Р Е Ш Е Н И Е

130/7.3.2017г.

 гр. Шумен

                                                                                             

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

              Шуменският районен съд в открито съдебно заседание на седми март две хиляди и седемнадесета година в състав:

                                               

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    ЕМИЛИЯН АНГЕЛОВ

 

при участието на секретар В. С. и прокурор Славчева, като разгледа докладваното от районен съдия АНД № 216/2017 г. взе предвид следното:

 

            Производството е образувано на основание чл. 414а и следващите от НПК.

С постановление от 02.02.2017 г. РП Шумен е направила предложение за освобождаване от наказателна отговорност на Н.Ц.И. – обвиняем по ДП № 468/2015 г по описа на РУ при ОДМВР - Шумен и налагане на административно наказание по чл. 78а от НК, като основание за това се изтъква, че наказателното производство е образувано по отношение на Н.Ц.И. за извършено от него престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б“ от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

 В съдебно заседание представителя на държавното обвинение пледира за налагане на обвиняемия, административно наказание към средния предвиден от законодателя размер.

Обвиняемият моли за минимално наказание, с оглед обстоятелството че същият е пенсионер по болест и се грижи за болната си съпруга.

От приложените по делото писмени доказателства по ДП № 468/2015 г. по описа на РУ Шумен при ОДМВР - Шумен, се установи от фактическа страна следното: Обвиняемият Н.Ц.И. на 16.04.2015 г. около 15.00 часа, в гр. Шумен, по ул. Софийско шосе, управлявал л.а. „Фиат Панда“ с рег. № Н 2281 ВМ, в посока изхода на града. Успоредно на него, в дясната лента се е движил товарен автомобил „Фолксваген Кади“ с рег. № РР 9219 АР, управляван от М. Ф. А., като в същият автомобила бил и Р. К.. В същия момент на кръстовището с входа на Хиподрума, попътно на автомобила на обвиняемия, в лявата лента, бил спрял и изчаквал за завиване в обратна посока лек автомобил „ Фиат Брава“ с рег. № Н 8897 АН, управляван от К. И. А.. Обвиняемият видял, че пътната лента пред него е заета от спрелия лек автомобил и употребил аварийно спирачки. След 28.1 метра спирачна следа, насочена от лявата към дясната лента за движение, автомобилът управляван от Н.И. с предната си лява част, ударил задната дясна част на лекия автомобил „Фиат Брава“. От удара последният се завъртял на 160 градуса обратно на часовниковата стрелка, около вертикалната си ос, а автомобилът на Н.И., с дясната си предна част се ударил в задната лява странична част на преминаващия в дясната лента товарен автомобил „Фолксваген Кади“. Следствие на удара, товарният автомобил „Фолксваген Кади“ се завъртял на около 90 градуса обратно на часовниковата стрелка, около вертикалната си ос и се насочил към насрещното платно, по което в същия момент в дясната лента, в срещуположна посока, се движил лек автомобил “Пежо Партнер“ с рег. № СА 1997 ВМ, управляван от М. С. М.. В автомобила на последния пътувала и В. С. С.. Товарният автомобил „Фолксваген Кади“ се ударил с предната си част /приоритетно в ляво/, в предната лява странична част на лек автомобил „Пежо Партнер“ и спрял в дясно, извън пътното платно в посока гр. Шумен, а лекия автомобил „Пежо Партнер“ се ударил с предната си част в крайпътна ограда, в дясно, извън платното.

Според заключението на назначената съдебноавтотехническа експертиза, скоростта на движение на управлявания от обвиняемия автомобил „Фиат Панда“ е била около 77.5 км/ч и опасната зона за спиране е 64.62 метра. В момента когато обвиняемият е употребил аварийно спирачка, автомобилът му се е намирал на около 58.24 метра от мястото на удара с лек автомобил „Фиат Брава“. В тази връзка е и извода, че при движение с 50 км/ч /максимална скорост за движение в населено място/, обвиняемият би могъл да предотврати удара в рамките на 33.79 метра, т.е. преди да е достигнал задната част на лек автомобил „Фиат Брава“. Според експерта, причината за настъпилото ПТП е, че обвиняемият е управлявал лекия си автомобил със скорост по-висока от разрешената.

Видно от заключението по изготвената съдебнохимическа експертиза, в пробите кръв както на обвиняемия Н.Ц.И., така и на останалите водачи участници в ПТП, не се е установило наличие на алкохол.

От заключенията на съдебномедицинските експертизи и медицинската документация, приложени по делото, е видно, че на пострадалите от причиненото ПТП е нанесена средна телесна повреда, а именно: на В. С. С. – причинено трайно затруднение в движението на снагата за срок по-голям от един месец, на Р. К. причинено трайно затруднение в движението на снагата за срок по-голям от един месец  и на М. С. М. е причинено трайно затруднение в движението на десния горен крайник за срок по-голям от един месец.

Горепосочения престъпен резултат е в пряка причинна връзка с допуснатото от обвиняемия Н.И. нарушение на правилата за движение по пътищата регламентирани в разпоредбата на чл. 21, ал. 1 от ЗДвП /при избиране скоростта на движение на водача на ППС е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч: Категория В – 50 в населено място/.

Като нарушил посочените по-горе правила за движение по пътищата, обвиняемият И. по непредпазливост причинил средна телесна повреда на повече от едно лице – на лицата В. С. С., М. С. М. и Р. К. и осъществил от обективна страна състава на престъплението по чл. 343, ал. 3, б. „а“ от НК, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б“ от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

От субективна страна, деянието е извършено по непредпазливост, под формата на престъпна самонадеяност.

За гореописаното деяние законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода” от 1 до 5 години, към датата на извършване на деянието.

Към момента на извършване на деянието деецът е реабилитиран и не е бил освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а от НК.

С деянието не са причинени съставомерни имуществени вреди /в тази връзка следва да се имат предвид и задължителните указания дадени в т. 3 на ТР № 2/2016 г. на ОСНК/ и не са налице предвидените в чл. 78а, ал. 7 от НК отрицателни предпоставки за прилагане на този законов текст.

 Съдът намира, че в случая са налице предпоставките по чл. 78а от НК за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на Н.Ц.И. към минималния предвиден размер.  

При определяне на наказанието, съдът отчете степента на обществена опасност на деянието и дееца и счита, че наказание “глоба” в минималния предвиден от законодателя размер ще породи възпитателната и превантивна функция у обвиняемия Н.Ц.И..

 С оглед гореизложеното и на основание чл. 78а, ал. 1 от НК, вр. чл. 343, ал. 3, б. „а“ от НК, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б“ от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, съдът

 

Р  Е  Ш  И:

 

ПРИЗНАВА Н.Ц.И. с ЕГН **********, р. на *** ***, бълг. гр., женен, пенсионер по болест, осъждан – реабилитиран, ЗА ВИНОВЕН в това, че на 16.04.2015 г. в гр. Шумен, по ул. Софийско шосе, срещу Хиподрум, при управление на МПС – л.а. „Фиат Панда“ с рег. № Н 2281 ВМ, нарушил правилата за движение – чл. 21, ал. 1 от ЗДвП „При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в км/ч: Категория В – 50 в населено място“ и по непредпазливост причинил средна телесна повреда на повече от едно лице:

- на В. С. С. от гр. Шумен, средна телесна повреда изразяваща се в трайно затруднение в движението на снагата, за срок по-голям от един месец – средно за 3-6 месеца;

- на М. С. М. от гр. Шумен, средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение в движението на десния горен крайник, за срок по-голям от един месец – средно за 5.6 месеца;

- на Р. К. от гр. Лозница, обл. Разград, средна телесна повреда, изразяваща се в трайно затруднение в движението на снагата, за срок по-голям от един месец – средно за 2-3 месеца - престъпление по чл. 343, ал. 3, б. „а“ от НК, вр. чл. 343, ал. 1, б. „б“ от НК, вр. чл. 342, ал. 1 от НК, като на основание чл. 78а, ал. 1 от НК го освобождава от наказателна отговорност и му налага административно наказание „глоба” в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева.

На основание чл. 343г от НК, лишава Н.Ц.И. от право да управлява МПС за срок от ТРИ месеца.  

Решението подлежи на обжалване и протест по реда на глава ХХІ от НПК, в 15-дневен срок пред ШОС от днес.

 

                                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ: