Р Е Ш Е Н И Е

 

136/10.3.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Шуменският районен съд, втори състав, на петнадесети февруари през две хиляди и седемнадесета година, в публично заседание в следния състав:  

                                                                                   Председател: Диана Георгиева  

при секретаря В. И., като разгледа докладваното от районния съдия ВАНД № 154 по описа на ШРС за 2017г., за да се произнесе взе предвид следното:

Производство по чл.59 и следващите от ЗАНН.

Обжалвано е наказателно постановление № И-2103/22.12.2016г. на Кмет на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, във вр. чл.53 от ЗАНН и чл.50, ал.2 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен на С.С.С., с ЕГН **********,***6 е наложено административно наказание “глоба” в размер на 150 /сто и петдесет/ лева за нарушение на чл.6, ал.4 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен. Жалбоподателят оспорва изцяло фактическите констатации, отразени в НП, като счита същите за неверни и неотговарящи на действителността моли съда да постанови решение, с което да отмени наказателното постановление, като в жалбата излага конкретни съображения.

В съдебно заседание жалбоподателят, редовно призован не се явява лично и не изпраща упълномощен представител. В деловодството на ШРС е постъпила писмена Молба-становище от жалбоподател, в която изцяло поддържа жалбата си. Въззиваемата страна, редовно призована, изпраща упълномощен представител, който оспорва жалбата и моли съда да отхвърли същата като неоснователна и да потвърди изцяло обжалваното наказателно постановление.

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

Разгледана по същество жалбата е частично основателна, поради следните съображения:

ШРС, след като взе предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 13.12.2016г. служители от Дирекция “Инспекторат” при Община Шумен се намирали в кв. Б. Българанов, когато получили сигнал за изхвърляне на строителни отпадъци на кръстовището между ул. Септемврийско въстание и ул. П. Берон в гр. Шумен. Свидетелите М.С.К., А.Т.Р. и Л.Л.К. потеглили с автомобил към ул. Септемврийско въстание. Движейки се по ул. Ген. Скобелев, малко преди Горнооряховската скара, която се намирала на самата спирка срещу новия Кауфланд и тримата свидетели видели два автомобила, спрени в тревните площи, които се намирала в дясно от пътното платно, по посока на движението им. Тъй като били тръгнали по друг сигнал, тримата свидетели отишли до кръстовището на ул. Семтеврийско въстание и ул. петър Берон и оставили там на место свид. Л.К.. Другите двама свидетели – М.К. и А.Р. се качили в автомобила и се върнали на ул. Ген. Скобелев, където били видели двата автомобила, спрени в тревните площи. И двата автомобила, все още се намирали там, като в единия автомобил, който бил със софийска регистрация, водачът му бил вътре, а в другия автомобил нямало водач.Свидетелите направили снимка на двата автомобила, спрени върху тревните площи в14,50 часа на 13.12.2016г., след което поискали документ за самоличност на водача, който бил в лекотоварен автомобил „Рено“ с рег. № СВ08 83ВН.  На место, свид. К. съставил Акт за установяване на административно нарушение № 9302 от 13.12.2016г. срещу водача на лекотоварен автомобил „Рено“ - С.С.С.. Актосъставителят  посочил, че с горното деяние е нарушил разпоредбата на чл.6, ал.4 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен. Актът бил съставен в присъствието на нарушителят, предявен му и подписан от него със следното възражение: „Поради това, че управлявайки автомобила, трябваше да отговоря на служебно позвъняване и при липса на паркоместа на пътното платно, спрях за престой“. Свидетелите К. Р. изчакали да се появи и водача на другия лек автомобил, на който също съставили АУАН. Впоследствие жалбоподателят не се е възползвал от законното си право и не е депозирал допълнителни  писмени възражения в срока по чл.44,ал.1 от ЗАНН. Въз основа на така съставеният акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка било издадено НП № И-2103/22.12.2016г. на Кмет на Община Шумен, с което на основание чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен във връзка с чл.53 от ЗАНН и чл.50, ал.2 от Наредба № 1 на Об.С Шумен на С.С.С., ЕГН **********,***6 било наложено административно наказание “глоба” в размер на 150 /сто и петдесет/ лева за нарушение на чл.6, ал.4 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен.. 

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени и гласни доказателства: от разпита в съдебно заседание на актосъставителя М.С.К. и на свидетелите А.Т.Р. и Л.Л.К., както и от присъединените по реда на чл.283 от НПК писмени и веществени доказателства. Показанията на свидетелите съдът кредитира като последователни, безпротиворечиви и логични, а и същеите се потвърждават от останалите събрани доказателства.

При така установената фактическа обстановка, съдът приема от правна страна следното: акта за установяване на административно нарушение е издаден от компетентен орган, притежава изискуемите съобразно разпоредбата на чл.42 от ЗАНН реквизити, а при издаването на атакуваното наказателно постановление – тези на чл.57 от ЗАНН.

Съгласно разпоредбата на чл.6, ал.4 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред е забранено преминаването, престоя и паркирането на превозни средства, ремаркета и фургони по детски площадки, тротоари, зелени площи и пешеходни зони.

 Безспорно установено по делото е, че на посочената дата - 13.12.2016г. лекотоварен автомобил „Рено“ с рег. № СВ08 83ВН около 14,50 часа изцяло е престоявало върху тревните площи, находящи се на ул. Генерал Скобелев, срещу сграда № 40. В подкрепа на изложеното са събраните в хода на съдебното производство гласни доказателства чрез разпита на свидетелите М.К., А.Р. и Л.К., както и от приложеният като писмено доказателство по делото снимков материал. От показанията на посочените свидетели става ясно, че тримата лично са видели лекотоварния автомобил, спрян върху тревните площи първо като са минали покрай него, и после като двамата от тях са се върнали. Свидетелят А.Р. в съдебно заседание даде показания, че първия път като са минали покрай лекотоварния автомобил е видял, водача, на който в последствие съставили АУАН, че излизал от кебапчийницата, поради което съдът не споделя наведените твърдения, че бил спрял автомобила там, поради воденето на служебен разговор, като приема, че същите са своеобразна защитна версия. Още повече, че в чл.6, ал.4 от Наредба № 1 на Об.С Шумен е визирано като забрана и престоя.

Съдът намира за неоснователен доводът на жалбоподателят, изложен в писменото му становище, че местото, където бил спрял автомобила, не представлявало тревни площи, а представлявало една неравна местност без озеленяване, с кал, боклуци и камъни. В настоящия случай, имайки предвид сезона – 13.12.2016г. е нормално да няма зелена трева, а и видно от приложената снимка на местото липсват камъни и боклуци.

С оглед на изложеното съдът намира, че жалбоподателят С.С. действително е нарушил разпоредбата на чл.6, ал.4 от цитираната наредба, като административно-наказващият орган правилно е квалифицирал нарушението.

Съгласно разпоредбата на чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен, действаща към момента на извършване на деянието за други нарушения по тази Наредба се налага „глоба“ на физическите лица в размер от 100 лева до 1 000 лева, а на едноличните търговци и на юридическите лица „имуществена санкция“ от 100 лева до 1 000 лева. АНО не е изложил съображения за немаловажност на извършеното нарушение, но настоящият съдебен състав намира, че същото не се отличава с по-ниска степен на обществена опасност или с наличието на многобройни смекчаващи вината, обстоятелства. АНО не е посочил никакви мотиви за налагането на глоба в размер над минималния предвиден. Липсват доказателства, нарушителят да е бил санкциониран и за други нарушения на Наредба № 1 на Об.С Шумен. Настоящият съдебен състав намира, че налагането на минималния размер на предвидената глоба, а именно 100 лева би съответствало на тежестта на нарушението, както и би способствало за превъзпитанието на нарушителя да спазва определения правен ред.   Съдът намира, че така определеният размер от АНО следва да бъде намален от 150/сто и петдесет/ лева на 100/сто/ лева.    

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

 

                                                Р Е Ш И:

 

ИЗМЕНЯВА наказателно постановление постановление № И-2103 от 22.12.2016г. на кмет на Община, с което на основание чл.49, ал.6 от Наредба № 1 за поддържане и опазване на обществения ред на територията на Община Шумен във връзка с чл.50, ал.2 от същата наредба и чл.53 от ЗАНН на С. С. С., с ЕГН **********, с пост. адрес: ***6  е наложено административно наказание „глоба“  за нарушение на чл.6, ал.4 от Наредба № 1на Об.С Шумен, като намалява размера  от 150 /сто и петдесет/ лева на  100 /сто/ лева.  

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: