Р    Е    Ш    Е    Н    И    Е

 

68/6.2.2017г. , гр. Шумен  

Шуменският районен съд, в публичното заседание на четвърти януари   ,    през две хиляди и седемнадесета    година,  в състав:  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  Д.Христова    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №948  по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.49 ал.1  от СК

Депозирана е искова молба от Р.Т.М.  ,  ЕГН:********** , адрес *** , съдебен адрес *** срещу А.К.Ч.Н.  , роден на ***г.  , адрес ***  , в която посочва , че сключили граждански брак с ответника на 22.02.2010г. в Кипър . Преди повече от година прекъснали контакти , не живеели като семейство . Нямат общи деца , имущество или друго което да ги свързва . Желае прекратяване на брака, по вина на ответника , да и бъде присъдено ползването на семейното жилище .  В съдебно заседание заявява , че не желае съдът да се произнася по въпроса за вината за разстройството на брака .

В срока по чл.131 от ГПК ответникът , чрез назначения особен представител , депозира писмен отговор в който заявява , оспорва претенцията за вината .

След като се запозна със събраните в хода на процеса  писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

Не е спорно между страните и се установява от Удостоверение за сключен граждански брак    , издадено въз основа на Акт граждански брак №***.  на Община Шумен  , че страните са съпрузи от 22.02.2010г.  Ищцата твърди , че от  брака нямат родено  дете и поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема това обстоятелство за доказано .     По молба  на ищцата са разпитани като свидетели свидетелите  Т.М. и С.Д.  , които заявяват , че съпрузите  не живеят заедно , не поддържат физически и духовни контакти .

            Събраните и обсъдени по-горе доказателства  , според съда разкриват липсата на минимално изискуемото от морала и закона съдържание на брачната връзка , а именно между страните липсва физическа и морална близост , напротив налице е отчужденост ,  няма възможност за заздравяване на брака  , което налага изводът , че същият  е дълбоко и непоправимо разстроен , т.е. е налице основание за прекратяването му.

            Никоя от страните не е направила искане за произнасяне на съда относно  вината за разстройството на брака  , поради и което на основание чл.49 ал.3 от СК съдът не следва да се произнася по този въпрос .

Основателно се явява искането , ползването на семейното жилище , което е собственост на родителите на ищцата , да  бъде предоставено за ползване на нея .

Ищцата не е променила предбрачното си фамилно име , ето защо не е необходимо съдът да взема отношение по  въпроса  за брачното фамилно име .

Съобразно доходите на страните , съдът намира , че следва да бъде определена окончателна държавна такса за водене на делото в размер на 40 лева , от които предварително от ищцата  са внесени 25 лева , разликата от 15 лева подлежи на доплащане от ответника .

            Водим от горното , съдът

Р          Е          Ш          И  :  

 

           ПРЕКРАТЯВА  сключеният на  22.02.2010г.    , с Акт №***.  на Община Шумен   , ГРАЖДАНСКИ БРАК  между Р.Т.М.  ,  ЕГН:********** , адрес *** , съдебен адрес ***  и А.К.Ч.Н.  , роден на ***г.  , адрес ***,  КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН БЕЗ ПРОИЗНАСЯНЕ ОТНОСНО ВИНАТА .

 

           След прекратяване на брака ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ  , находящо се гр.Шумен , ул.*** , на жената Р.Т.М.  ,  ЕГН:********** .

 

          ОСЪЖДА А.К.Ч.Н.  , роден на ***г.  ,   да заплати по сметка на Районен съд гр.Шумен сума в размер на 15 ( петнадесет)лева ,   представляваща остатъка от държавната такса за водене на делото.

 

         Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен  срок от съобщаването му на страните.  

СЪДИЯ: