Р Е Ш Е Н И Е

 

201/3.4.2017г. , гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменски районен съд, девети състав, в публично съдебно заседание проведено на двадесет и осми март, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

Районен съдия: Димитър Димитров  

при секретаря Т.Т., като разгледа докладваното от съдията ГД № 705/2017 г., по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството е образувано по молба от И.В. А. и И.И.К., с правно основание чл. 127, ал. 1 вр. чл. 123, ал. 2, вр. чл. 59, ал. 3, вр. чл. 143, ал. 2 СК и чл. 149 СК, за утвърждаване на постигнато между страните споразумение. Молителите основават искането си на твърдения за постигнато сериозно и непоколебимо съгласие по отношение на роденото от съвместното им съжителство малолетно дете – В. И. К..

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, молителите поддържат молбата си, както и постигнатото по между им споразумение. При изслушването в открито съдебно заседание страните са единодушни, че на този етап от развитие на отношенията им споразумението е в интерес на детето.

Съдът, като обсъди доводите на страните и доказателствата по делото, преценени поотделно и в тяхната съвкупност, намира за установено от фактическа страна следното:

От представените по делото Удостоверение за раждане на В. И. К., издадено въз основа на акт за раждане № *** г. от Община Шумен, се установява, че двамата молители са родители на детето. От приетото по делото споразумение се установява, че молителите са уредили всички въпроси относно родителските права, местоживеенето на детето и издръжката му.

При така установената фактическа обстановка, съдът достигна до следните правни изводи:

Страните в производството са лица, между които няма сключен граждански брак. От съвместното им съжителство имат едно родено малолетно дете, като към настоящия момент не живеят заедно, поради което молбата е процесуално допустима. Разгледана по същество е основателна. Задължение на двамата родители е да осигурят в пълен обем грижите, вниманието и обичта, от които детето се нуждае, същевременно да отговорят на потребностите му от контакти, както с бащата, така и с майката. Съдът, като взе предвид, че двамата молители поддържат молбата си, че решението им да уредят отношенията по повод на детето си е сериозно и взаимно, че постигнатото споразумение по чл. 127 ал. 1 СК отговаря на изискванията на закона и защитава интересите на детето, намира подадената молба за основателна. Същата следва да бъде уважена и постигнатото от тях споразумение – утвърдено.

Относно разноските:

С оглед изявлението на страните, че не си дължат разноски, съдът не следва да ги присъжда. Предвид характера на производството молителят следва да бъде осъден да плати държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето. Настоящият състав на ШРС намира, че постигнатото между страните споразумение в частта относно издръжката на детето е съдебна спогодба по смисъла на чл. 78, ал. 9 ГПК, поради което общия размер на дължимата такса възлиза на 144.00 лева, на основание чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК.

Мотивиран от горното и на основание чл. 127 ал.1 ГПК, съдът  

Р Е Ш И:

 

Утвърждава постигнатата между И.В. А., с ЕГН ********** *** и И.И.К., с ЕГН ********** *** споразумение по чл. 127, ал. 1 СК в следният смисъл:

Упражняването на родителските права над детето В. И. К., с ЕГН **********, родена на *** г., се предоставя на майката И.В. А., с ЕГН **********, като определя местоживеене на детето при майката.

Определя режим на лични контакти на детето В. И. К., с ЕГН ********** с бащата И.И.К., с ЕГН **********, както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца (с преспиване) от 10.00 ч, в събота до 17.00 ч. в неделя, един месец през лятото, който да не съвпада с периода на платен годишен отпуск на майката, както и всеки път, когато бъде постигнато съгласие между родителите за това, като детето следва да бъде вземано и връщано от жилището, което обитават с майката.

Осъжда И.И.К., с ЕГН ********** ***, да плаща на детето В. И. К., с ЕГН **********, чрез нейната майка и законен представител И.В. А., с ЕГН **********, месечна издръжка в размер на 200 лева (двеста лева), считано от 01.04.2017 г., с падеж до 5-то число на месеца за който се дължи, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, водещи до изменението й или прекратяването й,

Разноските остават за страните така както са направени.

Осъжда И.И.К., с ЕГН ********** ***, да плати в полза на Държавата, към бюджета на съдебната власт, по сметка на РС Шумен с IBAN ***, при ТБ „Алианц България“ АД – Шумен, държавна такса по споразумението в частта относно издръжката на детето в размер на 144.00 лева (сто четиридесет и четири лева), определен съгласно чл. 7, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК,

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Районен съдия: