Р Е Ш Е Н И Е

 

76/7.2.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, девети състав, в публично заседание проведено на седми февруари, две хиляди и седемнадесета година, в състав: 

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т. Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 81/2016 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производство по реда на чл. 12 и сл. Закона за защита от домашното насилие (ЗЗДН). Образувано по молба от Д.Г. И., лично и в качеството на майка и законен представител на децата Д. Л. К. и Р. Т. В., против Т.В. ***. Твърди се, че сутринта на 16.01.2017 г., спрямо нея в присъствието на децата й, на адрес: гр. Шумен, ***, е бил извършен акт на домашно насилие, който започнал след като ответникът се разкрещял на малкото дете, което се разплакало. Влизайки в стаята видяла, че ответникът в състояние на афект се разкрещял на голямата й дъщеря /която е от първия й брак/, ударил я и от стреса детето се напикало. В опит да застане между него и дъщеря си ответникът я хванал за врата и започнал да я души, след което последвал втори удар по лицето на детето. Молителката заедно с Д. избягала уплашени от апартамента и отишли в дома на нейните родители на адрес: гр. Шумен, ***, от където се обадила на тел. 112. На ответника бил съставен протокол от органите на реда. Иска се издаване на заповед за защита, като бъдат наложени следните мерки за защита:

1/ ответникът да бъде задължен да се въздържа от извършване на насилие срещу молителката и децата Д. Л. К., с ЕГН ********** и Р. Т. В., с ЕГН ********** – мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН;

2/ на ответника да бъде забранено да се доближава до молителката и обитаваното от нея и децата жилище на родителите и находящо се в гр. Шумен, ****, както и местата им за социални контакти и отдих, като на Д. Л. К. – ****, както и спортна зала „Плиска“, на адрес гр. Шумен, *** - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3 ЗЗДН.

3/ да бъде определено временно, местоживеенето на детето Р. Т. В., с ЕГН **********, при майката Д.Г. И. с ЕГН: **********, при режим на лични контакти на детето с бащата Т.В.В., с ЕГН: **********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 10 часа до 17 часа, без преспиване - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 4 ЗЗДН.

От страна на ответника писмен отговор не е подаден.

В съдебно заседание молителката се явява лично и с процесуален представител. Поддържа молбата. Ответникът не се явява и не се представлява.

Настоящият състав на ШРС намира за установено от фактическа страна следното:

От събраните по делото писмени доказателства се установява, че ответникът влиза в категорията на лицата посочените в разпоредбата на чл. 3, т. 2 и т. 3 ЗЗДН - лице, с което се намира или е била във фактическо съпружеско съжителство и от което има дете.

Молбата е подадена на 17.01.2017 г. - в законоустановения срок по чл. 10, ал. 1 ЗЗДН, доколкото се сочи, че последните действия на ответника са извършени на 16.01.2017 г., т. е. преди изтичане на едномесечния срок.

От приложените, към писмо рег. № 0017777-148/03.02.2017 г., по описа на РПУ – Шумен, документи се установява, че на 16.01.2017 г. около 11.00 часа от екип служители на полицейското управление е реагирано на сигнал за битов скандал между молителката и ответника, на адрес: гр. Шумен, ***. На ответника е съставен предупредителен протокол, на основание чл. 65 ЗМВР. На 17.01.2017г. около 16.20 часа втори екип служители на полицейското управление е реагирал на сигнал за окозване на съдействие при изпълнение на постановената в настоящото производство Заповед за незабавна защита. От писмо рег. № 1077/24.01.2017г. на Дирекция СП – Шумен се установява, че поводът за намесата на органите на реда е агресивното държане на ответника при опита за предаване на Р. Т. на майката.

Тази фактическа обстановка се подкрепа и от Декларация от молителката по чл. 9, ал. 3 ЗЗДН, в която се съдържа описание на част от конкретните действия, извършени на 16.01.2017 г.. Съгласно отразеното в нея на 16.01.2016 г., сутринта в обитаваното от страните жилище на адрес: гр. Шумен, ***, докато молителката била в кухнята чула ответникът да крещи. Когато влязла при тях установила, че ответникът се кара на Д., която се била напикала след като била ударена от него. Опитала се да застане между него и децата, но той я хванал за врата и започнал да я души. След което ответникът отново ударил втори шамар на Д.. Ответникът взел малкото дете на ръце, което се разплакало. Молителката го поискала, за да го успокои, но ответникът отказал да го даде. Уплашена молителката, заедно с Д., избягали при родителите на молителката - в дома на свидетелката К. Г. Г. на адрес: гр. Шумен, ***. От телефон *** се обадила на телефон за спешни случай 112.

От събраните писмени и гласни доказателства съдът намира, че се съдържат данни за пряка, непосредствена и последваща опасност за здравето на молителката и децата й, произтичащи от оказвано емоционално, психическо и физическо насилие, изразяващо се в отправените към молителката закани и нанесени от ответника удари в областта на тялото на молителката в присъствието на децата, както и такива нанесени на Д.. Налага се извода, че същото осъществява признаците на домашно насилие, по смисъла на чл. 2 ЗЗДН.

При така установеното от фактическа страна, съдът намира за установено от правна страна следното:

Молбата е с правно основание чл. 8, т. 1 ЗЗДН – подадена е от лице, навършило 14 – годишна възраст. Молбата е подадена в законоустановения срок по чл. 10, ал. 1 ЗЗДН и е срещу надлежен ответник, по смисъла на чл. 3, т. 2 и т. 3 ЗЗДН - лице, с което молителката се намира или е била във фактическо съпружеско съжителство и от което има дете. Тъй като производството е ограничено от едномесечния срок по чл. 10, ал. 1 ЗЗДН, молбата за защитата се разглежда относно конкретизирания акт на насилие от 16.01.2017 г., а всичко останало се отчита от съда като съпътстващи факти и обстоятелства.

Молбата съдържа законово определените в чл. 9, ал. 1 ЗЗДН реквизити и е процесуално допустима, а от изложеното по – горе се налага извода, че е и основателна. Съгласно чл. 2 ЗЗДН домашно насилие е всеки акт на физическо, сексуално, психическо, емоционално или икономическо насилие, както и опитът за такова насилие, принудителното ограничаване на личния живот, личната свобода и личните права, извършени спрямо лица, които се намират в родствена връзка, които са или са били в семейна връзка или във фактическо съпружеско съжителство. С оглед установеното от фактическа и правна страна, съдът приема, че по отношение на молителката и нейните деца на 16.01.2017 г., от ответника е извършен такъв акт на насилие. Действията на ответника съдът квалифицира, като психическо, емоционална и физическо насилие - по смисъла на чл. 2, ал. 1, предл. 1, предл. 3 и предл. 4 ЗЗДН. Съдът намира поведението на ответника за недопустимо от гледна точка на общуване между близки. Предвид приетия за установен факт на упражнен акт на домашно насилие спрямо молителката и нейните деца на 16.01.2016 г., съдът счита, че спрямо упражнилия това насилие следва да бъдат наложени мерките за защита, предвидени в закона. С оглед тежестта на извършените действия на насилие съдът счита, че подходящи мерки на закрила са:

1/ответникът да бъде задължен да се въздържа от извършване на насилие срещу молителката и нейните деца: Д. Л. К. и Р. Т. В. – мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН

2/на ответника да бъде забранено да се доближава до молителката и обитаваното от нея и децата жилище на родителите и находящо се в гр. Шумен, ***, както и местата им за социални контакти и отдих, като на Д. Л. К. – ***, както и спортна зала „Плиска“, на адрес гр. Шумен, *** - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 3 ЗЗДН.

3/в интерес на детето - Р. Т. В. е да бъде определено временно местоживеенето при майката на адрес: гр. Шумен, ***, при режим на лични контакти на детето с бащата Т.В.В., както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 10 часа до 17 часа, без преспиване. При осъществяване режима на лични контакти на бащата с децата приемането и предаването да се осъществява в присъствието и със съдействието на социален работник от ДСП – Шумен, за което следва да бъде уведомена.

Срокът, за който се налага втората и третата мярка, предвид поведението на ответника, както по време на извършения от него акт на домашно насилие, така и след това, следва да бъде определен на максимално предвидения в закона срок от осемнадесет месеца, считано от датата на постановяване на съдебното решение, с оглед чл. 5, ал. 2 ЗЗДН.

Съдът намери, че изброените мерки за защита ще имат максимален предупредително-възпиращ ефект, под угрозата при неизпълнението им да бъдат предприети спрямо ответника действия от страна на полицията и прокурора, а налагането им за срок от осемнадесет месеца ще даде възможност на страните да преодолеят различията си.

Съдът, като съобрази липсата на представени доказателства за доходи на ответника, прецени, че на същия следва да бъде наложена глоба в минимален размер от 200 лв., на осн. чл. 5, ал. 4 ЗЗДН.

Относно разноските по делото:

При този изход на спора в тежест на ответника следва да бъде присъдено задължението за плащане, по сметка на ШРС, дължимата за производството държавна такса, в размер на 25 лева, на основание чл. 11, ал. 2 ЗЗДН вр. чл. 16 ТДТ по ГПК, както и претендираните от молителката разноски за адвокатско възнаграждение, в размер на 400 лева, съгласно списък по чл. 80 ГПК.

Мотивиран от горното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И:

 

Налага на Т.В.В., с ЕГН: **********, постоянен адрес ***  и настоящ адрес ***, мерки за защита срещу домашно насилие по молбата на Д.Г. И. с ЕГН: ********** ***, на осн. чл. 5, ал. 1 ЗЗДН, както следва:

Задължава Т.В.В., с ЕГН: **********, постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, да се въздържа от упражняването на психическо, емоционално и физическо насилие спрямо Д.Г. И. с ЕГН: ********** *** и децата Д. Л. К., с ЕГН: ********** и Р. Т. В., с ЕГН: ********** - мярка с правно основание чл. 5, ал. 1, т. 1 ЗЗДН.

Забранява на Т.В.В. с ЕГН: **********, да приближава жилището на молителката, находящо се в гр. Шумен, ***, както и местата за социални контакти и отдих на молителката и децата, а именно, училище ***, за срок от осемнадесет месеца - мярка с правно основание на основание чл. 5, ал. 3 ЗЗДН.

Определя временно, местоживеенето на детето Р. Т. В., с ЕГН: **********, при майката Д.Г. И. с ЕГН: **********, при режим на лични контакти на детето с бащата Т.В.В., с ЕГН: **********, както следва: всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 10 часа до 17 часа, без преспиване, за срок от осемнадесет месеца - мярка с правно основание на основание чл. 5, ал. 3 ЗЗДН. При осъществяване режима на лични контакти на бащата с децата приемането и предаването да се осъществява в присъствието на социален работник.

Налага на Т.В.В., с ЕГН: **********, постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, глоба, в размер на 200.00 (двеста) лева, в полза на Държавата, на основание чл. 5, ал. 4 ЗЗДН.

Осъжда Т.В.В., с ЕГН: **********, постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, да плати държавна такса в размер на 25.00 (двадесет и пет) лева по сметка на ШРС, на осн. чл. 16 от Тарифата за държавните такси, които се събират по ГПК вр. чл. 11, ал. 2 ЗЗДН

Осъжда Т.В.В., с ЕГН**********, постоянен адрес *** и настоящ адрес ***, да плати на Дарена Г. И. с ЕГН ********** ***, разноски по производството в размер на 400 лв. за платено адвокатско възнаграждение, на осн. чл. 78, ал. 1 ГПК.

Да се издаде Заповед за наложените мерки за защита по чл. 15 ЗЗДН, която подлежи на незабавно изпълнение.

Предупреждава Т.В.В., с ЕГН: **********, постоянен адрес *** Освободител, № 40 и настоящ адрес ***, на основание чл. 16, ал. 2 ЗЗДН, че за изпълнението на наложените мерки следят Полицейските органи, като при неизпълнение на заповедта ще бъде задържан на осн. чл. 21, ал. 3 ЗЗДН и незабавно ще бъдат уведомени органите на прокуратурата.

Заповедта да се изпълни от полицейските органи по местоживеене на ответника на основание чл. 21, ал. 1 ЗЗДН, като им указва да следят за изпълнението.

Преписи от настоящото решение и от издадената заповед да се връчат на страните и да се изпратят служебно на РПУ по настоящия адрес на извършителя и на пострадалото лице.

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в седем дневен срок от прочитането му на страните.

 

Районен съдия: