Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

116/21.2.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на двадесети февруари 2017 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: С. Л.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 345/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.  

Молба от С.О.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и Ж.С.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак № 7082140013/15.02.2014г. на Столична Община, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № 13 на 15.02.2014г.. По време на брака си имали родени две деца – малолетни. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителката, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителя.

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 216 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

 

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 15.02.2014г., с акт № 13, на Район Сердика, Столична Община, между С.О.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и Ж.С.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между С.О.Г., ЕГН : **********, с адрес *** и Ж.С.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

1. Съпругата възстановява предбрачното си фамилно име Р..

2. Родителските права върху децата О. Ж. Г., ЕГН : ********** и С. Ж. Г., ЕГН : ********** се предоставят на майката С.О.Г., ЕГН : **********, като на бащата Ж.С.Г., ЕГН : **********, се определя следния режим на лични отношения с децата О. и С. – всяка втора събота и неделя на месеца с преспиване, както и за 15 дни през лятото, когато майката не е в отпуск.

3. Определя се местоживеене на децата О. Ж. Г., ЕГН : ********** и С. Ж. Г., ЕГН : **********, при майката, на адрес *** ******.

4. Ж.С.Г., ЕГН : **********, ще заплаща издръжка за децата О. Ж. Г., ЕГН : ********** и С. Ж. Г., ЕГН : ********** в размер на 150 лева за всяко дете, платими на 15 число на месеца за който се дължи, считано от 06.02.2017г., до настъпване на основания за прекратяване или изменяне, в едно със законната лихва върху всяка просрочена вноска.

5. След прекратяване на брака страните не си дължат взаимно издръжка.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА Ж.С.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

 

ОСЪЖДА Ж.С.Г., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 216 лева държавна такса по споразумението за издръжка.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                  

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ: