Р Е Ш Е Н И Е  

Гр.Шумен

                                       В ИМЕТО НА НАРОДА  

 

Шуменският районен съд, в открито съдебно заседание на двадесет и трети март през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

при секретаря М.Н., като разгледа докладваното от съдията гр.д.№516 по описа за 2017 година на ШРС, за да се произнесе, съобрази следното:

 

Производството по делото е образувано по молба на П.С.П., ЕГН **********, с адрес: *** и С.К.П., ЕГН **********, с адрес: ***.

В молбата си до съда страните излагат, че са законни съпрузи, сключили граждански брак. От брака си имат родени две деца, които не са навършили пълнолетна възраст. Страните представят споразумение по смисъла на чл.51 от СК. В открито съдебно заседание, заявяват, че желаят прекратяването на брака, поддържат представеното споразумение и молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и да одобри споразумението, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представеното по делото Удостоверение за сключен граждански брак молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с Акт ….. от 01.02.2008г. на Община Ш…., област Ш…Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл.51 от СК споразумение молителите са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си, както и по отношение на родените от брака деца. Съдът намира, че така представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 40 лв., която констатира, че е внесена частично при завеждането на иска от процесуалния представител на страните и следва да бъде довнесена от съпругът. Следва да бъде определена държавна такса върху върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката, платима от съпругът.

Водим от горното, и на основание чл.51 от СК, съдът  

Р Е Ш И :

 

Прекратява гражданският брак, сключен с Акт от ….. на Община Ш…, област Ш… между П.С.П., ЕГН ********** и С.К.П., ЕГН **********  по взаимно съгласие.

 

Одобрява постигнатото между П.С.П., ЕГН ********** и С.К.П., ЕГН **********  споразумение в следният смисъл :

1. Ненавършилите пълнолетие деца – П..Ст… П., родена на *** г., с ЕГН ********** и К… Ст… П., роден на *** г., с ЕГН ********** ще имат следното местоживеене ***.

2. Родителските права относно родените от брака деца П.. Ст… П., родена на *** г., с ЕГН ********** и К.. Ст..П., роден на *** г., с ЕГН ********** се предоставят на майката П.С.П..

3. Определя се следния режим на лични отношения на децата с бащата: същия има право да взема децата при себе си всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 08,00 часа в събота до 17,00 часа в неделя с преспиване и двадесет дни през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск.

4. Бащата се задължава да плаща чрез майката издръжка за всяко едно от децата в размер на по 120 лв., с падеж 5-то число на месеца до навършване на пълнолетие или до настъпване на обстоятелства, погасяващи това задължение, считано от подаване на молбата в съда.

5. Молителите нямат претенции за издръжка един към друг.

6. Семейното жилище в гр. Шумен, ул. М…я №6 се предоставя за ползване на майката и децата.

7. Съпругата запазва фамилното име придобито след брака – П..

8. Разноските по делото се поемат от страните по равно.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 40 лв./четиридесет лева/, която констатира, че е внесена частично.

 

ОСЪЖДА С.К.П., ЕГН ********** да заплати по сметка на РС-гр.Шумен държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 172,80лв./сто седемдесет и два лева и осемдесет стотинки/

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

                                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: