Р Е Ш Е Н И Е

 

247/24.4.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд                                                                          десети състав

На осемнадесети април                                         две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                     Председател: Жанет Марчева

Секретар: Ил.Д.  

Като разгледа докладваното от районния съдия

Гр.д. № 983 по описа на ШРС за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното:  

            Производството е образувано на основание чл.330 от ГПК, във вр. с чл.50 от Семейния кодекс.

            Депозирана е молба от И.К.В.  с ЕГН ********** ***, чрез адв. К.Д. от ШАК и С.В.В. с ЕГН **********,***, чрез адв. Р.М. от ШАК, в която излагат, че са постигнали сериозно и непоколебимо съгласие бракът им да бъде прекратен, както и че са постигнали споразумение относно личните и имуществените отношения между тях.  Молят съда да постанови решение, с което да прекрати сключения между тях брак по взаимно съгласие и да утвърди постигнатото споразумение.

            Молителката се явява лично в съдебно заседание, заедно с упълномощения си адвокат – адв. К.Д. от ШАК. Моли се споразумението да бъде утвърдено от съда.

            Молителят се явява лично в съдебно заседание, заедно с редовно преупълномощения адвокат – адв. П. А. от ШАК, като молят да се постанови съдебно решение, с което брака бъде прекратен и бъде утвърдено постигнатото между страните споразумение.

            ШРС след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

Молителите С.В. и И.В. са законни съпрузи, като гражданският брак между тях бил сключен на 24.05.2004г. в с. Янково, общ. Смядово, за което бил съставен Акт за граждански брак № 01/24.05.2004г. От брака си имат родени две деца – Г. С. В., роден на ***г. и М. С. В., родена на ***г. Споразумели са се относно родителските права, издръжката и местоживеенето на децата. В молбата заявяват, че са постигнали непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си, поради формалното му съществуване.  

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото доказателства и обосновава следните правни изводи:

От материалите по делото и от изявленията на страните направени, както в депозираната молба, а така също и в съдебно заседание се установява по безспорен начин, че двамата са постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие да прекратят брака си с развод. Постигнали са споразумение, в което уреждат всички лични и имуществени отношения помежду си, а именно: относно местоживеенето на децата, относно упражняването на родителските права, личните отношения и издръжката на децата,  ползването на семейното жилище и фамилното име на жената. В този смисъл съдът намира, че постигнатото между тях споразумение, уреждащо последиците от прекратяване на брака,  е пълно, не противоречи на закона и добрите нрави и следва да бъде утвърдено от съда.

Поради изложеното, съдът намира, че молбата на молителите се явява основателна и следва да бъде уважена, като съдът следва да допусне прекратяване на брака между страните с развод по взаимно съгласие и да утвърди депозираното от тях споразумение по чл.51 от СК.

На основание разпоредбата на чл.329, ал.1 от ГПК съдът с решението си следва да определи окончателен размер на дължимата държавна такса при допускане на развода, която следва да бъде 40 лева, като предвид липсата на изрична договорка за разходите по делото, то останалата част следва да бъде заплатена от двамата молители поравно. В същото време и двамата дължат държавна такса върху присъдените размери на издръжката по отношение на децата, която е  в размер на по 82.80 лв. за всеки от тях.

Водим от горното, на основание чл.330, ал.3 от ГПК, във вр. с чл.51, ал.1 и ал.2 от СК, във връзка с чл.50 от СК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

  

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак между С.В.В.  с ЕГН ********** и И.К.В. с ЕГН ********** ***,  сключен с Акт за граждански брак № 01/24.05.2004 г., съставен от длъжностно лице по гражданско състояние при Кметство с. Янково, Община Смядово от ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ НА СЪПРУЗИТЕ.

УТВЪРЖДАВА постигнатото между молителите споразумение в следния смисъл:

І. Родителските права върху роденото от брака дете Г. С. В. с ЕГН ********** се предоставят на майката И.К.В. с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е на адрес гр.Шумен, ул.“***“ № 68, вх.Б, ет.2, ап.31.

ІІ. Бащата С.В.В. с ЕГН ********** има право на лични контакти с детето Г. всяка първа и трета  събота и неделя от месеца от 09.00 часа в събота до  18.00 часа в неделя с преспиване, като бащата взема и връща детето от адреса на местоживеенето му, както и по тридесет дена през лятото, когато майката не е в платен годишен отпуск и по пет дена през Коледните, Новогодишните и Великденските празници;

ІІІ. Бащата С.В.В. с ЕГН ********** ще заплаща на малолетния Г. С. В. с ЕГН **********  месечна издръжка в размер на 115 лв. (сто и петнадесет лева), чрез неговата майка и законен представител И.К.В. с ЕГН **********, платима до десето число на месеца, за който се дължи,  ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска, считано от влизане на решението в сила  до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка към малолетното дете;

IV. Родителските права върху роденото от брака дете М. С. В.   с ЕГН ********** се предоставят на бащата С.В.В. с ЕГН **********, като местоживеенето на детето е на адрес с. Ивански, общ. Шумен, ул.“***“  № 4;

V. Майката И.К.В. с ЕГН ********** има право на лични контакти с детето М., всяка втора и четвърта събота и неделя от месеца от 09.00 часа в събота до 18.00 часа в неделя с преспиване, като майката взема и връща детето от адреса на местоживеенето му, както и по тридесет дена през лятото, когато бащата не е в платен годишен отпуск и по пет дена през Коледните, Новогодишните и Великденските празници;  

 

VI. Майката И.К.В. с ЕГН ********** ще заплаща на малолетната М. С. В.   с ЕГН **********  месечна издръжка в размер на 115 лв. (сто и петнадесет лева), чрез нейния баща и законен представител С.В.В. с ЕГН **********, платима до десето число на месеца, за който се дължи, чрез нейната майка и законен представител,  ведно със законната лихва върху всяка просрочена издръжка, считано от влизане на решението в сила  до настъпването на законна причина, изменяща или прекратяваща правото на издръжка;

VII. Семейното жилище,  находящо се в с. Ивански, общ. Шумен, ул.“***“ № 4, се предоставя за ползване на молителя, като същото е напуснато от молителката и тя няма претенции за ползването му;

VIII. След прекратяване на брака съпрузите нямат претенции за заплащане на издръжка един към друг;

IX. След прекратяване на брака молителката възстановява предбрачното си фамилно име  И.;

Х. Страните декларират, че не притежават недвижими имоти, придобити по време на брака и нямат имуществени претенции един спрямо друг. Не притежават парични влогове, компенсаторни инструменти, облигации или други ценни книжа. Нямат претенции относно поставяне в дял на личното имущество на другия на основание чл.28 от СК.  Всички движими вещи, придобити по време на брака са поделени извънсъдебно;

XI. Страните декларират, че  отпуснатия кредит за текущо потребление  от „Алфа Банк“ АД – клон Шумен с Договор за потребителски кредит № CL 203484 от 19.06.2015г. с кредитополучател И.К.В. с ЕГН ********** се поема изцяло от нея, като остатъка от дължимите месечни вноски, включително и евентуалните суми, като лихви и наказателни такси се изплащат за в бъдеще от нея;

XII. Страните декларират, че  отпуснатия кредит за текущо потребление  от „Банка ДСК“ ЕАД – клон Шумен с Договор за потребителски кредит от 20.12.2016г. с кредитополучател С.В.В. с ЕГН ********** се поема изцяло от него, като остатъка от дължимите месечни вноски, включително и евентуалните суми, като лихви и наказателни такси се изплащат за в бъдеще от него;

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса по делото в размер на 65 (шестдесет и пет лева), от които е внесена държавна такса 25 лева.

ОСЪЖДА С.В.В. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от 20 лв. (двадесет лева), представляваща държавна такса за допускане на развода по взаимно съгласие, както и сумата от  82.80 лв. (осемдесет и два лева и осемдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката, както и 5 (пет) лева  такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

ОСЪЖДА И.К.В. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ШРС сумата от 20 лв. (двадесет лева), представляваща държавна такса за допускане на развода по взаимно съгласие, както и сумата от  82.80 лв. (осемдесет и два лева и осемдесет стотинки), представляваща държавна такса върху присъдения размер на издръжката, както и 5 (пет) лева  такса в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.  

            Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: