Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

576/29.8.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на девети ноември 2017 година

в публично заседание в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: Н. Йорданова

като разгледа докладваното от съдията ГД № 439/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Иск за развод с правно основание чл. 49 ал. 1 от СК.

Искова молба от С.Х.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу М.К.И., ЕГН : **********, с адрес ***, с посочено правно основание чл. 49 СК. Излагайки, че поради фактическа раздяла, бракът им е дълбоко и непоправимо разстроен, ищецът претендира прекратяването му, без произнасяне по вината.

В срока за отговор на исковата молба, ответникът редовно уведомен, чрез особен представител, подава отговор. Счита иска допустим, не се противопоставя на искането за прекратяване на брака, при доказване фактическите твърдения.

В открито заседание, страните, редовно призовани, ищцата лично и с представител поддържа заявеното в исковата молба, а ответният особен представител счита иска основателен.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното:

 

Страните са сключили граждански брак на 08.10.2014г. в Малта, за което е бил съставен Акт № 3414 на Столична община. От брака нямали родени деца. Според показанията на разпитаните свидетели, на които съдът не намери основание, да не даде вяра, се установи, че страните не живеели заедно повече от година, не поддържали връзка, а местонахождението на съпруга не било известно на съпругата. Тя живеела в България, а съпругът в чужбина.

 

При  така  установената  фактическа  обстановка, съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен по следните съображения:

Установи  се, че между съпрузите са изчезнали взаимното разбирателство, другарски отношения и доверие, характерни за един нормален брачен съюз. Установената фактическа раздяла, е самостоятелна причина, за дълбокото и непоправимо разстройство на брака / ППВС № 1/57г., № 10/71г. /.

 

Съобразно чл. 53 от СК и изразеното желание на съпругата, тя следва да възстанови предбрачното си фамилно име – Т..

 

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 50 лева, от които констатирайки, че са внесени при завеждане на исковата молба 25 лева, счита, че остатъка следва да бъде внесен от страните, съобразно чл. 329 ГПК, по сметка на ШРС, а именно 25 лева от ответника.

 

Разноски между страните не са претендирани, а и съобразно чл. 329 ГПК, не се присъждат.

 

Водим от горното и на посочените основания, съдът  

Р    Е    Ш    И:

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 08.10.2014г. в Малта, за което е бил съставен Акт № 3414 на Столична община, между С.Х.Т., ЕГН : **********, с адрес ***, срещу М.К.И., ЕГН : **********, с адрес ***, като ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН, без произнасяне относно вината.

 

ПОСТАНОВЯВА съпругата след прекратяване на брака, да носи фамилно име – Т..

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по брачния иск в размер на 50 лева, като ОСЪЖДА М.К.И., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 25 (двадесет и пет) лева.

 

Разноски между страните не се присъждат.

 

Решението може да се обжалва пред Окръжен съд – Шумен, в двуседмичен срок, от  връчването му на страните.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: