Р Е Ш Е Н И Е

 

325/29.5.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На шестнадасети май през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                               Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й. Кръстева

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД № 927 по описа на ШРС за 2016 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Предявен и иск, с правно основание чл.34 от ЗС, за делба на недвижим имот, във фазата по допускане на делбата.

Ищците З.Ю.А., ЕГН **********, М.И.М., ЕГН **********; А.Ю.Н., ЕГН **********; З.И.С., ЕГН **********; С.Ю.А., ЕГН **********; Д.Р.А., ЕГН **********; Е.С.К., ЕГН **********; Н.С.Х., ЕГН **********; А.С.А., ЕГН **********; С.О.С., ЕГН ********** и Ф.О.Х., ЕГН **********, всички чрез адв. С.Д. ***, съдебен адрес:***, сочат, че страните по делото са наследници на М. М. К., роден на ***г., бивш жител ***, починал на ***.г. в с. Б., записан с имената М. М. К., в Общинска служба по земеделие и гори с. В.. На наследниците на М. М. К. /М. М. К./, с решение № 1Б от ***г.за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи, съгласно плана за земеразделяне в землището на с.Б., на Поземлена комисия с.В., Община В., област Шумен, било възстановено правото на собственост върху поземлен недвижим имот, находящ се в землището на с.Б., общ.В., обл. Шумен, в местността М„К.м.“, съставляващ имот № ***, с начин на трайно ползване –нива, с площ от 8.000 дка., трета категория, при граници и съседи: имоти с № ***; ***; ***; *** и ***. Молят съда да бъде извършена съдебна делба при дялове за недвижимия имот, както следва: За ищците: З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.А.- по 1/24 ид. част за всеки. За ищците:Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х.- по 1/20 ид. част за всеки.За ответника З.М.М. – ¼ ид.част; За ответниците: М.Т.С.; А.Т.А.; Н.Т.С.; К.  Т.А.- по 1/16 ид. част за всеки.

 В предоставения на основание чл. 131 ГПК срок, назначеният особен представител на ответника З.М.М.- адв. Св. Д. при ШАК, е депозирала отговор. В отговора особеният представител посочва, че не оспорва квотите на посочените в исковата молба дялове на страните. Заявява, че доколкото се иска делба на една нива с площ от 8.000дка и не е възможно да се получат дялове в натура за всички съделители и не са налице предпоставки за възлагане на имота на някой от съделителите, намира за правилно искането в молбата на ищците за изнасяне на имота на публична продан.

В предоставения на основание чл. 131 от ГПК срок, отговор от ответника М.Т.С., ЕГН **********, не е постъпил по делото. В предоставения на основание чл. 131 от ГПК срок, назначеният особен представител на ответника Н.Т.С., ЕГН **********- адв. В.Б. при ШАК, посочва, че имотът следва да бъде допуснат до съдебна делба, при посочените в петитума квоти за всеки от съделителите. В предоставения на основание чл. 131 от ГПК срок, назначеният особен представител на ответника К.Т.А., ЕГН **********- адв. А.П. при ШАК, посочва, че искът е процесуално допустим и основателен и не възразява недвижимият имот да бъде допуснат до делба при квота за доверителя й 1/16 ид. част. Отговор от назначения особен представител на ответника А.Т.А., ЕГН **********-адв. Б.С., не е постъпил по делото.

В съдебно заседание ищците не се явяват лично, процесуалният им представител адв. С.Д. *** депозира молба със становище за даване ход на делото и по същество. В съдебно заседание се явяват особените представители на ответника З.М.М.-адв. С.Д., на ответника Н.Т.С., ЕГН ********** -адв. В.Б., на ответника К.Т.А., ЕГН ********** - адв. А.П. и за ответника А.Т.А., ЕГН **********-адв. Б.С.. В съдебно заседание лично се явява ответникът М.Т.С., ЕГН **********. От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа и правна страна:

Видно от приетите по делото писмени доказателства – заверено копие от Решение № 1Б/***г.; Удостоверение за наследници изх. № **/***г.; Декларация за идентичност на лице от ***г.; Удостоверение за наследници № ***/***г.; Скица № К***/***г.; Удостоверение за данъчна оценка изх. № ***/***г.; пощенски плик с клеймо от ***г.; Удостоверение за данъчна оценка изх. № ***; Удостоверение за наследници изх. № ГР-***/***/***г.; Удостоверение № ***/***г.; 3 бр. декларации се установи, че страните/ ищците и ответниците/ са наследници на М. М. К. /М. М. К./. С решение № 1Б от ***г. за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи, съгласно плана за земеразделяне в землището на с.Б. на Поземлена комисия с.В., Община В., област Шумен, на общия наследодател на страните било възстановено правото на собственост върху поземлен недвижим имот, находящ се в землището на с.Б., общ. В., обл. Шумен, в местността М„К.м.“, съставляващ имот № ***, с начин на трайно ползване –нива, с площ от 8.000 дка., трета категория , при граници и съседи: имоти с № ***; ***; ***; *** и ***.

 От горепосочените писмени доказателства се установява, че страните са придобили собствеността върху процесния имот по силата на наследяване- ищците З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.  А. са наследници на С.  Р. И./ поч/ –дъщеря на наследодателя М. М. К. /М. М. К.; Ищците Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х.- деца на Д.м.м.дъщеря/ поч/ на наследодателя М. М. К./М. М. К./; ответника З.М.М. ,син на наследодателя М. М. К./М. М. К./ и ответниците М.Т.С.; А.Т.А.; Н.Т.С.; К.Т.А., деца на А. Р.

Н. - дъщеря /поч/ на наследодателя М. М. К. /М. М. К./.Съобразно нормите на ЗС, квотите на наследници са следните: за ищците: З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.  А.- по 1/24 ид. част за всеки, за ищците:Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х.- по 1/20 ид. част за всеки; за ответника З.М.М. – ¼ ид.част; за ответниците: -М.Т.С.; А.Т.А.; Н.Т.С.; К.  Т.А.- по 1/16 ид. част за всеки.

Ето защо съдът намира, че процесният недвижим имот - поземлен имот, находящ се в землището на с.Б., общ.В., обл. Шумен, в местността М„К.м.“, съставляващ имот № ***, с начин на трайно ползване –нива, с площ от 8.000 дка., трета категория , при граници и съседи: имоти с № ***; ***; ***; *** и ***, следва да бъде допуснат до делба при следните квоти за страните, а именно: за ищците: З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.А.- по 1/24 ид. част за всеки, за ищците: Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х.- по 1/20 ид. част за всеки ; за ответника З.М.М. – ¼ ид.част; за ответниците:-М.Т.С.; А.Т.А.; Н.Т.С.; К.Т.А.- по 1/16 ид. част за всеки.

Водим от горното, съдът

Р Е Ш И:

 

ДОПУСКА до делба, между З.Ю.А., ЕГН **********, М.И.М., ЕГН **********; А.Ю.Н., ЕГН **********; З.И.С., ЕГН **********; С.Ю.А.,ЕГН **********; Д.Р.А., ЕГН **********; Е.С.К., ЕГН **********; Н.С.Х., ЕГН **********; А.С.А., ЕГН **********; С.О.С., ЕГН ********** и Ф.О.Х., ЕГН **********, всички чрез адв. С.Д. ***, съдебен адрес:*** и З.М.М.- чрез особен представител адв. Св. Д. при ШАК; М.Т.С.; А.Т.А.- чрез особен представител адв. Б.С. при ШАК; Н.Т.С.- чрез особен представител адв. В.Б. при ШАК; К.Т.А.- чрез особен представител адв. А.П. при ШАК, следният недвижим имот: поземлен имот, находящ се в землището на с.Б., общ.В., обл. Шумен, в местността М„К.м.“, съставляващ имот № ***, с начин на трайно ползване –нива, с площ от 8.000 дка., трета категория, при граници и съседи: имоти с № ***; ***; ***; *** и ***, ПРИ СЛЕДНИТЕ КВОТИ ЗА СТРАНИТЕ:

за ищците: З.Ю.А., М.И.М., А.Ю.Н.; З.И.С.; С.Ю.А.; Д.Р.А.- по 1/24 ид. част за всеки,  

за ищците: Е.С.К.; Н.С.Х.; А.С.А.; С.О.С. и Ф.О.Х.- по 1/20 ид. част за всеки ;

за ответника З.М.М. – ¼ ид.част,

за ответниците:-М.Т.С.; А.Т.А.; Н.Т.С.; К.Т.А.- по 1/16 ид. част за всеки.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от уведомяване на страните.

 След влизане в сила на решението, същото да се докладва на съдия докладчика.

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: