Р Е Ш Е Н И Е

 

№170/28.3.2017г. ,             Гр. Шумен

 

В ИМЕТО НА НАРОДА  

Шуменският районен съд, първи състав

На  седми март през две хиляди и седемнадесета година

В публично заседание в следния състав:                                                                       

         Председател: Емилиян Ангелов  

Секретар: В.С.

Като разгледа докладваното от районния съдия

ВНАХД №248 по описа на ШРС за 2017 год.,

За да се произнесе взе предвид следното:

            Настоящото производство е образувано на осн. чл.59 и сл. от ЗАНН.

            Обжалвано е наказателно постановление №235217-F243515/21.12.2016г. на  Зам.Директор при ТД на НАП - гр. Варна, с което на основание чл.74 ал.1 от ЗСч вр. чл.53 от ЗАНН  на “Х.А.-76“ ЕООД гр.Шумен,  представлявано от Х.А. е наложено  административно наказание “имуществена санкция”  в размер на 200 /двеста/  лева  за нарушение на чл.38 ал.1т.1 от Закона за счетоводдството . Жалбоподателят моли съда да постанови решение, с което да измени наказателното постановление, като намали размера на наложената му глоба, като редовно призован за датата на  съдебно заседание се явява лично и поддържа депозираната жалба.   

             Териториална Дирекция на НАП – гр. Варна -административно -наказващ орган, издал наказателното постановление, призован съгласно императивната разпоредба на чл.61, ал.1 от ЗАНН, не изпраща представител в съдебно заседание и не взема становище по депозираната жалба.

            Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна, отговаря на изискванията на чл.84 от ЗАНН, във вр. чл.320 от НПК, поради което се явява процесуално допустима.

            Разгледана по същество жалбата е неоснователна,  поради следните правни съображения:

ШРС, след като взе  предвид събраните по делото доказателства и становища на страните, преценени поотделно и в тяхната съвкупност и като съобрази разпоредбите на закона, намира за установено от фактическа страна следното:

На 28.07.2016г., от Д.Д. –главен инспектор по приходите при ТД на НАП гр.Варна., била извършена проверка в база данни на НАП и в Търговския регистър на агенция по вписванията, като в хода на проверката било установено, че жалбоподателя в качеството му на задължено лице по Закона за счетоводството, не е изпълнило задължението си да публикува годишния си финансов отчет за 2015г., чрез заявяване и представяне за обявяване в Търговския регистър, в законоустановения срок до 30.06.2016г.  

 За констатираното нарушение на 09.09.2016г в присъствието на представляващият  дружеството  е съставен акт за установяване на административно нарушение серия АА, бланков № F 243515 като актосъставителят е посочил, че с този акт на бездействие от страна на жалбоподателя,  “Х.А.-76“ ЕООД  е  нарушил разпоредбата  на чл.38 ал.1 т.1 от Закона за счетоводдството. Актът е бил подписан от представляващия Х.А., без каквито и да било възражения, като такива не са изложени и в срока по  чл.44, ал.1 от ЗАНН.

    Въз основа на така съставения акт и съобразявайки материалите в административно-наказателната преписка е издадено наказателно постановление №235217-F243515/21.12.2016г  на  Зам.Директор при ТД на НАП - гр. Варна, с което на основание чл.74 ал.1 от ЗСч  вр. чл.53 от ЗАНН  на “Х.А.-76“ ЕООД гр.Шумен,  представлявано от Х.А. е наложено  административно наказание “имуществена санкция”  в размер на 200 /двеста/  лева    

Така установената фактическа обстановка се потвърждава от всички събрани по делото писмени доказателства и от разпита в съдебно заседание на актосъставителя Д.Д.,  както и от присъединените на основание разпоредбата на чл.283 от НПК писмени доказателства.

При така установената фактическа обстановка съдът приема, че при издаване на наказателното постановление не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да  водят до неговата отмяна.

       Безспорно по делото е установено, че жалбоподателят  притежава качествата на задължено лице по смисъла вложен в Закона за счетоводството и като такова е било длъжно да се съобрази с императивната разпоредба на чл.38 ал.1 т.1 от същия закон и да публикува годишния си финансов отчет за 2015г., чрез заявяване и представяне за обявяване в Търговския регистър в законоустановения срок, а именно до 30.06.2016г. От събраните в хода на административнонаказателното производство, а и в съдебното такова по несъмнен начин се установява, че жалбоподателя не е изпълнил административното си задължение, вменено му от посочената по горе разпоредба и не е публикувал годишния си финансов отчет за 2015г., чрез заявяване и представяне за обявяване в Търговския регистър не само  до 30.06.2016г, но и до 28.07.2016г., поради което и   напълно адекватно административнонаказващият орган е възприел, че “Х.А.-76“ ЕООД гр.Шумен е осъществил  административно нарушение на чл.38 ал.1 т.1 от Закона за счетоводството.

 

При това положение съдът намира, че действително е налице неизпълнение на административно задължение от страна на жалбоподателя, за което същото правилно и законосъобразно е санкционирано с процесното наказателно постановление, като административнонказващия орган при определяне на санкцията се е съобразил с чл.74 ал.1 от ЗСч, и е наложил наказание в размер, идентичен с предвидения минимум.

Поради изложеното съдът намира, че наказателното постановление се явява правилно и законосъобразно и като такова следва да бъде потвърдено .

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН, съдът  

Р Е Ш И:

 

            ПОТВЪРЖДАВА изцяло наказателно постановление №235217-F243515/21.12.2016г   на  Зам.Директор при ТД на НАП - гр. Варна.  

 

     Решението подлежи на касационно обжалване пред Шуменския административен съд в 14-дневен срок от съобщаване на страните, че е изготвено.

 

                                                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: