О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

718/23.3.2017г. ,           гр.Шумен 

Шуменският районен съд, единадесети състав

На двадесет  и трети март през две хиляди и седемнадесета година

В закрито заседание  в следния състав:

Председател: Ростислава Георгиева     

Като разгледа докладваното от съдията-докладчик

ГД  №387 по описа за 2017 год.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от ЕТ „М. И.-П. 94“, с ЕИК127024044, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, ул.“Марин Дринов” №3а, представлявано от М. Х. И., чрез адв.Р. С. от ШАК срещу “ЕНЕРГО-ПРО МРЕЖИ” АД, с ЕИК104518621, със седалище и адрес на управление: гр.Варна, район Владислав Варненчик, Варна Тауърс-Е, бул. „Владислав Варненчик“ №258, представлявано заедно от които и да е двама от Н. Й. Н., К. Т. И. и Р. Г. Л..

В срока за отговор по чл.131, ал.1 от ГПК от страна на ответниците по делото е направено възражение за местна подсъдност, като молят делото да бъде изпратено за разглеждане на Районен съд Варна. Съгласно общата местна подсъдност, посочена в разпоредбата на чл.105 от ГПК искът се предявява пред съда, в района на който е постоянния адрес или седалището на ответника.  Видно от материалите по делото и от изготвената служебна справка от търговския регистър ответното дружество е със седалище в гр.Варна, поради което настоящият състав намира, че компетентен да разгледа делото е Районен съд Варна.

Ето защо, с оглед на гореизложеното и с оглед на направеното възражение за местна подсъдност, съдът намира, че съдебното производство по ГД №387/2017 год. по описа на ШРС следва да бъде прекратено, а делото следва да бъде изпратено на РС Варна.

Поради изложеното и на основание на основание чл.118, ал.2 от ГПК, във вр. с чл.105 от ГПК, съдът

 

                                                       ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по ГД №387/2017 год. по описа на Шуменски районен съд и ИЗПРАЩА делото на Районен съд Варна по компетентност. 

На основание чл.121 от ГПК определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от съобщаване на страните.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: