О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1656/14.7.2017г. , Гр.Шумен,

 

Шуменският районен съд, в закрито заседание на четиринадесети юли през две хиляди и седемнадесета година в състав:

РАЙОНЕН СЪДИЯ: Б. Бойн

В срока за решаване на делото, съдът констатира следното:

            Гр.д.№959/2017г. по описа на ШРС е образувано по повод предявени обективно съединени установителни искове с правно основание чл.415 ал.1, във връзка с чл.422 от ГПК, във връзка с чл. 124, ал. 1 от ГПК и чл.86 от ЗЗД от “Кариера Драгоево“ АД, ЕИК:***, със седалище и адрес на управление - с. Лозево, общ. Шумен, ул. Август Попов №26, представлявано от П. Д. А., ЕГН ********** срещу “Билдинг строй експрес” ЕООД с ЕИК ***, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, местност "Смесе"- Автошкола, представлявано от Т. И.. Ищецът сочи, че ответникът бил задължен към него по данъчни фактури, с оглед на което същият се снабдил със Заповед за изпълнение, издадена по ч. гр. д. №***/2017 г. по описа на ШРС. В срока по чл.412 ал.2 от ГПК ответникът възразил и не е оттеглил възражението си, поради което за ищеца е възникнал правен интерес от предявяване на настоящите искове, за да не бъде обезсилена издадената заповед. С Определение от 31.05.2017 г., съдът е указал на ищеца да уточни по надлежен ред с допълнителна молба иска си като премине от осъдителен към установителен иск, което не е направено в срока, както и в проведеното открито съдебно заседание.

            Една от абсолютните процесуални предпоставки за наличието на правото на иск, за които съдът следи служебно в хода на цялото съдебно производство е интересът от търсената защита. В настоящия казус ищецът няма правен интерес от постановяване на решение срещу ответника, с което да бъде осъден същият да му плати претендираните суми, за които се е снабдил със Заповед за изпълнение на парично задължение.

Предвид гореизложеното съдът намира, че на основание чл.129 ал.4, във връзка с чл. 130 от ГПК производството по делото следва да бъде прекратено.

Водим от горното  

О П Р Е Д Е Л И:

 

            ПРЕКРАТЯВА производството по гр.д. №959/2017 г. по описа на Шуменски районен съд, като недопустимо.

            

Определението подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд - гр.Шумен в 1- седмичен срок от уведомяване на страните.  

                                                                                       

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: