Р Е Ш Е Н И Е

 

217/10.4.2017г.                       Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, осми  състав

На четвърти април, през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                            Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Прокурор:

Като разгледа докладваното от районния съдия

ГД №793 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            В молбата си до съда, Г.В.Р.,ЕГН ********** адрес: *** ,чрез адв. С. С. при ШАК и А.И.Р.,ЕГН **********, адрес: ***, чрез процесуален представител адв. Р. П. от ШАК, с правно основание чл. 50 от СК излагат, че са съпрузи от *** година. От брака си нямат родени деца.

Твърдят, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака. Представят споразумение по чл. 51, ал. 1 от СК, в което излагат уредените от тях всички лични и имуществени отношения помежду си. Молят съда да постанови решение, с което да допусне развода по взаимно съгласие и да одобри представеното споразумение.В съдебно заседание молителите се явяват лично и всеки от тях потвърждава сериозното си и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства, преценени поотделно и в съвкупност, се установи от фактическа страна следното: молителите са съпрузи от *** година, когато сключват граждански брак, за което бил съставен Акт за граждански брак № ***/*** г., от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен.

Предвид изразеното от молителите сериозно и непоколебимо съгласие за прекратяване на брака и като съобрази, че са налице всички законови предпоставки, съдът намира, че молбата е основателна и разводът следва да бъде допуснат на основание чл. 50 от СК. Представеното от молителите споразумение отговаря на изискванията на чл. 51, ал. 1 от СК, не противоречи на закона,  поради което следва да бъде утвърдено.

            На осн. чл. 6, т. 2 от Тарифата за ДТ по ГПК, по делото следва да бъде определена  окончателна държавна такса при решаване на делото в размер на 40,00лв. От внесената с молбата сума от 40лв., внесена от молителите по равно, съобразно заявеното в съдебно заседание, съдът приспада сумата от 25лв., като първоначална държавна такса, т.е. следва да се довнесат още 25лв. по окончателната държавна такса, които са дължими от  двамата молители по равно , а именно по 12,50 лв. от всеки.   

Предвид гореизложеното и на основание чл. 330, ал. 3 от ГПК, съдът  

Р  Е  Ш  И  :

 

            ПРЕКРАТЯВА гражданския брак, сключен на от *** година , с акт № ***/*** г.,съставен от длъжностното лице по гражданско състояние в Община Шумен, между Г.В.Р.,ЕГН **********,*** и и А.И.Р.,ЕГН **********,адрес: ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ, на основание чл. 50 от СК .

            УТВЪРЖДАВА постигнатото между Г.В.Р.,ЕГН ********** и А.И.Р.,ЕГН **********, споразумение по чл. 51, ал. 1 от Семейния кодекс, както следва:

            След прекратяване на брака, жилището, находящ се на ул.“Д.“№ **,вх. * ет. * ,ап. **, собственост на молителите и придобито от тях в режим на съпружеска имуществена общност, остава за ползване от А.И.Р., ЕГН **********, като Г.В.Р.,ЕГН ********** заявява, че е напуснала жилището и няма претенции относно ползването на този имот.

Жилището –апартамент, находящ се на ул.“Д.“№ **,вх. * ет. * ,ап. **, остава в режим на обикновена съсобственост на молителите .

            В ДЯЛ на А.И.Р.,ЕГН **********, се поставя и става негова изключителна собственост - л.а. С., модел В., рег.№ ***ВА, цвят бордо металик /бежов металик, рама J.**V***, двигател № R.***. Застрахователната стойност на МПС е 600 лв., съгласно удостоверение за застрахователна стойност на МПС №**/ ***г., издадено от „Б.В.И.Г.“, като Г.В.Р.,ЕГН ********** заявява, че е съгласна да не получи парично уравнение за дела си .

ОБЯВЯВА, че за в бъдеще молителите не си дължат взаимно издръжка.

ОБЯВЯВА, че след прекратяване на брака, молителката Г.В.Р.,ЕГН **********, ще възстанови предбрачното си фамилно име П..

Молителите декларират, че движимите вещи са поделили доброволно и извънсъдебно помежду си и нямат взаимни претенции от имуществен характер.

Молителите декларират, че нямат общи влогове ,придобити в резултат на съвместен принос.

Разноските по делото се поемат по равно от молителите .

ОПРЕДЕЛЯ държавна такса при допускане на развода по взаимно съгласие в размер на 40,00 лв.(четиридесет)лева.

ОСЪЖДА Г.В.Р.,ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС, сума в размер на 12,50лв.(дванадесет лева и петдесет ст.), на основание чл. 6 т.3 от Тарифа за ДТ по ГПК.

ОСЪЖДА А.И.Р.,ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 12,50лв. (дванадесет лева и петдесет ст.), на основание чл. 6 т.3 от Тарифа за ДТ по ГПК и да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС на основание чл.7, т.1 от Тарифа за ДТ по ГПК, сума в размер на 12,00 лв.(дванадесет) лева.

Решението, на основание чл. 330, ал. 5 от ГПК, не подлежи на обжалване.  

 

                                                                                          Районен съдия: