Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

205/3.4.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на трети април 2017 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. П.  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 764/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.

Молба от Е.М.А., ЕГН : **********, с адрес *** и А.И.А., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак № ***. на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № *** на *** По време на брака си имали родени две деца – малолетни. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителката, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителя.

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 201,60 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

 

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на 01.05.2004г., с акт № *** на Община Шумен, между Е.М.А., ЕГН : **********, с адрес *** и А.И.А., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между Е.М.А., ЕГН : **********, с адрес *** и А.И.А., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

1. Родителските права по отношение на двете родени от брака ни ненавършили пълнолетие деца – М. А.А. с ЕГН **********,*** и Г. А.А. с ЕГН **********,*** се предоставят за упражняване на майката Е.М.А..

            2. Бащата А.И.А. има право на лични отношения с децата М. А.А. с ЕГН ********** и Г. А.А. с ЕГН **********, като ги вижда или взема при себе си всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 9.00 часа в събота до 17.00 часа в неделя, както и веднъж годишно през лятото за период от 20 (двадесет) календарни дни, който период да не съвпада с годишния платен отпуск на майката и когато здравословното състояние на децата и ангажиментите им, свързани с учебната дейност и извънкласните форми на обучение позволяват това, както и по време на национални празници и лични празници на децата и бащата по начин, допълнително уговорен между двамата родители.

         3. Бащата А.И.А. се задължава да заплаща на ненавършилите пълнолетие деца чрез тяхната майка и законен представител Е.М.А., месечна издръжка, както следва : за детето М. А.А. с ЕГН ********** - месечна издръжка в размер на 150.00 (сто и петдесет) дева месечно, считано от датата на подписване на настоящото споразумение до настъпване на законни причини, водещи до изменение или прекратяване правото на издръжка. Издръжките за М. А.А. ще бъдат плащани до 5-то (пето) число на месеца, за който се дължат, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска. За детето Г. А.А. с ЕГН ********** - месечна издръжка в размер на 130.00 (сто и тридесет) лева месечно считано от датата на подписва на настоящото споразумение до настъпване на законни причини, водещи до изменение или прекратяване правото на издръжка. Издръжките за Г. А.А. ще бъдат плащани до 5-то (пето) число на месеца, за който се дължат, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска. Всички дължими издръжки за двете деца следва да бъдат превеждани в уговорените по-горе срокове по следната банкова сметка: ***- ***, при Банка „ОББ” АД, титуляр на сметката: Е.М.А..

          4. Семейното жилище – апартамент, находящ се в град Шумен, ул. ***, представляващ съгласно Кадастралната карта и кадастралните регистри на град Шумен самостоятелен обект е идентификатор ***, се предоставя за ползване на майката Е.М.А. и двете малолетни деца М.А.А. и Г. А.  А..

            5. Нямаме взаимни претенции към притежаваните от нас банкови сметки, а всеки от нас се задължава лично да обслужва и погасява собствените си кредити, които другият съпруг не е подписал като солидарен длъжник или поръчител.

          6. Нямаме регистрирани търговски дружества в Република България, както и претенции към притежавани акции и дялове в търговски дружества.

          7. След прекратяване на брака Е.М.А. ще възстанови предбрачното си фамилно име А..

          8. След прекратяване на брака не си дължим издръжка едни на друг.

          9. Разноските по настоящото дело се поемат от всяка от страните така, както ги е направила.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА А.И.А., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

 

ОСЪЖДА А.И.А., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 201,60 лева държавна такса по споразумението за издръжка.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: