Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

                                                              195/28.3.2017г. ,                    гр. Шумен

 

Шуменският  районен  съд, в публичното заседание, на двадесет и втори март през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: Людмила Григорова  

при секретаря Д. Х., като разгледа докладваното  от  районния  съдия  гр. д. № 12 по описа за 2017 г., за да се произнесе взе предвид следното:

                   Предявен е иск с правно основание чл.49, ал.1 от СК.  

                   В молбата си до съда ищецът Н.К.А., ЕГН **********,***, излага, че с ответника А.О.А., ЕГН **********, адрес за призоваване по месторабота: гр. Шумен, „А.“ АД, са сключили граждански брак на 24.08.2013 г., като от брака си имат родено едно дете E. А.О., ЕГН **********. Сочи се в молбата, че след сключване на брака, ищцата забелязала, че ответникът не внася някакви пари за семейството. Първоначално това не й направило впечатление, тъй като имали събрани пари от сватбата, но с течение на времето разбрала, че ответникът е силно пристрастен към хазартните игри- еврофутбол и всички пари ги проигравал на хазарт. В последствие започнали да й звънят от различни кредитни къщи за бързи кредити и да го търсят, което й създавало голямо неудобство, тъй като имали малко бебе. Всички разходи по домакинството поемала ищцата. Посочените обстоятелства били повод за непрекъснати разправии между съпрузите. Ищцата му заявила, че ще го напусне, но след големи обещания от негова страна, се разбрали да запазят семейството си. Снабдила се с извлечения от всички възможни кредитни институции, от които е взимал заеми ответникът, като сумата била много голяма- над 43 000 лева. Родителите на ищцата й помогнали, като изтеглили кредит. Кредит изтеглила и ищцата и през лятото на 2016 г. погасили задълженията на ответника. Въпреки това ответникът не спазил обещанието си и продължил да залага и да не внася пари в семейството. Отново започнали да звънят от кредитни институции, като ищцата получила обаждане и за опис на вещите им. Същата осъзнала, че с ответника са много различни, както и че ответникът няма да се промени. Заявява, че е категорична, че бракът им не може да продължи. Поради изложеното моли съда да постанови решение, по силата на което да бъде прекратен сключения на 24.08.2013 г. между страните граждански брак, поради дълбоко и непоправимо разстройство, по вина на ответника; да й се предостави упражняването на родителските права върху роденото от брака дете E. А.О., ЕГН ********** и се определи местоживеенето на детето при майката на адрес: ***; да се определи режим на лични контакти на детето с баща му, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, в часовете от 9:00 часа в събота, до 17:00 часа в неделя, с преспиване, както и 15 дни през лятото, когато не съм в платен годишен отпуск; да се осъди ответникът да заплаща издръжка на роденото от брака дете E. А.О., ЕГН **********, в размер на 180.00 лв., месечно, ведно със законната лихва за забава на всяка просрочена вноска, с падеж пето на месеца, за който се дължи; да й се предостави ползването на семейното жилище, находящо се в ***; да си възстанови предбрачното фамилно име И.. Претендира и разноски.

В законния едномесечен срок, предвиден в разпоредбата на чл.131 от ГПК, ответникът не представя писмен отговор. В съдебно заседание се явява лично и заявява, че признава фактите и обстоятелствата, изложени в исковата молба, но не желае да се развежда. Не възразява упражняването на родителските върху роденото от брака дете да се предостави на майката, както и срещу претендираната издръжка.

            След като се запозна с изложеното и събраните по делото писмени и гласни доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното: Видно от 1 бр. удостоверение, издадено въз основа на акт за граждански брак № 0346/24.08.2013 г., съставен от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен и 1 бр. частно заверен препис от удостоверение за раждане №8351150421, издадено от Община Шумен, се установи, че страните са законни съпрузи от 24.08.2013 г., и от брака си имат родено едно дете E. А.О., ЕГН **********, малолетно към датата на приключване на устните състезания. Не се спори между страните, че съпрузите към датата на предявяване на иска са разделени и не живеят заедно. Това обстоятелство се потвърждава и от събраните гласни доказателства. Няма спор, че съпругата, заедно с детето е напуснала семейното жилище и живее в дома на родителите си. От събраните по делото гласни доказателства, се установи, че причина съпрузите да са разделени е, че ответникът имал увлечение по хазартните игри, като играел „Еврофутбол“. От тези хазартни игри натрупал големи дългове, като се наложило ищцата и нейните родители да изтеглят кредити, за да ги погасят. И двамата свидетели заявиха, че въпреки обещанието си да не играе хазарт, ответникът продължил да залага. Съдът дава вяра на тези гласни доказателства, поради обстоятелството, от една страна, че единият от свидетелите е от тази категория близки на страните, които предвид родствената връзка с ищцата, са в състояние пряко и непосредствено да възприемат отношенията между съпрузите, а от друга страна- показанията на двамата свидетели са ясни, конкретни и непротиворечиви помежду си, и са в синхрон с останалия събран доказателствен материал. На следващо място, ответникът в съдебно заседание призна изложените от ищцата в исковата й молба факти и обстоятелства.

                  Позовавайки се на изложеното и категоричното нежелание на съпругата да възобнови съжителството си с ответника, съдът намира, че бракът между страните е изпразнен от взаимна обич, доверие, уважение, емоционална, духовна и физическа близост, единство на целите и интересите и съществува повече в тяхна и на детето им вреда, отколкото полза, без реални перспективи за заздравяването му. Ето защо, приема, че е дълбоко и непоправимо разстроен и следва да бъде прекратен.

                   Досежно вината, счита, че тя принадлежи на съпруга, тъй като по делото единствено се събраха доказателства за негово противобрачно поведение, с което той е нарушил основни принципи, залегнали в основата на брачните отношения и предвидени в разпоредбите на чл.2, т.7, чл.13 и чл.14 от СК, а именно уважение, грижа, разбирателство, общи грижи за семейството. Данни за осъществено противобрачно поведение от страна на съпругата не се събраха.  

                   Относно фамилното име на съпругата, имайки предвид желанието на ищцата, заключава, че след прекратяването на брака съпругата следва да възстанови предбрачното си фамилно име- И..

                   По въпроса за упражняване на родителските права върху роденото през време на брака дете E. А.О., ЕГН **********, се установи, че към момента на приключване на устните състезания детето живее с майка си в жилището на родителите й, находящо се в ***. Съдът след като съобрази гореизложеното и имайки предвид желанието и на двамата родители, вината за разпадане на брачната връзка, възпитателските качества на родителите, възрастта на детето, и като цяло интересите на малолетния, както и след като се съобрази с изготвения социален доклад, заключава, че упражняването на родителските права върху ненавършилия пълнолетие E. следва да бъде предоставено на майката, като местоживеенето на детето бъде на адреса, на който живее майката.

Касателно режима на лични отношения на бащата с детето, съобрази следното: Съгласно разпоредбата на чл.59, ал.3 от СК определянето на режима на личните отношения между родителите и децата включва определяне на период или на дни, в които родителят може да вижда и взема децата, включително през училищните ваканции, официалните празници и личните празници на детето, както и по друго време. Според представения по делото социален доклад и двамата родители осъзнават необходимостта детето да поддържа контакти и с двамата си родители. Безспорно детето има нужда от грижите и вниманието и на двамата си родители. Ответникът категорично изрази желанието си да има възможност да се вижда с детето си по- често. От разпитания в полза на ищеца свидетел Р.Б., се установи, че докато са живеели заедно, бащата се е грижел за детето, като го извеждал на разходки. Ето защо съдът счита, че ще е подходящ следният режим на свиждане: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване, от 9.00 ч. в събота до 17.00 ч. в неделя, двадесет дни през лятната ваканция, когато майката не ползва платен годишен отпуск. Съдът счита, че този режим е изцяло в интерес на малолетния, тъй като по този начин ще се осигури възможност на детето да общува пълноценно и с двамата си родители и най- вече да не се прекъсва връзката между детето и родителя, на когото не е предоставено упражняването на родителските права.

       По отношение издръжката на детето, съобрази следното: Не се спори между страните, а се установява и от събраните по делото доказателства, че ответникът работи на постоянен трудов договор, като реализира месечно възнаграждение в размер на 850.00 лева, плюс купони за храна. Няма спор, че майката е в отпуск по майчинство за отглеждане на дете до две годишна възраст. Ответникът не възразява да заплаща издръжка на детето си в претендирания от ищцата размер. Съобразявайки се с изложеното, а от друга страна отчитайки възрастта и като цяло интересите на детето, както и предвидения в разпоредбата на чл.142, ал.2 от СК минимален размер на издръжка, заключава, че на малолетния E. следва да се определи месечна издръжка, в общ размер на 280.00 лв., от която бащата да заплаща 180.00 лв., месечно, а майката, полагаща непосредствените грижи по отглеждането и възпитанието му- разликата от 100.00 лв. За да определи този размер на издръжка, която следва ответникът да заплаща на детето си, съдът се съобрази с реализираните от ответника трудови доходи, както и с обстоятелството, че същият няма алиментни задължения към други лица. Последната следва да се присъди, считано от датата на влизане в сила на решението до настъпване на законни предпоставки, водещи до прекратяване или изменение правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж до пето число на месеца, за който се дължи.       

              Относно семейното жилище не се спори между страните, че е собственост на майката на ищцата и е със следния административен адрес: ***. Доколкото претенция за предоставяне ползването има заявена единствено от ищцата, като на нея е предоставено упражняването на родителските права, заключава, че жилището следва да се предостави на ищцата. 

На основание чл.329, ал.1 от ГПК, деловодните разноски следва да се възложат върху виновния съпруг- А.О.А., ЕГН **********.

          Съобразявайки се с данните по делото относно доходите на страните, съдът определя окончателна държавна такса по предявения брачен иск в размер на 50.00 лева, от които приспада първоначално внесените от ищеца- 25.00 лева. Остатъкът от сумата, следва да се доплати от ответника.

            На основание чл.78, ал.1 от ГПК, ответникът следва да изплати на ищеца извършените по делото разноски, в размер на 625.00 лв.

            На основание чл.78, ал.6, вр. с чл.83, ал.1, т.2 от ГПК, ответникът следва да заплати по сметка на ШРС и сума от 259.20 лв., представляваща държавна такса върху определения размер на издръжка на детето му.                   

                   Водим от горното, съдът

 

                                           Р           Е           Ш           И:

 

                    ПРЕКРАТЯВА, сключения на 24.08.2013 г., с акт № 0346/24.08.2013 г. на длъжностното лице по гражданско състояние при Община Шумен, граждански брак между А.О.А., ЕГН **********, с адрес за призоваване по месторабота: *** и Н.К.А., ЕГН **********,***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.  

                    ПРИЗНАВА ЗА УСТАНОВЕНО, че ВИНА за дълбокото и непоправимо разстройство на брака има СЪПРУГЪТ- А.О.А., ЕГН **********.

                    ВЪЗСТАНОВЯВА предбрачното фамилно име на съпругата-  И..

                   ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВА върху роденото от брака дете E. А.О., ЕГН ********** на МАЙКАТА Н.К.А., ЕГН **********,***, като определя местоживеенето на детето на адреса, на който живее майката- ***.   

                   ОПРЕДЕЛЯ РЕЖИМ НА ЛИЧНИ КОНТАКТИ между БАЩАТА А.О.А., ЕГН **********, с адрес за призоваване по месторабота: *** и ДЕТЕТО E. А.О., ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца, с преспиване, от 9.00 ч. в събота до 17.00 ч. в неделя, както и двадесет дни през лятната ваканция, когато майката не ползва платен годишен отпуск.

                   ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в *** на Н.К.А., ЕГН **********.

        ОСЪЖДА А.О.А., ЕГН **********, с адрес за призоваване по месторабота: гр. Шумен, „А.“ АД, да заплаща на детето си E. А.О., ЕГН **********, действащ чрез неговата майка и законен представител Н.К.А., ЕГН **********,***, месечна издръжка, в размер на 180.00 лева /сто и осемдесет лева/, считано от считано от датата на влизане в сила на решението до настъпване на законни предпоставки, водещи до прекратяване или изменение правото на издръжка, ведно със законната лихва за забава за всяка просрочена вноска, с падеж до пето число на месеца, за който се дължи.    

                   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 50.00 лв. /петдесет лева/, от които приспада първоначално внесените от ищеца 25.00 лв.

                   ОСЪЖДА А.О.А., ЕГН **********, с адрес за призоваване по месторабота: гр. Шумен, „А.“ АД, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Шуменски районен съд сума, в размер на 284, 20 лева /двеста осемдесет и четири лева и двадесет стотинки/, от която 25.00 лева- държавна такса за водене на делото и 259, 20 лева, държавна такса, определена върху присъдения размер на издръжка за детето му.

                   ОСЪЖДА А.О.А., ЕГН **********, с адрес за призоваване по месторабота: гр. Шумен, „А.“ АД, да заплати на Н.К.А., ЕГН **********,***, сума в размер на 625.00 лева /шестстотин двадесет и пет лева/, представляваща извършените по делото разноски. 

                   Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

                                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: