П Р О Т О К О Л

 

гр. Шумен, 02.03.2017 година

 

Шуменски районен съд, шести състав в публично съдебно заседание проведено на втори март през две хиляди и седемнадесета година в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Б. БОЙН

при участието на секретаря Т.Т. сложи за разглеждане гражданско дело № 451 по описа за 2017 година, докладвано от съдията.  

След спазване разпоредбата на чл. 142, ал. 1, пр. ІІ от ГПК, на именното повикване в 11.30 часа се явиха:  

……………

След като съобрази събраните доказателства и становището на страните, съдът намира за установено следното от фактическа и правна страна.

 

Констатира, че е депозирана молба по реда на ЗЗДН от С.С.Й. лично и в качеството й на майка и законен представител на децата С. Ю. М. и П. Ю. М. за постановяване на мерки по ЗЗДН срещу съпруга й Ю. М.Й. и баща на децата. Установи се, че е било извършено посоченото в молбата и декларацията към нея физическо и психическо насилие на 19.02.2017 г. изразяващо се в нанасяне на удари по лицето и шията на пострадалата, както и обиди. Съдът намира, че така извършеното деяние осъществява акт на домашно насилие и същото е извършено в присъствието на малолетните деца, поради което се приема, че е извършено и по отношение на същите. От представените многобройни преписки от ОД на МВР съдът констатира, че влошените отношения между страните датират от две години и същите ескалират. Предприемането на мярка защита по отношение на майката и децата е наложително, за да бъдат преустановени. Съдът намира, че следва да бъдат наложени мерките посочени в закона и поискани от молителката за максимално дълъг срок от осемнадесет месеца предвиден в закона, който ще да даде възможност на страните да уредят отношенията си по Семейния кодекс. Извършителят следва да бъде насочен към програма в комплекса за социални услуги, която ще му даде възможност да промени поведението си и отношението и да заздрави семейството в случай, че желае това. На ответника следва да бъде наложена глоба в минималния предвиден от закона размер, която е задължителна, а именно, 200 лв. както и да бъде осъден да заплати държавна такса в размер на 25 лева.

Водим от горното съдът

Р Е Ш И:

 

Задължава Ю. М.Й. с ЕГН: ********** с адрес: ***, да се въздържа от извършване на домашно насилие над своята съпруга С.С.Й. с ЕГН ********** и децата си С. Ю. М. с ЕГН: ********** и П. Ю. М. с ЕГН: ********** с адрес *** .

Отстранява Ю. М.Й. с ЕГН: ********** от съвместно обитаваното жилище, находящо се в гр.Шумен, ул. Гоце Делчев №1, вх.4, ет.2, ап.24 за срок от осемнадесет месеца.

Определя временно местоживеене на децата С. Ю. М. с ЕГН: ********** и П. Ю. М. с ЕГН: ********** при майката С.С.Й. с ЕГН ********** на адрес *** за срок от осемнадесет месеца.

Забранява на Ю. М.Й. с ЕГН: ********** да приближава молителя и децата на разстояние по-малко от 30 (тридесет метра) , както и жилището, в което живее молителя и децата, намиращо се в гр.Шумен, ул. Гоце Делчев №1, вх.4, ет.2, ап.24, както и местата им за социални контакти и отдих, болнични заведения- МБАЛ-Шумен и ДКЦ №1, по времето когато се лекува детето П. и училището, което посещава детето Сара- СУ“Васил Левски“-гр.Шумен, за срок от осемнадесет месеца.

Предупреждава Ю. М.Й. с ЕГН: **********, че при неизпълнение на заповедта, констатирано от полицейските органи ще бъде задържан и ще бъде уведомена Районна прокуратура.

Налага на Ю. М.Й. с ЕГН: ********** с адрес: ***, глоба в размер на 200 лева (двеста лева), платими по сметка на ШРС.

Задължава Ю. М.Й. с ЕГН: ********** да посещава програма към комплекса за социални услуги гр. Шумен, която е действаща в момента за срок от шест месеца, като за резултатите бъде уведомен Районен съд гр. Шумен.

Осъжда Ю. М.Й. с ЕГН: ********** с адрес: ***, да заплати държавна такса в размер на 25 лева /двадесет и пет лева/ по сметка на ШРС.

Решението подлежи на обжалване пред ШОС, в едноседмичен срок, считано от днес.

Заповедта подлежи на незабавно изпълнение, като обжалването й, не спира изпълнението.

На осн чл. 16, ал. 3 от ЗЗДН, препис от решението и заповедта да се връчат на страните, както и на органите на РУ на МВР гр. Шумен.

За наложената глоба, както и за присъдената държавна такса да се издаде служебно изпълнителен лист, след влизане в сила на настоящото решение.

 

Протоколът е изготвен в съдебно заседание, което приключи в  11.45  часа.  

 

СЕКРЕТАР:                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: