РАЗПОРЕЖДАНЕ

 

586/8.12.2016г. ,                                     гр.Шумен      

Шуменският районен съд, седемнадесети състав

На осми декември през две хиляди и шестнадесета година

В закрито заседание в следния състав:  

                                                                                      Председател: Надежда Кирилова

     

като разгледа материалите по НЧХД № 3077/2016 г. и с оглед разпоредбата на чл. 248, ал. 2, т. 1 от НПК, констатира, че не са налице условията за разглеждане на делото в съдебно заседание.

Наказателното производство е образувано по тъжба на Р.Г.П., ЕГН **********,*** и настоящ адрес:*** срещу Д.Ц.М., ЕГН **********,***  по обвинение за престъпление по чл.130, ал.1 от НК, извършено на 05.12.2016 г. в с. Овчарово, обл. Шумен.

Съгласно константната съдебна практика тъжителят не определя квалификацията на престъплението и съдът не е обвързан с посочената от страна на тъжителя правна квалификация. Задължение на съда е да квалифицира деянието, изхождайки от фактическите му признаци, изложени в тъжбата /в този смисъл е Решение № 472/2001г. на ВКС, ІІ н.о./. В конкретния случай съдът намира, че описаното в тъжбата деяние би могло да осъществява признаците на престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 от НК, във вр. чл. 130, ал. 1 от НК и по чл. 144, ал. 3 от НК. Посочените престъпления са от общ характер и преследването им въз основа частна тъжба е недопустимо. При така установеното съдът намира, че делото не е подсъдно на ШРС, а следва да бъде изпратено на ШРП по компетентност, за да се даде възможност на прокуратурата да се произнесе относно евентуалното наличие на престъпление от общ характер. В практиката си ВКС изрично посочва, че първото задължение на съдията –докладчик, съгласно разпоредбата на чл. 248, ал. 2, т. 1 от НПК е да провери подсъдно ли е делото на съда и в случай, че констатира, че делото не му е подсъдно, следва да намери приложение разпоредбата на чл. 42 от НПК /в този смисъл е Определение № 118/1998г. на ВКС, ІІ н.о./.

С оглед на изложеното съдът намира, че съдебното производство следва да бъде прекратено, а делото да бъде изпратено на ШРП за произнасяне по компетентност.

Водим от горното и на основание чл. 248, ал. 2, т. 1 от НПК, във вр. чл. 42, ал. 3 от НПК, съдът  

РАЗПОРЕДИ:  

Прекратява съдебното производство по НЧХД № 3077/2016 г. по описа на ШРС.

Изпраща НЧХД № 3077/2016 г. по описа на ШРС на Районна прокуратура - Шумен за произнасяне по компетентност.

Разпореждането да се изпрати на тъжителя Р.Г.П. и ШРП.

Настоящото разпореждане е окончателно и не подлежи на обжалване или протестиране.

    

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: