Р Е Ш Е Н И Е

 

332/31.5.2017г. ,  Гр.Шумен

 

  В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, в открито заседание на двадесет и пети май през две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: Бистра Бойн

като разгледа докладваното от съдията гр.д.№651 по описа за 2017г. на ШРС, за да се произнесе взе предвид следното:

Гр.д.№651/2017г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени искове, с правно основание чл127 ал.2, чл.143 ал.1 и ал.2 и чл.149 от СК от В.С.В. ***, в качеството й на майка на малолетното дете К. А. Р. срещу А.Р.С. ***. Ищецът иска предоставяне на упражняването на родителски права по отношение на детето на нея, определяне на издръжка в полза на детето в размер на 150 лева месечно от датата на исковата молба и за минало време до една година от депозиране на исковата молба. Да бъде определен посочения режим на лични контакти с бащата. Ответникът, е представил писмен отговор извън законния едномесечен срок по чл.131 от ГПК. Не оспорва искът за упражняване на родителски грижи, като предлага изменение в посочения в исковата молба режим на лични контакти, който се иска разширен. Оспорва искът относно размера на претендираната издръжка за минало време, като твърди, че е заплащал такава.

В открито съдебно заседание страните се явяват лично и заявяват, че са постигнали споразумение по въпросите за упражняване на родителските права спрямо детето, както и относно режима на лични контакти и издръжка. Молят съда да постанови решение, по силата на което да одобри представеното споразумение.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, се установи следното от фактическа страна: Видно от представените по делото Удостоверения за раждане на дете, издадени въз основа на Акт за раждане №*** от 27.05.2010г., молителите са родители на малолетното дете К. А. Р. с ЕГН **********, роден на ***г. Съдът намира, че представеното споразумение не противоречи на закона и морала, поради което и следва да бъде одобрено.

Съдът определя окончателна държавна такса в размер на 30 лв./чл.3 от Тарифа за държавните такси/, като констатира, че същата е внесена при завеждането на иска. Ответникът следва да заплати държавна такса върху тригодишните платежи на определеният размер на издръжката в размер на 108,00лв. и 25.00лв. за издръжката за минал период или общо 133.00 лв.

Водим от горното, и на основание чл.127 ал.1 изречение второ от СК, съдът 

Р Е Ш И :

 

             ОДОБРЯВА постигнатото между В.С.В. с ЕГН **********,*** и А.Р.С. с ЕГН **********,***, в качеството на родители на малолетното дете К. А. Р., роден на *** г., с ЕГН **********  споразумение в следният смисъл :

 

I.    Местоживеенето на малолетното дете К. А. Р., роден на ***г., с ЕГН ********** следва да бъде при майката на адрес: град Шумен, общ. Шумен, обл. Шумен, ул. ***.

Упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете К. А. Р., роден на *** г., с ЕГН ********** се предоставя на майката В.С.В. с ЕГН **********.

На бащата А.Р.С. с ЕГН ********** се определя режим на лични отношения с малолетното дете К. А. Р., с ЕГН **********, както следва: Бащата ще има право да вижда и взема при себе си детето всяка първа събота от 10.00 часа до 17.00 часа, всяка трета събота и неделя от месеца /с преспиване/ от 10,00 ч. в събота до 17.00 ч. в неделя, две седмици през лятото, които да не съвпадат с периода на платен годишен отпуск на майката, по един ден на всяка четна Коледа /от 10.00 часа на 25 декември до 17.00 часа на 26 декември /с преспиване/ и на всяка нечетна Нова година /от 10.00 часа на 31 декември до 17.00 часа на 01 януари /с преспиване/, като детето следва да бъде вземано и връщано от жилището, което обитава с майката.

II.         Издръжка- Бащата А.Р.С. с ЕГН ********** ще заплаща на детето К. А. Р., с ЕГН **********, чрез неговия родител и законен представител В.С.В. с ЕГН ********** ежемесечна издръжка в размер на 150 /сто и петдесет/ лева, считано от 01.11.2016 г. с падеж до 5-то /пето/ число от месеца, за който се дължи издръжка, по банков път, до настъпване на причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва за всяка една просрочена вноска.

III.             Разноските остават за страните така както са ги направили.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса в размер на 30 лв. /тридесет лева/, която констатира, че е внесена от ищеца.

ОСЪЖДА А.Р.С. с ЕГН ********** да заплати държавна такса върху присъдената издръжка в размер на 133.00 лв. /сто тридесет и три лева/ по сметка на ШРС.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. 

 

                                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: