Р Е Ш Е Н И Е

 

294/16.5.2017г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

  Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и седми април през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                                РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря М. Н, като разгледа докладваното от съдията гр. д. №390 по описа за 2017 г. на ШРС за да се произнесе взе предвид следното:  

              Гр.д.№390/2017 г. по описа на ШРС е образувано по повод предявен иск с правно основание чл. 242 от КТ, чл. 269, чл.128, ал.1, т. 2 и чл. 270 от КТ, във вр. с чл. 86 от ЗЗД от Й.И.Г., ЕГН **********, с адрес ***, срещу „***“ АД – гр. София ***, представлявано от М. В. М.. Ищецът сочи, че след прекратяването на трудовото му правоотношение с ответното дружество останали неизплатени трудови възнаграждения за месеците от юни 2016 г. до месец декември 2016 г., включително, общо за сумата от  5305.22 лв. Предвид изложеното, моли съда да осъди работодателя да заплати дължимите трудови възнаграждения за горепосочените месеци ведно със законната лихва за забава от датата на подаване на исковата молба до окончателното й заплащане, както и направените деловодни разноски.

          Ответникът не е представил писмен отговор в законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Редовно призован, видно от върнатия отрязък на призовката, не се явява в открито съдебно заседание и не взема становище по предявения иск.

           Съдът намира, с оглед на направеното от ищеца искане за постановяване на неприсъствено решение, че са налице предпоставките на чл. 239, ал. 1 и ал. 2 от ГПК, а именно, на двете страни са указани последиците от неспазването на сроковете за размяна на книжата и от неявяването ми в съдебно заседание. С оглед на посочените в исковата молба обстоятелства и приложените писмени доказателства, неоспорени от ответника и носещи негов подпис – Трудов договор №83/04.05.2016 г., заповед за прекратяване на трудовото правоотношение №***/06.12.2016 г., уведомление по чл.62, ал.5 от КТ, копие от стр.16 и 17 от трудова книжка серия В №*** и писмо изх. №1727/24.01.2017 г. с приложени ведомости за начислени трудови възнаграждения и  обезщетения по чл.221 от КТ на ищеца за месеците от юни до декември 2016 г. включително, удостоверяващи неизплатени трудови възнаграждения, което има правния характер на частен свидетелстващ документ, изходящ от страната и удостоверяващ неизгодни за нея факти и съответно ползващ се с доказателствена сила, както и от назначената и приобщена по делото съдебно-счетоводна експертиза, искът е вероятно основателен.   

            Настоящото неприсъствено решение не следва да се мотивира по същество, като е достатъчно съдът да укаже, че то се основава на наличието на предпоставките за това.            

            Предвид изхода на спора, ответникът следва да заплати държавна такса върху присъдените суми по уважения иск в размер на 212,21 лв. или 4% върху цената на иска /чл.1 от Тарифа за държавните такси/, както и направените разноски от съда, за изготвяне на съдебно- счетоводна експертиза в размер на 80 лв. На основание чл. 78, ал. 1 от ГПК на ищеца следва да се присъдят разноски в размер на 1000.00 лв. - адвокатски хонорар.

             Водим от горното, съдът  

Р Е Ш И:

 

             ОСЪЖДА „***“ АД – гр. София с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. София, ***, представлявано от М. В. М. да заплати на Й.И.Г., ЕГН **********, с адрес ***, на основание чл. 128, т. 2, чл. 242 от КТ, чл. 270, ал. 1 от КТ, сумата от 5305,22 лв./пет хиляди триста и пет лева и двадесет и две стотинки/, представляваща неизплатено трудово възнаграждение за месеците от юни 2016 г. до месец декември 2016 г., включително, ведно със законната лихва за забава върху нея от датата на подаване на исковата молба – 13.02.2017 г. до изплащане на вземането.

 

ОСЪЖДА „***“ АД – гр. София с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. София, ***, представлявано от М. В. М. да заплати в полза на Районен съд-гр.Шумен държавна такса в размер на 212,21 лв. /двеста и дванадесет лева и двадесет и една стотинки/ и сумата 80.00 лв. /осемдесет лева/, представляваща направени по делото разноски за изготвяне на съдебно-счетоводна експертиза.

ОСЪЖДА „***“ АД – гр. София с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление гр. София, ***, представлявано от М. В. М., да заплати на Й.И.Г., ЕГН **********, с адрес ***, на основание чл. 78, ал. 1 от ГПК, направените деловодни разноски по настоящото и по гр. д. №298/2017 г. по описа на ШРС в размер на 1000.00 лв. /хиляда лева/.

 

ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта му относно присъденото трудово възнаграждение.

 

Решението не подлежи на въззивно обжалване, като на осн. чл. 240, ал. 1 от ГПК, ответникът може да иска отмяна на решението, ако е бил лишен от възможността да участва в делото.

                                            

                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: