Р Е Ш Е Н И Е

 

278/12.5.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

ШУМЕНСКИ РАЙОНЕН СЪД, Х-ти състав, в публично съдебно заседание проведено на втори май  през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Жанет Марчева  

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.дело № 400 по описа за 2017г., за да се произнесе, взе предвид следното:                              

Производството по делото е образувано по повод предявен от С. А. С.  с ЕГН ********** ***, със съдебен адрес ******, чрез адв. Л.Р.от Адвокатска колегия – Перник срещу М.М.А. – С.  с ЕГН **********, адрес *** конститутивен брачен иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК за прекратяване на сключения между страните на 22.07.2013г. граждански брак, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило след сключване на брака без произнасяне по въпроса за вината. В исковата молба се сочи, е брака е трети по ред и за двамата, като страните нямали общи деца от него. Още от началото на брака отношенията им не се развили добре, като опитите за заздравяването на брака останали без резултат. Окончателната раздяла между тях настъпила през месец април 2015г., като оттогава досега не поддържали връзка помежду си.   Ето защо ищеца моли за постановяване на решение по делото, с което да бъде прекратен бракът между страните без произнасяне по въпроса за вината, като  бъде възстановено предбрачното  фамилно име на жената. 

В съдебно заседание ищеца се явява лично, заедно с адв. Л.Р.от Адвокатска колегия – Перник, като поддържат исковата молба и моли брака да бъде прекратен.

В предоставения й срок за отговор ответницата не депозира такъв. Не се явява и в съдебното заседание по делото, като не изпраща представител и не взема становище по иска.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства поотделно и в тяхната съвкупност и съобрази становищата на страните намира за установено следното от фактическа страна: Страните са съпрузи по силата на сключения между тях граждански брак на 22.07.2013г., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ** от същата дата, от длъжностното лице по гражданско състояние при Община - Радомир. От брака си нямали родени деца, както и придобити общо движими и недвижими вещи. Семейното жилище било собственост на мъжа, като жената го е напуснала през месец април 2015г., откогато датира и фактическата раздяла между страните. По делото са ангажирани гласни доказателства посредством разпит на свид. Ж.А.С.– сестра на ищеца,  от които се установява, че семейните отношение между страните никога не са се развивали добре. След фактическата им раздяла същите не поддържат отношения помежду си. Въпреки роднинската връзка на свидетеля с ищеца, съдът кредитира показанията й, тъй като кореспондират с фактите по делото и са вътрешно безпротиворечиви.

Предвид така установеното от фактическа страна и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, съдът формулира следните изводи от правна страна: Изхождайки от установената по делото фактическа обстановка и поведението на страните, решаващият състав приема за установено, че брачните отношения между съпрузите са дълбоко и непоправимо разстроени. Помежду им е изчезнало взаимното доверие и уважение, лишени са от чувство за дом, общност и единство, както и от желание за полагане на общи грижи и подкрепа между членовете в семейството. Съдът не е сезиран с искане за решаване на въпроса относно вината за разстройството на брака, предвид което и не следва да се произнася по този въпрос.

На основание чл.6, т.2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 45 лв., като държавна такса в размер на 20 лв. следва да бъде довнесена от ответницата.

Мотивиран от така изложените съображения, Шуменски районен съд  

Р Е Ш И:

 

ПРЕКРАТЯВА на основание чл. 49, ал. 1 СК гражданския брак между С. А. С.  с ЕГН ********** ***  и М.М.А. - С. с ЕГН ********** ***, сключен на 22.07.2013г. пред длъжностното лице по гражданско състояние при  Община Радомир, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № ***.

ПОСТАНОВЯВА след развода съпругата да възстанови предбрачното си фамилно име – А..

   ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 45 лв. (четиридесет и пет лева).

  ОСЪЖДА М.М.А. – С.  с ЕГН ********** да внесе в полза на държавния бюджет по сметка на ШРС държавна такса в размер на 20 лв.   (двадесет лева), както и 5 лв. при евентуално служебно издаване на изпълнителен лист.

   РЕШЕНИЕТО подлежи на въззивно обжалване пред Шуменски окръжен съд, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

Препис от настоящото решение да се връчи на страните по делото, като на ищеца се връчи на посочения съдебен адрес.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: