,18 лева, които следва да бъдат възложени на обвиняемия, като същите следва да бъдат платени в полза на бюджета по сметка на ОДМВР – Шумен.

По делото са приобщени и веществени доказателства, а именно: 7,81 грама, метил /S/ - 2 – (1 – (циклохексилметил) - 1Н – индол – 3 – карбоксамид) - 3.3 – диметил  бутаноат (т.нар. MDMB CHMICA), които на осн. чл. 354а, ал.6, във вр. с чл.53, ал.2, б.“а“ следва да бъдат отнети.

Предвид гореизложеното, съдът  

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия О.Б.В. с ЕГН **********, роден на ***г***, български гражданин, неженен, неосъждан, безработен,  ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че  на 12.04.2016г. в гр.Шумен държал без надлежно разрешително по Закона за контрол на наркотичните вещества и прекурсорите 7.81 гр. метил /S/ - 2 – (1 – (циклохексилметил) - 1Н – индол – 3 – карбоксамид) - 3.3 – диметил  бутаноат (т.нар. MDMB CHMICA), което е аналог на високорисковото наркотично вещество 1- (5 – флуоропентил)N  - (трицикло [3.3.1.13,7] дек – 1 – ил) – 1Н – индол – 3 – карбоксамид /т.нар. STS – 135/ като деянието представлява  маловажен случай и по време на извършването му бил непълнолетен, но е могъл да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си - престъпление по чл.354а ал.5, във вр. с ал.3, във вр. с чл.63 ал.1 т.5 от НК  и  на основание чл. 78 А ал.6, във вр. с ал.1 от НК го ОСВОБОЖДАВА ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му  НАЛАГА административно наказание “ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ”, което да бъде изпълнено чрез поставяне на съобщение на таблото на Община Шумен..

На основание чл.189 ал.3 от НПК ОСЪЖДА обв. О.Б.В. с ЕГН ********** да  заплати в полза на бюджета по сметка на  ОД на МВР – Шумен направените в досъдебното производство разноски в размер на 452.18 лева, както и 5 лева при издаване на изпълнителен лист.

На основание чл.354а ал.6 от НК ОТНЕМА в полза на държавата вещественото доказателство по делото - 7.81 гр. метил /S/ - 2 – (1 – (циклохексилметил) - 1Н – индол – 3 – карбоксамид) - 3.3 – диметил  бутаноат (т.нар. MDMB CHMICA), което е било изпратено на съхранение в Централно митническо управление, отдел „МРР-НОП“.

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХXI от НПК в 15 - дневен срок от днес   пред ШОС.