Р      Е      Ш      Е      Н      И      Е

 

533/11.8.2017г.

Шуменският районен съд, в публичното заседание на тринадесети юли   ,   през две хиляди и седемнадесета    година,  в състав:

                                                                                            СЪДИЯ:   Зара Иванова

при секретаря  А.П. , като разгледа докладваното  от  районният  съдия  гр.д. № 539  по описа за 2017  г., за да се произнесе взе предвид:

Предявен е иск с правно основание чл.195 , ал.1 от ЗЗД .

 Депозирана е искова молба от Х.Х.М. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** , офис 21 срещу „Теленор България „ ЕООД , ЕИК***, седалище и адрес на управление : гр.София , район ***, представлявано от М.П.Ф.,  в която посочва , че  на 16.11.2015 г. сключил с ответника  договор за лизинг на мобилен телефон марка „SONI“, модел „XPERIA M 4Aqua Black“, IMEI ***, С ТЕЛЕФОНЕН НОМЕР ***, като се задължил да заплати  сума в размер на 588.57 лв.. Договорът бил сключен за срок от 23 месеца,  като месечната лизингова вноска била в размер на 25.59 лв.  Твърди, че седмица след сключване на договора с ответното дружество, на 26.11.2015 г.  телефонът дефектирал, започнал да се изключва сам, като ищецът  предявил рекламация в магазин на ответника и   телефонът бил изпратен в сервиз, където било констатирано, че му е направен функционален текст и бил върнат. На 27.05.2016 г., на 28.07.2016 г.  също дефектирал телефона и бил отнасян в магазин на ответника за рекламация. На  30.08.2016 г. ищецът депозирал жалба до ответното дружество с искане да му бъде възстановена платената от него сума, при което ответникът му предлага да му отремонтират телефона, ако има проблеми с него. Ищецът претендира  заплащане от страна на ответника на сума в размер на 383,85 лева , като в хода на делото е допуснато увеличение на иска до размер от 583.49 лв., платени по договор за лизинг от 16.11.2015 г. ведно с дължимата законна лихва от датата на подаване на настоящата искова молба до окончателно изплащане на сумата, както и присъждане на   съдебно-деловодни разноски.

В срока по чл .131 от ГПК ответникът депозира отговор в който оспорват в цялост  исковата претенция като недопустима и неоснователна. Твърдят, че искът на ищеца е неоснователен, тъй като  между страните липсва сключен договор за продажба и цитираното в исковата молба правно основание  е неприложимо. Заявяват, че  устройство SONI“, модел „XPERIA M 4Aqua Black“, IMEI*** е сменено с ново IMEI ***на  16.11.2016 г. Ответникът излага, че видно от сервизната история   апаратът бил обслужван и привеждан в съответствие с договореното, като при две от постъпванията в сервиза било установено, че твърдения от потребителя проблем се дължал   на инсталиране на програми и приложения от ищеца, които  затруднявали работата на устройството и често не били съобразени  с неговата физическа и оперативна памет . Моли  искът да бъде  о ставен без уважение като недопустим и недоказан по основание и размер.

Съдът въз основа на събраните по делото писмени и гласни доказателства прие за установено от фактическа и правна страна следното :

На първо място , доколкото съдът е необходимо да определи правната квалификация на предявения иск , следва да се посочи , че с оглед заявеното в исковата молба , а именно , че се претендира „връщане на платената стойност на вещта , поради разваляне на договора “   искът е с правна квалификация чл.195 от ЗЗД

По делото е представен Договор за лизинг от 16.11.2015г. , по силата на който ответникът , като „лизингодател“ се задължава при условията на договора и ОУ , неразделна част от него  да предостави на ищеца , като „лизингополучател“ , за временно и възмездно ползване , подробно описано устройство , за което лизингополучателят се задължава да заплати обща лизингова цена от 588,57 лева . Според чл.1 , ал.2 от Договора , лизингополучателят има право да придобие устройството , като подпише договор за изкупуване на устройството . От горната формулировка безспорно може да се направи извод , че страните са сключили Договор за лизинг , като на ищеца е предоставена възможност да придобие собствеността върху лизингованата вещ ,  по начина и при условията определени в договора . Дефинитивно , според чл.342 , ал.1 от ТЗ , с договора за лизинг , лизингодателят се задължава да предостави за ползване вещ срещу възнаграждение . Прекратяването на действието на договора за лизинг с едностранно изявление на лизингополучателя  и с оглед характера на насрещните престации – за продължително изпълнение на лизингодателя /предоставяне на ползването на вещта/ и за периодично изпълнение на лизингополучателя /за заплащане на лизинговата цена/ развалянето на договора има действие занапред.  От посоченото  ясно се налага извода , че лизингополучателя не може да претендира връщане на платените лизингови вноски до момента на разваляне на договора. Те представляват стойността на предоставеното право вещта да се ползва . Ако през този период вещта не е била годна за ползване , според обичайното и предназначение  , лизингополучателят има право да иска поправяне на вещта , да иска съответно намаляване на лицинговите вноски , да развали договора . Заедно със всяка от тези възможности , той има право да иска обезщетение  за претърпените вреди ,  съобразно общите правила на ЗЗД  .

В случая обаче ищецът претендира връщане на заплатената цена , но към  момента на прекратяване на процесния Договор за лизинг , вещта не е била собственост на лизингополучателя , т.к. все още не е реализирана предвидената в договора възможност „да изкупи устройството „ ето защо при развалянето , не е налице хипотезата на чл. 195 от ЗЗД , при която продавачът дължи връщане на цената . Ако в процесния договор беше предвидено , че вещта „автоматично“ става собственост на ползвателя на вещта ,  независимо от наименованието на договора , неговата същност щеше да сочи към т.нар. „Договор за продажба на изкупуване „ , при който ползвателят би имал право , при разваляне на договора да иска обратно платеното до момента . В съдебните прения ищецът посочва , че е налице съдебна практика на ШРС ,  според която платеното по договора за лизинг подлежи на връщане , а именно решения по гр.д.№2048/2016г. по описа на ШРС и по гр.д.№1312/2016г. по описа на ШРС. Действително според решението по първото дело , искът за връщане на лизингови вноски , платени преди разваляне на договора е основателен , но във второто решение се приема , че подлежат на връщане лизинговите вноски , но само тези заплатени след разваляне на договора , което становище се споделя и от настоящият съдебен състав .   Поради изложените фактически и правни доводи , съдът намира за неоснователен предявеният иск .

На основание чл.78 ,           ал.3 от ЗЗД , ищецът  дължи на ответника  деловодни разноски , в размер на 300 лева , представляващи юрисконсултско възнаграждение , определено на основание чл.7 , ал.2 , т.1 от Наредба №1/09.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения .  

            Водим от горното съдът

Р          Е          Ш          И  :  

            ОТХЪВРЛЯ предявеният от Х.Х.М. , ЕГН ********** , адрес *** , съдебен адрес *** , офис 21 срещу „Теленор България „ ЕООД , ЕИК***, седалище и адрес на управление : гр.София , район ***, представлявано от М.П.Ф., иск по чл.195 , ал.1 от ЗЗД  , за заплащане на сума от 583,49 (петстотин осемдесет и три лева и четиридесет и девет ст.) лева , представляваща заплатени до датата на разваляне на Договор за лизинг от 16.11.2015г. , лизингови вноски , за ползване на устройство SONI“, модел „XPERIA M 4Aqua Black“, IMEI ***, като НЕОСНОВАТЕЛЕН .

ОСЪЖДА Х.Х.М. , ЕГН ********** ,   да заплати на „Теленор България „ ЕООД , ЕИК***, сумата 300 (триста) лева – деловодни разноски ,  представляващи юрисконсултско възнаграждение , определено на основание чл.7 , ал.2 , т.1 от Наредба №1/09.07.2004г. за минималните размери на адвокатските възнаграждения .  

Решението подлежи на обжалване пред Шуменски окръжен съд в двуседмичен срок  от съобщаването му на страните.

 

СЪДИЯ: