О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

825/3.4.2017г. ,             Град Шумен

Шуменският районен съд                                                            седми  състав

На 03 (трети) април                                                                       Година 2017

В закрито съдебно заседание, в следния състав:

                                                                       Председател Теодора Йорданова-Момова

Секретар . . . . . . . . . . . . . . . .,

Прокурор . . . . . . . . . . . . . . .,

като разгледа докладваното от съдия Т. Йорданова-Момова

гражданско дело номер 857 по описа за 2017 година,

за да се произнесе, взе предвид следното:

            Производство по § 1 от ЗР на ЗЗДН вр. чл. 232 от ГПК.

            Като взе предвид депозираната от ищците молба вх. № 4797/03.04.2017 г. за оттегляне на молбата с правно основание чл. 8, т. 1 от ЗЗДН, съдът констатира, че са налице предпоставките на чл. 232 от ГПК за прекратяване на производството, приложими на основание § 1 от ЗР на ЗЗДН.

            На основание § 1 от ЗР на ЗЗДН вр. чл. 81 от ГПК, при прекратяване на производството съдът следва да се произнесе по въпросите за разноските по делото. Следва да бъде решен и въпросът за държавната такса по молбата за защита и пререшен въпросът за възлагане на държавните такси за издаването на заповедта за незабавна защита. Присъждане на разноски по делото не се претендира от никоя от страните, поради което съдът не дължи произнасяне. Като съобрази степента на нормативните актове, които уреждат въпроса за държавната такса, съдът приема, че такава по молбата, въз основа на която е образувано настоящото дело не се дължи. Законът, в чл. 11, ал. 2 (ЗЗДН) предвижда, че държавна такса се възлага единствено в случай, че съдът издаде заповед за защита от домашно насилие. В настоящото производство, поради оттегляне на молбата, производството следва да бъде прекратено преди издаване на заповед за защита (но, в хипотезата, че е поискано и е издавана заповед за незабавна защита). Ето защо, съдът, съобразявайки и прилагайки законовата разпоредба по чл. 11, ал. 2 от ЗЗДН, не следва да прилага тази по чл. 16 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК (която е издадена въз основа на нормативен акт от по-ниска степен по смисъла на чл. 15 от ЗНА). При този извод, при прекратяване на производството, държавна такса по молбата по чл. 8 от ЗЗДН, въз основа на която е образувано настоящото дело не се дължи и поради това не следва да бъде присъждана с настоящия приключващ делото в първоинстанционния ШРС съдебен акт.

            Относно присъдената вече в тежест на извършителя държавна такса за издаване на заповедта за незабавна защита от 29.03.2017 г.: цитираната по-горе разпоредба на чл. 11 от ЗЗДН (в хипотезата ѝ по ал. 3) предвижда, че при отказ за издаване или при отмяна на заповедта, държавната такса и разноските по делото се заплащат от молителя. Тази разпоредба следва бъде приложена в настоящия случай по аналогия (на осн. чл. 46, ал. 2, пр. 1 от ЗНА). Ето защо, на основание чл. 253 от ГПК, вследствие на изменение на обстоятелствата, определение № 790/29.03.2017 г., постановено по настоящото дело следва да бъде изменено в частта му за възлагане на държавната такса за издаване на заповедта за незабавна защита (5,00 лв. – срещу извършителя), като на осн. чл. 46, ал. 2, пр. 1 от ЗНА по арг. от чл. 11, ал. 3 от ЗЗДН, същата следва да бъде заплатена от молителя Г.М., вместо от извършителя.

            Водим от горното, съдът  

О  П  Р  Е  Д  Е  Л  И :

 

            На основание § 1 от ЗР на ЗЗДН вр. чл. 232 от ГПК, ПРЕКРАТЯВА производството по гр. д. № 857/2017 г. по описа на Районен съд – Шумен, образувано по молба на Г.С.М. с ЕГН ********** и Й.Д.М. с ЕГН **********, действащ със съгласието на своя родител и законен представител Г.М.,*** срещу Д.С.М. с ЕГН **********, с адрес: ***, с искане за защита от домашно насилие, извършено на 27.03.2017 г., ПОРАДИ ОТТЕГЛЯНЕ НА МОЛБАТА.

            ОБЯВЯВА, че с влизане в сила на настоящото определение, се прекратява действието на заповед за незабавна защита от домашно насилие от 29.03.2017 г., издадена въз основа на определение № 790/29.03.2017 г. по гр.д. № 857/2017 г. по описа на Районен съд – Шумен.

            На основание чл. 253 от ГПК и чл. 46, ал. 2, пр. 1 от ЗНА по арг. от чл. 11, ал. 3 от ЗЗДН, ИЗМЕНЯ вследствие на изменение на обстоятелствата, определение № 790/29.03.2017 г., постановено по настоящото дело, В ЧАСТТА МУ за възлагане на държавната такса за издаването на заповедта за незабавна защита, вместо което постановява: ОСЪЖДА Г.С.М. с ЕГН ********** да заплати в полза на бюджета на съдебната власт, по сметка на ШРС държавна такса за издаването на заповедта за незабавна защита по настоящото дело в размер на 05,00 лв. (пет лева).

            Препис от настоящото определение ДА СЕ ВРЪЧИ на всяка от страните.

            Определението, в частта му за прекратяване на производството и за възлагане на държавната такса, може да се обжалва от всяка от страните, с частна жалба, пред Шуменски окръжен съд, в 1-седмичен срок, считано от връчване на преписа.

            В деня на влизане в сила на настоящото определение, заверен препис от него ДА СЕ ИЗПРАТИ на РУ  гр. Шумен – за сведение.  

 

                                                                                  Районен съдия: