Р Е Ш Е Н И Е

 

356/8.6.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На шести юни                                                        две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Николова  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 369 по описа на ШРС за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.49 от Семейния кодекс по повод депозирана искова молба от Х.Ш.А. с ЕГН ********** ***, със съдебен адрес ***, чрез адв. Р.М.  срещу М.Р.А. с ЕГН ********** с адрес ***. В молбата ищцата излага, че първоначално страните заживяли в Англия, където съпругът й работел и живеел от 7-8 години. Още от самото начало отношенията между страните били обтегнати и влошени. Подали молба за развод по взаимно съгласие, но впоследствие я оттеглили. Решили да заздравят връзката си, като се върнали в България и заживяли при родителите на ответника. В този период се родила и дъщеря им Е., към момента почти на една година.  Отношенията им отново се влошили, като се твърди, че основната вина за това е на съпруга. През месец октомври 2017г. ищцата, заедно с детето напуснали семейното жилище и заживяли при родителите на ищцата, където са и до момента. Оттогава досега грижи за детето полагала единствено тя, с помощта на своите родители. В заключение сочи, че бракът е непоправимо и дълбоко разстроен, като моли съда да бъде прекратен по вина на ответника. Моли за предоставяне на родителските права над детето, като местоживеенето на детето да бъде на нейния адрес. Моли да бъде определен режим на лични контакти на детето с бащата всяка първа и трета събота от месеца от 10.00 ч. в събота до 16.00 ч. в неделя в присъствието на майката до навършване на 5 – годишна възраст на детето, а след това да бъде вземано и връщано на нейния адрес. Ответника да бъде осъден да заплаща месечна издръжка в размер на 150 лв. платима до 5 – то число на месеца, за който се дължи, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от датата на подаване на исковата молба, както и издръжка за минало време в размер на 150 лв. месечно от 09.10.206г. до датата на подаване на исковата молба в съда – 09.02.2017г.  Семейното жилище е напуснато от нея и няма претенции за ползването му, като желае да бъде възстановена фамилията й С.. Претендират се и разноски.

В производството с Протоколно определение от 07.03.2017г. съдът се е произнесъл по молбата за привременни мерки на основание чл.127, ал.3 от ГПК.

В рамките на срока и по реда на чл. 131 от ГПК, ответника е депозирал отговор на исковата молба, като предявява и насрещен иск, по който е постъпил писмен отговор от ответницата по насрещния иск.

В съдебно заседание ищцата се явява лично, заедно с адв. Р.М. от ШАК, като се поддържа исковата молба и се поддържа  подписано между страните в съдебно заседание споразумение, с което са уредени всички спорни между тях въпроси. Моли се за преминаване от исков ред в производство по развод по взаимно съгласие. 

Ответника се явява лично в съдебно заседание, заедно с адв. А.Ш. от ШАК, като поддържат споразумението между страните, наред с направените в него корекции, относно промяна в адреса на ответника от ул.*** на ул.***, както и относно допълване на режима на контакти.

          Съдът е допуснал в съдебно заседание изменение на иска от чл.49 от СК, в такъв по чл.50 от СК, съобразно разпоредбата на чл.321, ал.5 от СК.

ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите Х.Ш.А. и М.Р.А. са законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 15.07.2015 г. в гр.Шумен, за което бил съставен Акт за граждански брак № ***от длъжностно лице по гражданско състояние при Община Шумен. От брака си имали родено едно дете – Е.М.Р. – родена на ***г. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства,  като съдът приема от правна страна следното: От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето,  семейното жилище и  фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на Х. и М. А. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото са представени доказателства досежно реализираните от страните доходи, поради това счита, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. От материалите по делото се установява, че при завеждането му молителката е  заплатила  държавна такса в размер на 25 лв., поради което разликата до пълния определен от съда размер  следва да се доплати от молителя. М.А.  дължи държавна такса върху присъдените  размери на издръжките за бъдеще и минало време по отношение на детето Е. в размер общо на 118.60 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

 Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във връзка с чл. 321, ал.5 от СК, съдът  

Р  Е  Ш  И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между М.Р.А. с ЕГН ********** и Х.Ш.А. с ЕГН ********** ***, сключен с Акт за граждански брак № ***от длъжностното лице по гражданско състояние при Община – гр.Шумен ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху роденото от брака малолетно дете – Е.М.Р.  с ЕГН ********** се предоставят на майката Х.Ш.А.  с ЕГН **********,  като местоживеенето на детето е при майката, на адрес с. *****.

ІІ. На бащата М.Р.А. с ЕГН ********** се определя режим на  лични контакти с детето, както следва:

-        До навършване на една година на детето: От 10.00 часа сутринта до 18.00 часа на  05 август 2017г. в присъствието на майката; От 08.00 часа сутринта на 10.08.2017г. до 18.00 часа на 20.08.2017г. с преспиване, в присъствието на майката;

-        От навършване на една година до навършване на тригодишна възраст на детето  -  всяка година от 08.00 часа на 24 декември до 18.00 часа на 05 януари  следващата година с преспиване; всяка година от 08.00 часа на 10 август до 18.00 часа на 30 август с преспиване;

-        След навършване на тригодишна възраст на детето – всяка нечетна година от 08.00 часа на 24 декември до 18.00 часа на 05 януари следващата година с преспиване; всяка четна година от 08.00 часа на 01 януари до 18.00 часа на 10 януари с преспиване; всяка година от 08.00 часа на 01 август до 18.00 часа на 30 август с преспиване;

ІІІ. Бащата М.Р.А. с ЕГН **********  ще заплаща на малолетната Е.М.Р.  с ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител Х.Ш.А.  с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 130 лв. (сто и тридесет лева), платима до 30-то число на текущия месец, считано от влизане на решението в сила, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка;

IV. Бащата М.Р.А. с ЕГН **********  се задължава да заплати на малолетната Е.М.Р.  с ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител Х.Ш.А.  с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 120 лв. (сто и двадесет лева), на основание чл.149 от СК за периода от 09.10.2016г. до 09.02.2017г., ведно със законната лихва при просрочване на вземането до окончателното му изплащане.

V. Семейното жилище, находящо се на адрес гр.Шумен, ул.***, се предоставя за ползване на молителя, като молителката го е напуснала и няма претенции за ползването му.

VI. След прекратяване на брака молителката Х.Ш.А.  възстановява предбрачното си фамилно име -  С..

I. Молителите нямат претенции за изплащане на издръжка помежду си.  

VIII. Разноските остават за сметка на страните така както са направени.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лв. (четиридесет лева).

ОСЪЖДА М.Р.А. с ЕГН **********   да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Шуменския районен съд държавна такса в размер на 15 лв.(петнадесет лева), представляваща държавна такса за образуване на делото, както и сума в размер на 118.60 лв.( сто и осемнадесет лева и шестдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдените издръжки, както и 5 лв. (пет лева) при евентуално издаване на изпълнителен лист.

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: