Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

 

287/16.5.2017г. , гр. Шумен

Шуменският районен съд, XIІІ състав

на петнадесети май 2017 година

в публично заседание, в следния състав:  

Председател: К. Колешански

Секретар: А. Пушевска  

като разгледа докладваното от съдията ГД № 992/2017г. по описа на ШРС, за да се произнесе, взе предвид следното:  

Производство по чл. 50 от СК.

Молба от М.П.Р., ЕГН : **********, с адрес *** и Ю.В.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, твърдящи, че са законни съпрузи. Постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си. Представят споразумение по смисъла на чл. 51 от СК, което поддържат. Молят съда да постанови решение, по силата на което да прекрати брака им и одобри представеното споразумение, с което са уредили всички лични и имуществени отношения помежду си.

В съдебното заседание и двамата молители потвърдиха, пред съда, желанието си, за прекратяване на брака.

От събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени по отделно и в съвкупност, се установи следното, от фактическа страна:

Видно от представеното по делото копие на удостоверение за сключен граждански брак № ***. на Община Шумен, молителите са законни съпрузи, сключили граждански брак с акт № *** на ***.. По време на брака си имали родено едно дете – непълнолетно. Двамата молители постигнали сериозно и непоколебимо взаимно съгласие за прекратяване на брака си, което потвърдиха и пред съда. Ето защо съдът намира, че бракът им следва да се прекрати, без да се издирват мотивите за това.

С представеното по смисъла на чл. 51 от СК споразумение молителите са уредили посочените в разпоредбата последици на развода. Така представеното споразумение не противоречи на закона, поради което и следва да бъде утвърдено.

Определя окончателна държавна такса по брачния иск, в размер на 50 лева, от които 25 лева внесени от молителя, при завеждане на делото, а останалите следва да се внесат от молителката.

Определя държавна такса по споразумението за издръжка в размер на 144 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от молителя.

Определя държавна такса по споразумението за имуществените отношения, в размер на 77 лева, които да се заплатят по сметка на ШРС от страните както следва : М.П.Р. – 41 лева и Ю.В.Р. – 36 лева.

Водим от горното, и на основание чл. 50 – 51 от СК и чл. 330 от ГПК, съдът

Р Е Ш И :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданският брак, сключен на ***., с акт № *** на Община Шумен, между М.П.Р., ЕГН : **********, с адрес *** и Ю.В.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, ПО ВЗАИМНО СЪГЛАСИЕ.

 

УТВЪРЖДАВА постигнатото между М.П.Р., ЕГН : **********, с адрес *** и Ю.В.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, споразумение, по чл. 51 от СК, а именно :

I.     Упражняването на родителските права върху роденото от брака дете Д. М. Р. с ЕГН : **********, родена на ***г., се предоставят на майката Ю.В.Р. с ЕГН **********.

    

II.    Детето ще живее с майката на адрес: гр.Шумен, ул.  „***.

III.    На бащата М.П.Р. с ЕГН : ********** се определя режим на лични контакти с детето Д.М.Р. с ЕГН : **********, родена на ***г., както следва: всяка първа и трета събота и неделя от месеца от 09,00 часа в събота до 18.00 часа в неделя с преспиване, както и 15 дни през лятото, когато майката не е в отпуск.

 

IV.  Бащата М.П.Р. с ЕГН : ********** се задължава да заплаща на Д.М.Р. с ЕГН : **********, родена на ***г., месечна издръжка в размер на 200 лв. /двеста/ лева, чрез майката Ю.В.Р. и по нейна банкова сметка, ***-то число на месеца, считано от постановяване на решението за развод, ведно със законната лихва за всяка просрочена вноска, до настъпване на обстоятелства, вадещи до изменение или прекратяване.

V.   Придобитите по време на брака МПС се поделят между страните както следва:

[1].В дал на М.П.Р. с ЕГН : **********, се поставя и същия става изключителен собственик на:

 

ЛЕК АВТОМОБИЛ , марка АУДИ А 6 АВАНТ, рег. ***, рама ****, двигател № ***.

Застрахователната стойност на автомобила е 1000 лв.-/хиляда лева/, по Удостоверение от 10.03.2017г. на ЗАД Армеец Шумен.

ЛЕК АВТОМОБИЛ , марка АУДИ А 3, рег. ***, рама № ***, двигател № БЕЗ НОМЕР.

Застрахователната стойност на автомобила е 500 лв./петстотин лева/, по Удостоверение от 10.03.2017г. на ЗАД Армеец Шумен,

ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ, марка ИВЕКО ДЕЙЛИ, рег.№  ***, рама № ***, двигател 3438884.

Застрахователната стойност на автомобила е 50 лв.-/петдесет лева/, по Удостоверение от 16.03.2017г. на ЗАД Армеец Шумен.

ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ, марка ОПЕЛ МОВАНО, рег.№ ***, рама ***, двигател ***.

Застрахователната стойност на автомобила е 500 лв.-/петстотин лева/, по Удостоверение от 10.03.2017г, на ЗАД Армеец Шумен.

2. В дял на Ю.В.Р. с ЕГН **********, се поставя и същата става изключителен собственик на:

ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ, марка ФОЛКСВАГЕН ЛТ 35, рег.№ ***, рама № ***, двигател ***.

Застрахователната стойност на автомобила е 500 лв.-/петстотин лева/, по Удостоверение от 10.03.2017г. на ЗАД Армеец Шумен.

ТОВАРЕН АВТОМОБИЛ, марка МЕРЦЕДЕС 814, рег.№ ***, рама № ***, двигател ***.

Застрахователната стойност на автомобила е 1000 лв./хиляда лева/, по Удостоверение от 10.03.2017г, на ЗАД Армеец Шумен.

ЛЕК АВТОМОБИЛ , марка БМВ 318 И, рег. № ***, рама № ***, двигател ***.

Застрахователната стойност на автомобила е 300 лв.-/триста лева/, по Удостоверение от 10.03.2017г. на ЗАД Армеец Шумен.             

Страните не притежават други движими вещи в съпружеска имуществена общност, подлежащи на делба и нямат взаимни претенции от имуществен характер. След раздялата всеки е получил всички свои лични движими вещи  

VI.         Страните се съгласяваме след прекратяването на брака съпругата Ю.В.Р. да възстанови предбрачното си фамилно име – Е.

 

VII.    Съпрузите не си дължат издръжка един на друг.

VIII.      Разноските по бракоразводното дело остават за страните направили.

IX.         Семейното жилище  е с адрес гр. Шумен, ул.*** ще се ползва от съпругата.  Същото е напуснато  от  М.П.Р. и след прекратяване на брака ще се полза от майката с детето.

 

ОПРЕДЕЛЯ окончателна държавна такса, по молбата, в размер на 50 лв. (петдесет лева), като ОСЪЖДА М.П.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС, сумата от 25 лева.

 

ОСЪЖДА М.П.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 144 лева държавна такса по споразумението за издръжка.

 

ОСЪЖДА М.П.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 41 лева държавна такса по споразумението за имуществените отношения.

 

ОСЪЖДА Ю.В.Р., ЕГН : **********, с адрес ***, да заплати по сметка на ШРС сумата от 36 лева държавна такса по споразумението за имуществените отношения.

 

Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

                                                

                                                          РАЙОНЕН СЪДИЯ: