Р Е Ш Е Н И Е

 

67/1.2.2017г.         гр.Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

Шуменският районен съд, осми  състав

На тридесет и първи януари       през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:  

                                                                                  Председател: Валентина Тонева

Секретар: Й.К.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВАНД № 41 по описа на ШРС за 2017г.,

За да се произнесе взе предвид следното:            

Настоящото производство е образувано на основание чл.59 и сл. от ЗАНН.

Обжалвано е  НП № 27-000123 от 14.12.2016г., от Директора на Дирекция „Инспекция по труда ” гр. Шумен , с което на основание чл.416, ал.5 вр. чл.415в, ал.1 от КТ на „ДЕКО ПЛАТРЕ“ ЕООД с ЕИК 203894529,седалище и адрес на управление  гр. Шумен,ул.“Бачо Киро“ №5,ет.2 представлявано от И.О. роден на ***г в р.Франция,  в качеството му на работодател   е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 250 лева за нарушение по чл.52 от ЗЗБУТ вр. чл.2, ал.1 от Наредба за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука”.

Дружеството жалбоподател, чрез  пълномощника адв.Д. при ШАК,   моли  да бъде намален размера на санкцията от 250 лв на  100лв. В съдебно заседание   се явява  адв.Д. при ШАК като конкретизира, че желае алтернативно да бъде отменено НП или да бъде намален размера на санкцията от 250 лв на 100лв.

            Процесуалният представител на Дирекция “Инспекция по труда” - гр. Шумен административно-наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление. В съдебно заседание излага съображенията си за това.

      Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима. Разгледана по същество, същата е частично основателна, по следните съображения:

ШРС, след като взе в предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

 На 20.10.2016г. била извършена проверка по спазване на трудовото законодателство от компетентни длъжностни лица към Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен  в офис   на  „ДЕКО ПЛАТРЕ“ ЕООД с ЕИК 203894529,седалище и адрес на управление  гр. Шумен, ул.“Бачо Киро“ №5, ет.2, като на 04.11.2016г. били представени документи в Дирекция “Инспекция по труда” - гр.Шумен.

 В хода на проверката било установено че, работодателят „ДЕКО ПЛАТРЕ“ ЕООД с ЕИК 203894529 гр. Шумен при осъществяване на неговата дейност –строително  монтажни работи  не е изпълнил задължението си  във връзка с осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд с това, че е допуснал до работа  на 04.07.2016г.  без да е застраховал за риска „трудова злополука“, лицето Ф.С.Ф., ЕГН ********** изпълняващо длъжност „мазач“.

Резултатите от проверката са обективирани в Протокол №ПР1642949 за извършена проверка от 15.11.2016г., приложен по делото. В същият  на основание чл. 404 ал.1 , т.1 от КТ са дадени предписания в т. 4 работодателят да застрахова  за риска „трудова злополука“ работниците и служителите  преди допускането им  до работа, като е посочен срок 16.11.2016г. и занапред.

За констатираното нарушение също  на 15.11.2016г. е съставен акт за установяване на административно нарушение № 27-000123, като актосъставителя е посочил, че с горното деяние е нарушена разпоредбата на чл.52 от ЗЗБУТ вр. чл.2, от Наредба за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука”.  Актът е бил съставен в присъствие на пълномощник на дружеството-нарушител, като  не са отразени възражения.

Впоследствие, жалбоподателят    се е възползвал от законното си право и   е депозирал допълнителни възражения в срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН в които е посочил, че  нарушението е отстранено веднага, приложил е доказателство копие от Застрахователна полица № 3607160700000073/16.11.2016г.

 Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление   № 27-000123 от 14.12.2016г., от Директора на Дирекция „Инспекция по труда ” гр. Шумен , с което на основание чл.416, ал.5 вр. чл.415в, ал.1 от КТ на „ДЕКО ПЛАТРЕ“ ЕООД с ЕИК 203894529, седалище и адрес на управление  гр. Шумен,ул.“Бачо Киро“ №5, ет.2 представлявано от И.О. роден на ***г в р.Франция,  в качеството му на работодател   е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 250 лева за нарушение по чл.52 от ЗЗБУТ вр. чл.2, ал.1 от Наредба за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука”.

Така установената фактическа обстановка се установява от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя и на свидетеля по акта - свидетел при установяване на нарушението и при съставяне на акта.

 При така установената фактическа обстановка съдът приема следното: От събрания по делото доказателствен материал безспорно се установява, че дружеството - жалбоподател се явява работодател по смисъла на параграф 1, т.1 от ДР на КТ.

В това си качество дружеството   е следвало,  съобразно  разпоредбите на чл.52 от ЗЗУБТ вр. чл.2, ал.1 от Наредбата за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука”, да застрахова  работещия в обекта на дружеството работник Ф.С.Ф., ЕГН **********, изпълняващ длъжност „мазач“ за риска „трудова злополука”. От протокол № ПР1642949/15.11.2016г се установява, че   към 04.07.2016г.  дружеството не изпълнило задължението си.  Съгласно  нормата чл.52 от ЗЗБУТ, работещите, които извършват работа, при която съществува опасност за живота и здравето им, се застраховат задължително за риска "трудова злополука" за сметка на работодателя при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет. Разпоредбата на чл. 2, ал. 1 от Наредбата за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука” регламентира, че на задължително застраховане подлежат работниците и служителите, които извършват работа в основната и спомагателната дейност на предприятия, принадлежащи към икономическа дейност с трудов травматизъм, равен или по-висок от средния за страната. Съгласно Заповед № РД-01-898/09.11.2015г на МТСП за определяне Коефициент на трудов трав­матизъм по икономически дейности за прилагане през 2016г., относно икономическата дейност извършвана от дружеството–строително монтажни работи, е определен коефициент който е по висок от  средния коефициент за страната за 2016 г.

С бездействието си дружеството е извършило вмененото му нарушение по чл. 52 ал.1 от ЗЗУБТ вр. чл.2, ал.1 от Наредбата за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука” и е осъществило административно наказателния състав на чл.413, ал.2 от КТ, съгласно който работодател, който не изпълни задълженията си за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, ако не подлежи на по-тежко наказание, се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 1500 до 15 000 лв., а виновното длъжностно лице, ако не подлежи на по-тежко наказание - с глоба в размер от 1000 до 10 000 лв. С оглед обстоятелството, че на 16.11.2016г./ на следващият ден  след съставяне на АУАН / дружеството е отстранило установеното нарушение, като е сключило договор за задължителна застраховка „трудова злополука” и от нарушението не са произтекли вредни последици, АНО  е заключил, че в случая е приложим привилегирования състав на чл.415в, ал.1 от КТ, съгласно който за нарушение, което е отстранено веднага след установяването му по реда, предвиден в този кодекс, и от което не са произтекли вредни последици за работници и служители, работодателят се наказва с имуществена санкция или глоба в размер от 100 до 300 лв., а виновното длъжностно лице - с глоба в размер от 50 до 100 лв. Безспорно в случая административното наказание е наложено за нарушение на чл.52 от ЗЗБУТ, според която норма, работещите, които извършват работа, при която съществува опасност за живота и здравето им, се застраховат задължително за риска «трудова злополука» за сметка на работодателя при условия и по ред, определени с акт на Министерския съвет, като по силата на чл.2, ал.1 от Наредбата за задължително застраховане на работниците и служителите за риска «трудова злополука» на задължително застраховане подлежат работниците и служителите, които извършват работа в основната и спомагателната дейност на предприятия, принадлежащи към икономическа дейност с трудов травматизъм, равен или по-висок от средния за страната.

При извършената служебна проверка съдът установи, че при издаването на обжалваното наказателно постановление не са допуснати процесуални нарушения на нормите на ЗАНН, които да налагат неговата отмяна. Не са допуснати нарушения,  които да са накърнили правото на защита на санкционираното дружество

В същото време съдът намира, че административно наказващият орган не е индивидуализирал правилно наложеното наказание. Санкцията е определена близо до максималния размер, предвиден в закона, като  в наказателното постановление  не са изложени конкретни  мотиви обосноваващи наложеният размер. Съдът като съобрази, че по делото няма данни за влезли в сила НП с наложени наказания за други нарушения на трудовото законодателство на санкционираното дружество, намира за законосъобразно и справедливо  имуществената санкция да бъде намалена до  минималния размер, предвиден в закона, а именно 100 лева.

С оглед на гореизложеното, на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът

Р   Е   Ш   И   :

ИЗМЕНЯ наказателно постановление  № 27--000123 от 14.12.2016 г., от Директора на Дирекция „Инспекция по труда ” гр. Шумен , с което на основание чл.416, ал.5 вр. чл.415в, ал.1 от КТ на „ДЕКО ПЛАТРЕ“ ЕООД с ЕИК 203894529, в качеството му на работодател   е наложено административно наказание имуществена санкция в размер на 250 лева за нарушение по чл.52 от ЗЗБУТ вр. чл.2, ал.1 от Наредба за задължителното застраховане на работниците и служителите за риска „трудова злополука”, КАТО намалява размера на санкцията на 100лв /сто /лева.

Решението подлежи на обжалване пред Административен съд - Шумен в 14-дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

 

                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: