Р Е Ш Е Н И Е

 

367/15.6.2017г.                       Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми състав

На тринадесети юни през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                           Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.Кръстева

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД № 371 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:  

Производството е образувано по предявен брачен иск, с правно основание чл. 49, ал. 1 СК, с искане да бъде прекратен гражданския брак между ищцата И.Н.А., ЕГН ********** и Р.В.А., ЕГН **********, като дълбоко и непоправимо разстроен, поради вина на ответника.

В исковата си молба, ищцата  сочи, че страните са съпрузи по силата на сключения между тях граждански брак на ***г., за който бил съставен Акт за брак № ***г. от длъжностно лице при ОНС- К.. По време на брака си страните имат родени две деца -В. Р. В., ЕГН ********** и Н. Р. В., ЕГН **********, към момента са пълнолетни. Ищцата твърди че, след демократичните промени в страната, отношението на съпруга към нея и децата се променило коренно, почти не се прибирал у дома, а когато се прибирал, вдигал скандали и то пред синовете им. Имало моменти, когато скандалите прераствали във физическо насилие към ищцата. Повод за влошаване на отношенията били честите изневери на ответника, за които той сам признавал на съпругата си и я молел да му прости. Нещата станали по лоши след смъртта на свекървата, която всъщност подкрепяла снаха си приживе. Ответникът забранявал да се организират тържества по семейни празници или официални празници, защото това разбивало семейството и се харчели пари. Твърди, че ответникът, през целия им съвместен живот, не е показвал уважение и разбиране към нея, не й правел подаръци, не е планувал със съпругата си почивки и не са ходили заедно на почивка. За него подаряването на подаръци било излишно харчене на пари. Изпитвал болезнена ревност към жена си и това водело да много скандали, когато дори двамата синове се налагало да се намесват, за да защитят майка си. През 2009г. ищцата заминала да работи в Г., като изпращала спечелените пари  на съпруга си, а по – късно разбрала, че той не ги използва за семейството, а за да поддържа извънбрачни авантюри и удоволствия.Това я мотивирало да започне да праща по –малко пари. През 2016г., подразнен от това, ответникът я принудил да се върне с обещанието, че двамата ще заминат на работа в Г., като по-късно променил решението си и заминал сам. Ищцата сама си намерила работа в същата държава и заминала на работа. Въпреки, че работели в една държава, само на километри разстояние, връзката им била само по телефона. За Коледа ответникът отказал да се прибере, въпреки че имали вече и внуче. Отказът му да се приберат двамата бил мотивиран от факта, че по празниците се плаща двоен надник, като предложил тя да остане за да работи, а той да се прибере. Предложението й да се разменят в тази ситуация било повод да се скарат и тя взела категорично решение да се разведе. Моли бракът между страните да бъде прекратен по изключителна вина на ответника; след прекратяването на брака, съпругата да запази брачното фамилно име - А.; семейното жилище, придобито по време на брака, находящо се в гр. Шумен ул. „О.“ № ***, което е напуснато от ответника, да бъде предоставено на ищцата. Прилага писмени доказателства. Претендира направените по делото разноски .

Заявява, че при желание от страна на ответника, е готова да постигнат споразумение и производството да премине в охранително, по реда на чл.50, вр. с чл. 51 от СК. В срока и по реда на чл. 131 ГПК, ответникът не депозира отговор.

На 13.06.2017 г., в съдебно заседание, по делото е депозирано Споразумение по чл. 51 от СК, между страните.

В съдебно заседание страните заявяват, че са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака. Обосновават искането, като заявяват, че са постигнали споразумение по смисъла на чл. 51 от СК относно ползването на семейното жилище, издръжката между съпрузите, фамилното име и имуществените отношения, представено в писмен вид по делото.

С Определение от 13.06.2017г., производството по делото е трансформирано от исково- в охранително - за прекратяване на брака по взаимно съгласие, на основание чл. 321, ал. 5 от ГПК.

В хода на проведеното съдебно заседание, молителите поддържат молбата за развод по взаимно съгласие, както и постигнатото помежду им споразумение.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

Молителите са съпрузи на основание сключения граждански брак, за което е съставен Акт за брак № ***г., от длъжностно лице при ОНС- К.. Двамата поддържат молбата за развод по взаимно съгласие. Решението им за това е сериозно, взаимно и непоколебимо, като не желаят съдът да издирва мотивите за прекратяване на брака.

Съдът намира, че споразумението между страните удовлетворява съдържателните изисквания на чл. 51 от СК: изчерпателно е, не противоречи на закона и на морала, поради което преценява, че същото следва да бъде утвърдено, а разводът между двамата съпрузи- да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК.

Относно разноските по делото:

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК, съдът, с решението си, следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът намира, че окончателният размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. В този смисъл съдът съобрази и постигнатото между страните споразумение и заявеното в съдебно заседание, разноските за окончателната държавна такса, да бъдат поети от Р.В.А..

Предвид изложеното, Шуменски районен съд

 

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между И.Н.А., ЕГН **********,***8 и Р.В.А., ЕГН **********,***, сключен с Акт за брак № ***г. от длъжностно лице при ОНС- К., по взаимно съгласие, на основание чл. 50 от СК.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между съпрузите споразумение по чл. 51 от СК, в следния смисъл:

ПРЕДОСТАВЯ ПОЛЗВАНЕТО НА СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ, находящо се в гр. Ш*, на И.Н.А., ЕГН **********.

Страните заявяват, че отношенията им във връзка с правото на собственост върху движимите вещи, придобити по време на брака, са поделени извънсъдебно.

Молителите заявяват, че по време на брака си не са придобивали със съвместен принос парични влогове, поради което всеки от тях може да се разпорежда свободно и без ограничения с паричните влогове, на които е титуляр, също, че задълженията, които всеки е поел на свое име, си остават лични за него и не ще представляват задължения на другия съпруг, след прекратяване на брака.

След прекратяването на брака, никой от молителите не дължи издръжка на бившия си съпруг.

След прекратяване на брака, молителката си запазва фамилното име А..

Разноските остават за страните така, като са ги направили.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 лв. /четиридесет/ лева

ОСЪЖДА Р.В.А., ЕГН **********,***, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на РС- Шумен,  държавна такса в размер на 40лв. /четиридесет/ лева, на основание чл. 6, т. 3 от Тарифа за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК.

РЕШЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Препис от настоящото решение да се връчи на молителите, заедно със съобщението за постановяването му, на основание чл. 7, ал. 2 от ГПК.

 

                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: