Р Е Ш Е Н И Е

 

283/12.5.2017г.,        Град Шумен

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

Шуменският районен съд                                       седми  състав

На 11 (единадесети) май                                          Година 2017

В публично съдебно заседание, в следния състав:

                                                     Председател Теодора Йорданова- Момова

Секретар Е. П.,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 742 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:  

         Предявен е иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

         В исковата си молба ищецът Н.Х.Х. твърди, че с ответницата А.М.Х. са съпрузи от 13.10.1987 година. По време на брака си имали родено едно дете, което починало. След като детето им починало, през 1989 г. съпрузите се разделили и оттогава двамата не поддържали връзка помежду си. Ищецът създал ново семейство и дори дълго време не му било известно местонахождението на ответницата. Ищецът моли съда да прекрати брака между страните като дълбоко и непоправимо разстроен. Не предявява претенция за издръжка между бивши съпрузи. Не прави искане за присъждане на направените от него деловодни разноски.

         Ответницата не подава отговор на исковата молба.

         Никоя от страните-съпрузи не прави искане съдът да се произнесе относно вината за разстройството на брака.

         От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност се установи от фактическа страна следното: страните са съпрузи от 13.10.1987 г., когато с акт №***/13.10.1987 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Градище, обл. Шумен сключват граждански брак. Двамата имат родено едно дете –                  Н.Н.Х., понастоящем пълнолетен (видно от служебно изисканите справки от Регистър НБД). Разпитаните в съдебно заседание свидетели Ф.А.Х. и Х.Н. излагат, че страните по делото съжителствали около година-година и половина. След като на деветмесечна възраст починало детето им, те се разделили, като скоро след това ищецът заживял с майката на свид. Х.. От момента на раздялата и понастоящем, съпрузите не поддържали никаква връзка помежду си. Понастоящем, Х. се установил във Федерална република Германия. 

Предвид установеното чрез събраните безпротиворечиви гласни и писмени доказателства, съдът счита, че се доказа липсата на разбирателство, взаимно уважение, привързаност и другарски отношения между съпрузите. Налице е ненормално протичане на брачните отношения, прераснало в настъпилата фактическа раздяла отпреди около близо двадесет години. Предвид изложеното съдът намира, че бракът между страните е дълбоко и непоправимо разстроен, съществува само формално и следва да бъде прекратен.

         По делото следва да бъде определена държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв., която, при непроизнасянето на съда по въпроса за вината за разстройството на брака, на основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, следва да се възложи поравно на страните.

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, предвид непроизнасянето по въпроса за вината, разноските по делото следва да останат в тежест на всяка от страните, така както ги е направила.

         Водим от горното, съдът  

Р   Е   Ш  И :

 

         ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на 13.10.1987 г. с акт №***/13.10.1987 г., съставен от длъжностното лице по гражданското състояние в Кметство Градище, Област Шумен между Н.Х.Х. с ЕГН **********,*** и А.М.Х. с ЕГН **********,***, КАТО ДЪЛБОКО И НЕПОПРАВИМО  РАЗСТРОЕН.

         ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при решаване на делото в размер на 30,00 лв. (тридесет лева).

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА Н.Х.Х. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – 15,00 лв. (петнадесет лева), представляващи съответната му част от държавната такса при решаване на делото.

         На основание чл. 329, ал. 1 от ГПК, ОСЪЖДА А.М.Х. да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на Районен съд – Шумен 15,00 лв. (петнадесет лева), представляващи съответната ѝ част от държавната такса при решаване на делото.

         Решението, на основание чл. 259, ал. 1 от ГПК, може да се обжалва с въззивна жалба, пред Окръжен съд гр. Шумен, в двуседмичен срок от връчването му на страните.

        

                Районен съдия: