Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

222/10.4.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на девети март    , през две хиляди и седемнадесета   година , в състав :  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №146   по описа за 2016  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

          Делото е образувано въз основа на депозирана е искова молба З.Г.Г.  с ЕГН ********** *** срещу   А.Б.Г. ,  роден на *** г. с  адрес  за призоваване  гр. Шумен,  ул. ***  , с искане бракът им да бъде прекратен по исков ред , без съдът да се произнася по въпроса за вината . Впоследствие страните са депозирали споразумение по чл.51 от СК и молят съда да прекрати брака им по взаимно съгласие и да одобри споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №*** на Община Шумен    , от което се установява , че страните са съпрузи от 24.07.2014 г.   

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда .  Поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема за доказано , че от брака няма родени деца , поради което не е налице необходимост съдът да се произнася  по въпросите свързани с родителските права , издръжката и личните отношения на детето . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева са внесени предварително от жената , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от мъжа .

Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш   И:  

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 24.07.2014 г.     , с Акт  №*** на Община Шумен      , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между  А.Б.Г. ,  роден на *** г. с  адрес  за призоваване  гр. Шумен,  ул. ***1  и З.Г.Г.  с ЕГН ********** ***   ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между А.Б.Г. ,  роден на *** г. и З.Г.Г.  с ЕГН **********,   споразумение по чл.51 от СК  както следва:

·        След прекратяване на брака съпругът А.Б.Г. ,  роден на *** г.,   ВЪЗСТАНОВЯВА  предбрачното  си фамилно име Б..

·        След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .

·        СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ ,   находящо се в гр. Шумен е напуснато  от двамата

·        Право на собственост върху ДВИЖИМИ И НЕДВИЖИМИ ВЕЩИ страните през време на брака не са придобивали

ОСЪЖДА А.Б.Г. ,  роден на *** г. да заплати в полза на ВСС , по сметка на ШРС , сумата 15 (петнадесет) лева – остатъка от определената държавна такса за водене на делото . 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: