Р Е Ш Е Н И Е

 

226/11.4.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На четвърти април                                                 две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                      Председател: Жанет Марчева

Секретар: П.Н.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. №  798 по описа на ШРС за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от Т.Х.Б. с ЕГН ********** и А.Н.Б. с ЕГН ********** и двамата със съдебен адрес ***, чрез адв. С.Е. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителката се явява лично в съдебно заседание, заедно с адв. Е. като поддържа молбата за прекратяване на брака и изложеното в нея споразумение по чл.51 от СК. Молят съда да прекрати брака и да одобри споразумението.

            Молителя, редовно призован не се явява в съдебно заседание, като се излагат уважителни причини, а именно че същия живее и работи трайно в чужбина и се представят доказателства за горното. Съдът е намерил, че не са налице пречки за разглеждане на делото в негово отсъствие, тъй като за него се явява процесуален представител с изрично пълномощно, който в съдебно заседание потвърждава волята му да поиска разтрогване на брака. В този смисъл е и Решение № 164 от 15.05.2013г. на ВКС по гр.д. № 42/2013г. IV г.о., постановено по реда на чл.290 от ГПК.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите били законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 14.08.2011г. в гр.Шумен, за което бил съставен Акт за граждански брак № *** От брака си имали родено едно дете – А. Т.Б., родена на ***г. Споразумели са се относно родителските права, издръжката и местоживеенето на детето. Двамата притежавали общо движима вещ -  лек автомобил, като със споразумението са уредили изцяло имуществените си отношения, както по отношение на автомобила, така и по отношение на кредит, изтеглен през време на брака. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновават следния правен извод:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на детето, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на детето,  поставяне в дял на лекия автомобил, придобит по време на брака, както и  фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на А.Н.Б. и Т.Х.Б. се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса. Съдът констатира, че по делото не са представени доказателства досежно доходите на съпрузите, но доколкото и двамата се намират в трудоспособна възраст, а и не се сочат доказателства за влошено здравословно състояние, то съдът намира, че окончателния размер на дължимата държавна такса в настоящия случай следва да бъде 40 лева. От материалите по делото се установява, че при завеждането му молителят е заплатил сума в размер на 25 лв., поради което останалата част до пълния размер следва да бъде заплатена от молителката. Т.Б. дължи държавна такса върху присъдения размер на издръжката по отношение на детето А.  в размер на 86.40 лева. Молителят дължи държавна такса и върху присъденият негов дял движима вещ – лек автомобил,  в размер на 14 лева, както и 5 лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между Т.Х.Б.  с ЕГН **********  и А.Н.Б. с ЕГН ********** ***,  сключен с Акт за граждански брак № ***, съставен от  длъжностното състояние по гражданско състояние при Община - гр.Шумен,  ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху роденото от брака малолетно дете – А. Т.Б.  с ЕГН ********** се предоставят на майката А.Н.Б. с ЕГН **********,  като местоживеенето на детето е при майката,  на адрес гр.*****;

ІІ. Бащата Т.Х.Б. с ЕГН ********** ще има право на лични контакти с детето всяка първа и трета седмица от месеца от 10.00 часа в събота до 20.00 часа в неделя с преспиване; един месец през  лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск; 4 часа на рождения ден на детето, както и 4 часа на рождения ден на бащата; 4 часа на официални празници; 2 дена през Великденските празници;  всяка четна година на Коледа с преспиване и нечетна година – на Нова година с преспиване; половината от дните на пролетната, зимната и други ваканции от 10.00 часа на първия ден до 18.00 часа на деня на връщане;

ІІІ. Бащата Т.Х.Б. с ЕГН ********** ще заплаща на дъщеря си А. месечна издръжка в размер на 120 лв. (сто и двадесет лева), платима на 20 – то число на месеца, за който се дължи, считано от датата на влизане на съдебното решение в сила, ведно със законната лихва за забава върху всяка просрочена вноска до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка, като сумата ще се изплаща по банков път по сметка на майката;

ІV. СЕМЕЙНОТО ЖИЛИЩЕ находящо се в гр.*****, собственост на трети лица, занапред  ще се ползва от молителя,  като молителката  го е напуснала и няма претенции за ползването му;

V. След прекратяване на брака молителката А.Н.Б. възстановява предбрачното си фамилно име – Е.;

VІ.  В  ДЯЛ на Т.Х.Б. с ЕГН ********** се поставя следната  придобита през време на брака движима вещ: ЛЕК АВТОМОБИЛ  марка “Форд“ модел “Фокус”  с рама № WF0AXXGCDAXE09382,  двигател № XE09382  и с ДК № Н 86 72 ВК. По застрахователна оценка стойността на дела е в размер на  700 лв., като молителката не получава парично уравнение за дела си и за в бъдеще няма претенции към молителя.

VIІ. Молителите декларират, че придобитите през време на брака движими вещи са реално поделени;

IІ. Молителите се споразумяват,  че поетото през време на брака задължение към „Сосиете Женерал Експресбанк“ АД по Договор за потребителски кредит в размер на 7 900 лв. за в бъдеще ще бъде изплащан само и единствено от Т.Х.Б. с ЕГН **********;

IX. Страните нямат претенции за издръжка.

X. Направените по делото разноски се разпределят поравно между страните.

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавната такса по делото в размер на 40 (четиридесет) лева.

ОСЪЖДА А.Н.Б. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сума в размер на 15 лв. (петнадесет лева) представляваща държавна такса за делото, както и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

ОСЪЖДА Т.Х.Б. с ЕГН **********  да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС общо сума в размер на 100.40 лв. (сто лева и четиридесет стотинки), включваща сумата от 86.40лв. (осемдесет и шест лева и четиридесет стотинки) държавна такса върху присъдения размер на издръжката, както и 14 лв. (четиринадесет лева) държавна такса върху присъденият му в дял лек автомобил и 5 (пет) лева държавна такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.   

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.                                                          

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: