Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

168/13.3.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на тринадесети март 2017 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.

като разгледа докладваното от съдията ГД № 129/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Делото е образувано по искова молба на Т.И.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу Г.В.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК1 В срока за отговор на исковата молба, постъпва молба от съпрузите, в която заявяват желание за прекратяване на брака им по взаимно съгласие и представят споразумение по чл. 51 от СК. В открито заседание, страните поддържат молбата и искат решение, по силата на което да се прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили посочените в чл. 51 от СК последици на развода.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна:

Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак на ***., с акт № *** от същата дата, на Община Шумен. От същия имали родени две деца, едно от които непълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо той намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили, посочените в разпоредбата, последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса, по брачният иск, в размер на 50 лв., като констатира, че са внесени, при завеждането на молбата 25 лв. от молителката и молителя следва да внесе 25 лева, съобразно споразумението.

Определя държавна такса  по споразумението за издръжката в размер на 108 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС, от молителя.

Водим от горното, и на основание чл. 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на ***., с акт № *** от същата дата на Община Шумен, между Т.И.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и Г.В.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Т.И.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и Г.В.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, а именно:

1.      Семейното жилище, находящо се в гр. Шумен на ул.“***, представляващо съпружеска имуществена общност се предоставя за ползване на молителката Т.И.Г.

2.      Родителските права относно роденото от брака дете Р. Г. Г. с ЕГН ********** се предоставят за упражняване на майката Т.И.Г., като местоживеенето на детето Р. Г. Г. е на адрес.***.

3.      Определя се следният режим на лични контакти на детето с бащата: всяка първа и трета събота и неделя на месеца от 09.00 ч. до 19.00 часа без пресилване, както и тридесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

4.      Бащата Г.В.Г. се задължава да заплаща на детето Р. Г. Г., чрез неговата майка и законна представителка Т.И.Г. издръжка в размер на 150 (сто и петдесет) лева месечно, платима до 20 число на текущия месец, считано от месец януари 2017 г. до настъпването на законни причини, изменящи или погасяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска.

5.      Нямаме претенции за издръжка един към друг.

6.      След прекратяване на брака Т.И.Г. запазва брачното си име – Г..

7.      След прекратяване на брака молителите не си дължат издръжка по между си.

8.      Придобитите по време на брака недвижимо имущество и движими вещи остават в обикновена съсобственост.

Разноските по настоящото дело се поемат от двамата молители по равно.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 50 лв. (петдесет лева), и ОСЪЖДА Г.В.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати, по сметка на ШРС 25 (двадесет и пет) лева държавна такса.

 

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса по споразумението за издръжката в размер на 108 лв., и ОСЪЖДА Г.В.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати 108 лева, по сметка на ШРС.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

          

                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: