О П Р Е Д Е Л Е Н И Е               617/14.3.2017г.

 

Шуменският районен съд                                                                               десети състав

На четиринадесети март                                           две хиляди и седемнадесета година

В закрито заседание                                                          Председател: Жанет Марчева     

Като разгледа докладваното от съдията-докладчик

Гр.д. № 219 по описа за 2017 г.

За да се произнесе взе предвид следното: 

Предявена е жалба от малолетните Д. Д. П. с ЕГН ********** и Д. Д. П. с ЕГН **********, чрез В.Д.П. с ЕГН ********** в качеството й на тяхна майка и законен представител с адрес гр.Ш* срещу частичен мълчалив отказ на Директора на Областна Дирекция „Земеделие“ – гр.Шумен по подадено Заявление № 135 от 09.12.2016г. В исковата молба се формулира петитум с искане за отмяна на частичния мълчалив отказ на Директора на ОД „Земеделие“ Шумен за пълното възстановяване на сума в размер на 203.02 лв. по Заявление № 135/09.12.2016г.

На основание Закона за изменение и допълнение на АПК (ДВ, бр. 39 от 2011 г.), § 19, ал.1 индивидуалните административни актове по ЗСПЗЗ и правилника за прилагането му и отказите за издаването им, с изключение на тези, издадени от Министъра на земеделието и храните, могат да се обжалват пред районния съд по местонахождение на имота по реда на АПК в изрично визираните срокове.  Поради което ШРС е компетентния съд, пред който следва да бъде образувано производството.

По допустимостта на жалбата по отношение на Д. Д. П.:  Видно от представените доказателства искане до органа е отправило единствено лицето Д. Д. П., чрез Д. Д. П.. Доколкото няма заявено искане от жалбоподателя Дилян Пенчев до административния орган, същият не е активно легитимиран да обжалва и мълчалив отказ на този орган. Поради това жалбата при липса на правен интерес съгласно чл. 159, т. 4 АПК е процесуално недопустима. Правният интерес е абсолютно необходима процесуална предпоставка за допустимостта на съдебно обжалване и за него съдът следи служебно. Интерес от съдебно обжалване притежават само онези лица, по отношение на които актът нарушава техни права или законни интереси. В случая няма изобщо доказателства за сезиране на органа от страна на жалбоподателя. Поради това е производството по отношение на този жалбоподател следва да бъде прекратено.

Водим от горното и на основание чл.159, ал.1, т.4 от АПК, съдът

                                                      

ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. № 219/2017г. по описа на ШРС, само по отношение на Д. Д. П. с ЕГН **********, поради липса на правен интерес от оспорване.

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШАС в седемдневен срок от съобщаване на страните.

 

                                                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: