Р     Е     Ш     Е     Н     И     Е

192/27.3.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, в публичното заседание на двадесет и трети февруари    , през две хиляди и седемнадесета     година , в състав :  

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П.    , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  бр.д. №269  по описа за 2017  г., за да се произнесе взе предвид:  

Производство по чл.50 от СК  .

Депозирана е молба от П.Й.П.  ,  ЕГН **********,*** и Д.Д.П. ,  ЕГН **********, постоянен адрес: ***  , в която посочват , че са сключили граждански брак на 10.07.1993 г.   От брака имат родено едно дете , което е пълнолетно .    Постепенно отношенията им охладнели , живеят разделени от 7 години , бракът им бил дълбоко и непоправимо разстроен , затова молят  да бъде прекратен по взаимно съгласие и да бъде утвърдено представеното от тях споразумението по чл.51 от СК .

В съдебно заседание съпрузите  поддържат молбата си за развод и  споразумението  . 

След като се запозна със събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, съдът възприе следното:

По делото е представено и прието Удостоверение за сключен граждански брак , издадено  въз основа на Акт  №***. на Община Шумен    , от което се установява , че страните са съпрузи от 10.04.1993г.    Твърдят , че роденото от брака дете е пълнолетно  . 

Съдът констатира  , че молбата за допускане на развод по взаимно съгласие е процесуално допустима , от друга страна споразумението по чл.51 от СК е пълно , уредени са всички лични отношения между съпрузите , отговаря на изискванията на закона и морала , поради което няма пречки да бъде утвърдено от съда . Страните твърдят , че роденото от брака дете е пълнолетно и поради липсата на доказателства в обратен смисъл , съдът приема горното за установено, ето защо  не е необходимо съдът да се произнася относно местоживеенето  им  , упражняването на  родителските права , издръжката им и режима на лични контакти   . 

С оглед доходите на страните и на основание чл.6 т.3 от Тарифа  за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК следва да бъде определена окончателна държавна такса в размер на 40 лева , от които 25 лева предварително са внесени от мъжа   , остатъкът до пълния размер , а именно 15 лева е дължим от жената  .

На осн.чл.7 ал.1 , т.2 от Тарифа за държавните такси които се събират от съдилищата по ГПК , мъжът следва да заплати  да заплати държавна такса върху стойността (стойността на данъчната оценка ) на поставения му в индивидуален дял  недвижим имот , а именно сума от 554,09 лева . Следва единствено да се посочи , че доколкото не е предвидено уравнение за дела на жената , съпругът следва да заплати държавна такса върху стойността на целия имот.

Водим от горното, съдът

Р   Е   Ш   И:  

           ПРЕКРАТЯВА сключения на 10.04.1993г.     , с Акт  ***. на Община Шумен    , ГРАЖДАНСКИ БРАК   между П.Й.П.  ,  ЕГН **********,***  и Д.Д.П. ,  ЕГН **********, постоянен адрес: ***  ,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ .

 

УТВЪРЖДАВА  постигнатото между П.Й.П.  ,  ЕГН ********** и Д.Д.П. ,  ЕГН **********,  споразумение по чл.51 от СК  както следва:  

·        След прекратяване на брака съпругата Д.Д.П. ,  ЕГН **********, ЗАПАЗВА  брачното  си фамилно име П.  .  

·        След прекратяване на брака страните не си дължат ИЗДРЪЖКА  .  

·        След прекратяване на брака ВЪЗЛАГА В ЛИЧЕН ДЯЛ на мъжа П.Й.П.  ,  ЕГН **********,  следният недвижим имот : 1. АПАРТАМЕНТ № 112 -/сто и дванадесет/, вход V-/пети/, етаж IV- /четвърти/, ЕЖБ-***8-/, на ул***в квартал ***/, състоящ се от две стаи, кухня и сервизни помещения с обща застроена площ 68.99 кв.м.- / шестдесет и осем квадратни метра и деветдесет и девет квадратни сантиметра/, при съседи: ляво- ап.111, дясно-двор, горе- ап, 116, долу-ап,108, заедно с ИЗБЕНО ПОМЕЩЕНИЕ № 1-/едно/, с полезна площ 3,62 кв,м.-/три квадратни метра и шестдесет и два квадратни сантиметра/, при съседи: ляво - изба № 2, дясно - двор, заедно с 0.905 % ид.ч.-/нула цяло деветстотин и пет процента идеални части/ от общите части на сградата и правото на строеж върху местото, който имот съгласно кадастралната карта и кадастралните регистри на гр. Шумен, общ.Шумен, обл. Шумен, одобрени със Заповед РД-18- 25/25.11.2005г. от ИД на АГКК представлява САМОСТОЯТЕЛЕН ОБЕКТ В СГРАДА с идентификатор ***  с площ 68.99 кв.м.-/шестдесет и осем квадратни метра и деветдесет и девет квадратни сантиметра/. Адрес на имота: гр. Шумен, ул. ***. Самостоятелният обект се намира в сграда 9-/девет/, разположена в ПИ с идентификатор  ***, предназначение: Жилище, апартамент, брой нива на обекта: 1-/едно/, ниво 1-/едно, при съседни самостоятелни обекти в сградата: На същият етаж: ***; Под обекта: ***; Над обекта: ***, който имот страните притежават по документ за собственост - Нот.акт № *** на ШРС.

 

Данъчната оценка на имота за 2017г. е в размер на  27704.70 лв.

·        СЪПРУЗИТЕ  не притежават други движими вещи в съпружеска имуществена общност, подлежащи на делба и нямат взаимни претенции от имуществен характер.  След раздялата всеки е получил всички свои лични движими вещи.

ОСЪЖДА Д.Д.П. ,  ЕГН **********, да заплати в полза на ВСС по сметка на Районен съд гр.Шумен ,  сума от  15   (петнадесет) лева – остатъка от държавната такса за водене на делото

ОСЪЖДА П.Й.П.  ,  ЕГН ********** , да заплати в полза на ВСС , по сметка на ШРС  , сумата 554,09 (петстотин петдесет и четири лева и девет ст.) лева  – държавна такса върху стойността на поставения му в личен дял недвижим имот.

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.  

СЪДИЯ: