Р Е Ш Е Н И Е

 

148/2.3.2017г. , Гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на втори март през две хиляди и седемнадесета година в състав: 

                                                                                               РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№ 399 по описа за 2017 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното: 

Производството по делото е образувано по молба на Л.Н. Ц. и М.М.Ц..

В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родено едно дете, което е малолетно. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК.

В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт №*** г. на Община Шумен, област Шумен. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на роденото от брака дете. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от процесуалния представител на страните. Следва да бъде определена държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт № *** г. на Община Шумен, област Шумен между Л.Н. Ц., с ЕГН **********, постоянен адрес: ***, и М.М.Ц., с ЕГН **********,*** и настоящ адрес:*** по взаимно съгласие.

ОДОБРЯВА постигнатото между Л.Н. Ц., с ЕГН: ********** и М.М.Ц., с ЕГН ********** споразумение в следният смисъл :

 

I. УПРАЖНЯВАНЕ НА РОДИТЕЛСКИТЕ ПРАВАУпражняването на родителските права върху роденото от брака дете П. М. М., роден на *** г. с ЕГН **********, се предоставят на майката Л.Н. Ц. с ЕГН: **********, като местоживеенето на детето се определя при майката на адрес *** до 31.03.2017г., а след тази дата на адрес: ***.Бащата М.М.Ц. с ЕГН ********** има право на режим на лични отношения с детето П. М. М. с ЕГН **********, както следва: всяка втора и четвърта седмица от месеца, от 17.00 ч. в петък до 19.00 часа на неделния ден, с преспиване; 30 дни през лятото, като за четна година от 1-ви до 15-ти юли и от 1-ви до 15-ти август; а за нечетна година от 15-ти до 30-ти юли и от 15-ти до 30-ти август; Първата половина от великденските празници за всяка четна година, и втората половина за всяка нечетна година, считано от 10.00 ч. на първия ден до 19.00ч. на последния ден от този срок; Първата половина от Коледните и Новогодишните празници за всяка четна година, и втората половина за всяка нечетна година; При започване на училище всяка четна година на Коледната и Новогодишната, както и Пролетната /ученически/ ваканции- първата половина, за всяка четна година и втората половина за всяка нечетна година, считано от 10.00ч. на първия ден до 19.00ч. на последния ден от този срок; Комуникации с детето, чрез осигурена от майката телефонна или скайп- връзка в удобно за детето време; Личните празници на детето - Рожден ден и имен ден на всяка четна година в неработен ден от 10.00 ч., с преспиване в дома на бащата до 17,00 ч. на следващия ден, в работен и учебен ден от 17.00 ч. до 20.00 ч., като детето ще бъде вземано от дома на майката или от учебното заведение, когато не съвпада с обичайния режим, 29 март- Рождения ден на бащата, в неработен ден от 10 ч. до 20 ч., а ако е работен ден, от 17 ч. до 20 ч., когато не съвпада с обичайния режим.

            II. ИЗДРЪЖКА

Бащата М.М.Ц. с ЕГН ********** следва да заплаща на детето си П. М. М., роден на *** г. с ЕГН **********, чрез неговата майка и законен представител Л.Н. Ц. с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 300,00 лв. /триста/ лева, считано от 01.04.2017г. до настъпването на законни причини, изменящи или прекратяващи правото на издръжка, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, като издръжката се дължи до 5-то число на месеца за който се отнася.

III. ИМУЩЕСТВО

Молителите нямат придобито по време на брака движимо и недвижимо имущество, влогове и ценности,

Притежаваните от всеки лични парични влогове в търговски банки, открити по време на брака остават индивидуална собственост на титуляра на влога.

Задълженията, които е поел всеки един на свое име си остават лични за него и не представляват задължения за другия след прекратяването на брака, както и претенции за получаване на дял от личното имущество на другия съпруг.

Молителите нямат претенции към участията на другия в търговски дружества,

Семейното жилище на находящо се на адрес: ***, е индивидуална собственост на М.М.Ц. с ЕГН **********, като след прекратяване на брака се предоставя за ползване на съпругът, като съпругата няма претенции за ползването му.

IV. ФАМИЛНО ИМЕ

След прекратяване на брака молителката възстановява предбрачното фамилно име - Н..

V. ИЗДРЪЖКА МЕЖДУ СЪПРУЗИТЕ

Страните се споразумяват да не си дължат издръжка един на друг след прекратяване на брака.

Направените съдебни и деловодни разноски се поемат от М.М.Ц. с ЕГН **********.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40.00лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

 

ОСЪЖДА М.М.Ц., с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт и по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 216.00лв. /двеста и шестнадесет лева/ и 15.00лв. /петнадесет лева/- довнасяне на държавна такса при допускане на развод по взаимно съгласие.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: