О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

1408/15.6.2017г. ,       гр.Шумен

Шуменският районен съд, единадесети състав

На петнадесети юни през две хиляди и седемнадесета година

В закрито заседание  в следния състав:

Председател: Ростислава Георгиева     

Като разгледа докладваното от съдията-докладчик

ГД  №989 по описа за 2017 год.

За да се произнесе взе предвид следното:

Производството по настоящото дело е образувано по искова молба от „КРАЛЕВИ-2005“ ООД, гр.Шумен, с ЕИК127586019, със седалище и адрес на управление: гр.Шумен, бул.“Преслав“ №80, представлявано от Р. К. К., чрез пълномощника: адв.Г. Б. от ШАК срещу “ТЕЛЕНОР БЪЛГАРИЯ” ЕАД, с ЕИК130460283, със седалище и адрес на управление: гр.София, ж.к.Младост 4, Бизнес Парк София, сграда 6, представлявано от М. П. Ф.. 

В срока за отговор по чл.131, ал.1 от ГПК от страна на ответното дружество е направено възражение за местна подсъдност, като молят делото да бъде изпратено за разглеждане на Районен съд София. Съгласно общата местна подсъдност, посочена в разпоредбата на чл.105 от ГПК искът се предявява пред съда, в района на който е постоянния адрес или седалището на ответника, а съгласно разпоредбата на чл.108, ал.1 от ГПК искове срещу държавни учреждения и юридически лица се предявяват пред съда, в чийто район се намира тяхното управление или седалище.  Видно от материалите по делото и от изготвената служебна справка от търговския регистър ответното дружество е със седалище в гр.София, поради което настоящият състав намира, че компетентен да разгледа делото е Районен съд София.

В настоящия случай не може да намери приложение специалната подсъдност, визирана в разпоредбата на чл.113 от ГПК, доколкото ищцовото дружество няма качеството на потребител по смисъла на § 13, т.1 от Закона за защита на потребителите.

Ето защо, с оглед на гореизложеното и с оглед на направеното възражение за местна подсъдност, съдът намира, че съдебното производство по ГД №989/2017 год. по описа на ШРС следва да бъде прекратено, а делото следва да бъде изпратено на РС София.

Поради изложеното и на основание на основание чл.118, ал.2 от ГПК, във вр. с чл.105 от ГПК, във вр. с чл.108, ал.1 от ГПК,съдът

 

                                                       ОПРЕДЕЛИ:

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по ГД №989/2017 год. по описа на Шуменски районен съд и ИЗПРАЩА делото на Районен съд София по компетентност. 

На основание чл.121 от ГПК определението подлежи на обжалване с частна жалба пред ШОС в едноседмичен срок от съобщаване на страните.

 

                                                                                  РАЙОНЕН СЪДИЯ: